$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הרשת החברתית ושברה: בחיפוש אחר הזמן האבוד

כמה זמן מבזבזות לכם פייסבוק וטוויטר ומה הקשר לארנסט המינגוויי, מדוע מפחדת הבולשת האמריקאית מהמכונית האוטונומית של גוגל ולמה מסוכן לכתוב ביקורות כשהבלוג שלכם פופולרי במיוחד

יוסי גורביץ 14:4517.07.14

לצוקרברג זה עוזר. ולכם? 

 

לפני שנים רבות תפס גשם את ארנסט המינגווי ברחובות פריז. הוא נכנס לבית קפה, התיישב, התחיל לכתוב משהו ותוך זמן קצר יצר את הפרק הראשון של זכרונותיו.

 

אז אתם לא ארנסט המינגווי, בין השאר משום שאין לכם את היוהרה לכתוב זכרונות בשנות השלושים לחייכם. אבל מתי בפעם האחרונה עשיתם משהו מועיל כזה עם זמן פנוי שצץ לפתע? כן, לבזבוז הזמן והדחיינות יש היסטוריה מפוארת: עריץ יווני אחד קיבל מכתב על קשר לרציחתו בעת משתה. הוא רטן שזה ביזנס באמצע פלז'ר ושהוא יקרא אותו מחר ואז קופד באמצע הסעודה.

 

אם אתם מסתובבים עם סמארטפון, סביר להניח שכאשר אתם מוצאים את עצמם עם כמה דקות פנויות לא מתוכננות, היד נשלחת מאליה אל פייסבוק וטוויטר. כמה הם באמת מועילים לכם? כמה הם משחיתים את זמנכם?

 

לפני שאתם שוקעים בפיד, חישבו מה זה נותן לכם לפני שאתם שוקעים בפיד, חישבו מה זה נותן לכם צילום: שאטרסטוק

 

ככל שאנשים משתמשים יותר בטרשות חברתיות, כתב ניק בילטון, כך הן דורשות מהם יותר ויותר זמן. הן פולשות לזמן הפנוי כמו ארבה לשדה. זמן שפעם היה מיועד לשיחות שקטות או לקריאה, מועבר יותר ויותר בנוכחות מסך קטן ומרצד שמספר לכם המון דברים לא חשובים שקל לשכוח.

 

לפייסבוק יש 1.23 מיליארד משתמשים. היא טוענת שהם מבלים בה בממוצע 17 דקות ביום. בהנחה שהחברה לא משקרת, זה אומר שמדי יום המין האנושי מבזבז 39,757 שנות אדם על פייסבוק. על פי מספר דו"חות, בני 35 עד 49 מבזבזים על מדיה חברתית יותר משלוש שעות ביום. תשמור מפלצת הספגטי המעופפת ותציל.

 

בילטון החליט להשקיע חלק מהזמן שהוא מטביע בטרשות חברתיות בקריאת ספרים. השבוע הוא התחיל לקרוא את הזכרונות של המינגווי.  

 

אמא'לה, אוטו!

 

הבולשת הפדרלית האמריקאית לא אוהבת את הרעיון של מכוניות אוטונומיות. היא לא לבד - יש הרבה גופים שסבורים שמדובר בברכה שמסתירה מספר קללות. אבל ההסברים של ה-FBI פשוט תמוהים ומעידים בעיקר על פניקה.

 

הטענה הראשונה של הבולשת היא שאפשר היה לתכנת מכוניות אוטונומיות ולהפוך אותן לכלי נשק קטלניים לשם פיגועי דריסה. גוגל כבר יישמה בפועל פיתרון לעניין: הרכב שלה נמנע מהתנגשויות, נקודה. הוא בולם כשהוא מזהה משהו שנמצא במסלול שלו. אז כן, אפשר לתאר האקר מתוחכם שעוקף את ההגנות של גוגל והופך את המכונית שלה לכלי רצח, אבל האדם מהישוב לא יוכל לעשות את זה - ועל כל פנים, רכב שמתוכנת לא לדרוס מישהו שבכל זאת דורס מישהו ימשוך המון תשומת לב. אם כל המטרה היא לבצע רצח שלא ייתפס כרצח אלא ייראה כתאונה, העניין ייכשל.

 

המכונית האוטונומית של גוגל המכונית האוטונומית של גוגל

 

כן, אפשר להפוך מכונית אוטונומית למכונית תופת. אני אגלה ל-FBI סוד קטן, שיישאר בינינו ובין ארגוני הטרור: אפשר להפוך כל רכב למכונית תופת. יש אפילו שמועות על ארגוני טרור שהתומכים שלהם כל כך קנאיים, שהם מוכנים להתפוצץ עם הרכב!

 

הטענה השניה של ה-FBI אפילו עוד יותר מצחיקה: במהלך מרדף אחרי רכב אוטונומי, סבורה הבולשת שיוכל החשוד לירות כי המכונית תעשה עבורו את הנהיגה. אני מניח שכן, אפשר לירות מרכב נמלט כזה. פה אנחנו צריכים לשאול את עצמנו שאלה פשוטה: כמה אנשים נהרגים מירי מרכב חולף מדי שנה? כמה אנשים נהרגים בתאונות דרכים מדי שנה? בהנחה שהמספר השני גדול משמעותית מהראשון, האם לא כדאי שנפחית את מספר תאונות הדרכים? אני יוצא מנקודת הנחה שמספר האנשים שרצו לבצע ירי מתוך רכב, אבל מנעו מעצמם את התענוג הזה עד כה כי הרכב לא היה אוטונומי, זניח עד אפסי. אם יש ל-FBI נתונים אחרים, אשמח לראות אותם. בינתיים, זה נראה בעיקר כמו היסטריה מטכנולוגיה חדשה.  

 

הצלחת יותר מדי, שלמי קנס

 

לבתי המשפט ברחבי העולם יש מדי פעם פסיקות משונות, אבל אחת האחרונות שהתקבלה בצרפת היא שיא של אטימות וחוסר הבנה בהלכות האינטרנט. בלוגרית צרפתית מצליחה בשם קרולין דודה (Doudet) ביקרה במסעדה לפני מספר חודשים ולא היתה מרוצה, בלשון המעטה. היא כתבה פוסט בבלוג שלה שבו תיארה את המסעדה בתור מקום שיש להתרחק ממנו כל עוד נשמה באפכם.

 

במסעדה לא אהבו את זה ותבעו. זה הסתבר כמהלך לא חכם במיוחד, כי התוצאה של התביעה היתה אפקט סטרייסנד: אלפי גולשים תקפו את המסעדה ודפקו את הדירוג שלה רק בגלל המהלך הזה - והמסעדה עכשיו מפורסמת הן בתור מקום שלא כדאי לאכול בו והן בתור מקום עם בעלים רעי מזג במיוחד.

 

מחיר הביקורת: 1,500 יורו מחיר הביקורת: 1,500 יורו צילום: shutterstock

 

הסיבה לתביעה: הבלוג של דודה מצליח מדי - והביקורת שלה הגיעה למקום הרביעי בגוגל בחיפוש אחרי המסעדה. זה, טענו בעלי המסעדה, פגע להם בעסקים. השופטת הסכימה, קנסה את דודה ב-1,500 יורו ודרשה ממנה לשנות את הכותרת של הפוסט. דודה בחרה פשוט להסיר אותו. היא אמרה שאין בכוונתה לערער, כי עברו עליה מספר שבועות של סבל נפשי והיא בוחרת לא לחזור על זה.

 

דודה אמרה שמדובר היה בפסיקת בזק של בית המשפט, מה שלא אפשר לה למצוא יצוג משפטי ושהיא נאלצה להגן על עצמה. יש לקוות שהקוראים של דודה ימצאו דרך לפצות אותה ושמסעדת ג'יארדונו תהפוך בקרוב להיסטוריה. מומחה משפטי צרפתי ציין, עם זאת, שמאחר ומדובר בפסיקה בדרג נמוך, היא לא יוצרת תקדים.  

 

קצרצרים

 

1. אמזון העלתה בטעות מוקדם מדי אתר שמקדם יוזמה חדשה שלה, Kindle Unlimited ומיהרה להסיר אותו. היוזמה מאפשרת למשתמשי קינדל לשלם 10 דולר מדי חודש ובתמורה לקבל גישה לכ-600,000 כותרים. השירות הזה של אמזון, אם וכאשר ייחשף, יצטרך להתחרות בשירותים הדומים - הם מכונים "נטפליקס לספרים" של Oyster ושל Scribd. יש להניח שאמזון לא תבחל בכיפוף ידיהם של המתחרים.  

 

2. נציבת זכויות האדם של האו"ם, נאבי פילאי, אמרה שמדיניות הריגול של מדינות "חמש העיניים" - ארה"ב, בריטניה, קנדה, אוסטרליה וניו זילנד - מפרה את המשפט הבינלאומי וקראה להן לחדול ממנה. במקביל, קראה פילאי לוודא שאדוארד סנודן לא יועמד לדין, משום שהעולם צריך אנשים שמוכנים לחשוף הפרות של זכויות אדם. פילאי אמרה את הדברים בעת פרסום דו"ח של האו"ם בנושא הריגול ההמוני, שמאשים את המדינות העוסקות בריגול המוני בהפרה של האמנה הבינלאומית לזכויות אזרחיות ופוליטיות. 

 

3. בית משפט שוודי דחה את בקשתו של ג'וליאן אסאנג' לבטל את צו המעצר נגדו בחשד לאונס וקבע כי צו המעצר נותר בתוקף. אסאנג', שנמלט לשגרירות אקוואדור בבריטניה אחרי שאמור היה להיות מוסגר לשוודיה, כנראה יישאר שם עוד זמן רב - אולי לשארית חייו. למי ששכח, אזכיר שלפני שערוריית האונס והבריחה ממשמורת, אסאנג' התפרסם בכך שהפעיל את אתר וויקיליקס, שפרסם הדלפות לא נוחות לממשלות. גולת הכותרת שלהן היתה מסמכי צ'לסי (לשעבר ברדלי) מאנינג שחשפו פשעי מלחמה אמריקאיים. בשנים האחרונות וויקיליקס הפכה לכת אישיות של אסאנג' ובמה לניהול מאבקיו ותו לא. כוח משחית, גם את אלה שמנסים להלחם בו.     
בטל שלח
    לכל התגובות
    x