$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

היוזמה שפייסבוק תשלם לכל אחד 500 יורו סחפה כבר 17 אלף תובעים

וגם: ממשלת ארצות הברית ניסתה לשנות ערכים בוויקפדיה כך שיציגו את אדוארד סנודן כעריק בוגד ופושע, באיזו מדינה ישנם בני נוער ששולחים 100,000 הודעות טקסט בשנה ומה שווה בשטח מדיניות סמסונג בנושא העסקת קטינים

יוסי גורביץ 21:2506.08.14

דיווחנו בתחילת השבוע על הסטודנט האוסטרי הפעלתן, מקס שרמס, שמארגן תביעה יצוגית נגד פייסבוק בשל בליסת פרטיות המשתמשים. התביעה, אם וכאשר תתממש, אמורה לייצג את כל הנפגעים מפייסבוק בעולם - פרט לצפון אמריקה. נראה שהמיזם של שרמס מצליח: עד כה, נרשמו 17,000 תובעים. על הדרך, שרמס מארגן לעצמו המון פרסום וחשיפה עולמית, אבל אם הוא יצליח להחזיר קצת כסף מפייסבוק למשתמשים שהיא בוזזת, אני לגמרי בעד. 

 

כזכור, שרמס הגיש תביעה יצוגית כנגד פייסבוק בשל פגיעה בפרטיות של המשתמשים. היא מכסה 82% מכלל המשתמשים של פייסבוק, כולל אתכם. המטרה של התביעה היא לאלץ את פייסבוק לשלם 500 יורו לכל תובע. הסיבות לתביעה: פייסבוק נכשלה בחובתה לקבל "הסכמה מדעת" לשימוש במידע המשתמש; יישום של מדיניות מידע בלתי חוקית; מעקב אחרי משתמשים גם מחוץ לפייסבוק באמצעות כפתור הלייק.

 

מקס שרמס מקס שרמס

 

תראו מי מזייף 

 

אחת הקללות של העידן המקוון היא ההסתמכות של אנשים על אתרים כמקורות מידע בלעדיים - מה שמאפשר לאחרים לשנות את התוכן שמוצג בהם ובכך, לערוך את ההיסטוריה. דיווחנו לפני כשלושה שבועות על כלי שמנטר את הפעילות של חברי הקונגרס בוויקיפדיה ומדווח על כל עדכון שנעשה מכתובות ה-IP של הקונגרס לטוויטר. בינתיים, הוא מוכיח את עצמו: ויקיפדיה כבר חסמה זמנית את העריכה האנונימית מהקונגרס אחרי שורה של "תיקונים" שיצאו משם. 

 

עכשיו מוכיח כלי המעקב שוויקיפדיה היתה צריכה להפוך את החסימה לקבועה: מישהו בקונגרס החליט לערוך את ערך הוויקפדיה של נאווי פילאי, נציבת האו"ם לזכויות אדם, ולהוסיף בה את הפסקה הבאה: "היא ספגה ביקורת על כך שהתייחסה לאדוארד סנודן, הבוגד האמריקאי שערק לרוסיה, כמגן זכויות אדם - ועל אמירתה שהוא לא צריך לעמוד לדין על פשעיו". לא רק שהפסקה הזו לא היתה במקור, המילים "בוגד", "ערק" ו"פשעיו" מנוגדים למדיניות הנייטרליות של ויקיפדיה.

 

אדוארד סנודן אדוארד סנודן צילום: רויטרס

 

אם הנוכל שביצע את העריכה הזו היה מבצע אותה בערך של סנודן, כנראה שהיו שמים לזה לב תוך שניות. הוא בחר בערך של פילאי בדיוק בגלל שיש כנראה מעט אנשים שאכפת להם ממנו. אבל עכשיו יש כלי, שעוקב אחרי כל שינוי, וההונאה הזו נחשפה תוך שניות.

 

למי שלא מכיר, אספר שוויקיפדיה העברית היא אחת הפעילות ביותר בעולם ולפיכך גם אנחנו פה בישראל צריכים כלי ניטור שכזה - שיגביל את פעילות היח"צנים והלוביסטים למיניהם ויחסום פעילות מהכנסת.

 

בריטניה טובעת במסרונים

 

על פי הערכות, בבריטניה יישלח השנה מספר שיא של הודעות טקסט, שיעמוד על כ-300 מיליארד. ההערכות אומרות גם שחלק מהצעירים שולחים כ-100,000 מסרונים בשנה, מה שמעלה את השאלה מתי יש להם זמן לעשות משהו אחר. בשנה שעברה, לשם השוואה, נשלחו 160 מיליארד הודעות.

 

מה גרם לזינוק הזה? כשיש שירותי מסרונים חינמיים - מפייסבוק מסנג'ר ועד ווטסאפ - השימוש בהם גואה. החוקרים מצאו עוד שיש מתאם בין גיל צעיר ובין שליחת מסרונים, והם מעריכים שמספר גדול שלהם הוא תוצאה של אהבת נעורים. הייתי רוצה לראות את הממצאים האמפיריים שהובילו לטענה הזו, אבל בהתחשב במה שאנחנו יודעים על המנהג של פייסבוק לעקוב אחרי המשתמשים שלה, אולי בעצם כדאי שלא.

 

השפה של הילד שלכם השפה של הילד שלכם

 

הנתונים מצביעים על עוד משהו שאנחנו יודעים כבר שנים: שמסרונים מחליפים בעקביות את השימוש בשיחות קוליות, במיוחד בקרב הצעירים. ככל שאדם צעיר יותר, כך הסיכוי שהוא יבחר לשלוח טקסט במקום להתקשר גבוה יותר. 

 

עדיין מוקדם לקבוע איך ישפיע ההרגל הזה על כישורי השפה, התקשורת והביטוי של אותם בני נוער לכשיתבגרו. תיכוניסט שהאינטראקציות שלו עם אנשים מתמצות בהודעות קצרצרות (כי למי יש כוח לכתוב מגילות במקלדת וירטואלית על מסך של 5 אינץ') ואייקונים צבעוניים עלול לגדול להיות איש שיחה מוגבל למדי.

 

הווירוסים של ה-FBI

 

יש הרבה מאוד דרכים בזויות להשתמש בווירוסים ונוזקות אחרות. אחת הבולטות היא להשתיל נוזקה באתר פופולרי, כך שכל מי שיבקר בו יידבק. השיטה הזו לא שמורה רק לפושעים, מסתבר: הבולשת האמריקאית, ה-FBI, השתמשה בה בשנים האחרונות כדי לחשוף שורה של פושעים - ולזהות את משתמשי כלי האנונימיזציה TOR.

 

הבולשת משתמשת בנוזקה כבר מאז 2002, אבל עד לאחרונה עשתה זאת בצורה ממוקדת: היא שלחה מייל עם קוד זדוני לאנשים שכבר היו חשודים במשהו. השיטה הנוכחית עובדת אחרת: היא מדביקה מספר גדול של משתמשים, בתקווה שחלק מהם יעברו על החוק - ואז המעקב אחריהם יפליל אותם.

 

הריגול הממשלתי לא בוחל באמצעים הריגול הממשלתי לא בוחל באמצעים צילום: שאטרסטוק

 

במה שהבולשת כינתה "מבצע טורפדו", עקבו הסוכנים שלה אחרי מפעיל אתרי פורנו ילדים שהשתמש ב-TOR, השתלטו על השרתים שלו, התקינו עליהם נוזקה ואז עקבו אחרי כל מי שנכנס אליהם. אחרי כחודש של מעקב, הם ביצעו מספר גדול של מעצרים.

 

מצד אחד, כל הכבוד לסוכני ה-FBI: אין הרבה סיבות טובות להיכנס לאתר של פורנו ילדים ואם יש לך כזו, נסה לשכנע את השופט. מצד שני, הבעיה עם מבצע טורפדו היא החשש ממדרון חלקלק: היום הבולשת עוקבת אחרי כל מי שנכנס לאתר פלילי במובהק, בלי צורך לקבל צו חיפוש נגדו ובלי לאסוף נגדו ראיות אחרות. מה יקרה מחר? מה יקרה, למשל, אם ממשל אובמה יחריף את המאבק שלו בהדלפת מידע ועצם הכניסה לאתר כמו וויקיליקס תהיה סיבה למעקב?

 

יש שאומרים שזה כבר קרה. מבצע אחר של הבולשת, שבינתיים היא לא מודה בו רשמית, פגע בשורה של אתרי TOR שהופעלו מספק בשם Freedom Hosting. המפעיל שלו נעצר בסופו של דבר בחשד לאחסנה של תוכן פדופילי, אבל חלק ניכר מהאתרים שהשתמשו בו לא היו אתרים פדופיליים - וגם הם מצאו את עצמם תחת מעקב.

 

מוחות קונספירטיביים כבר חושדים שמטרה צדדית של כל זה היא לגרום לאנשים לחשוש להשתמש ב-TOR, שמא איזה סוכן בנברסקה קורא את המידע שלהם או רושם את שמם לצד שמות של פדופילים. אלא שבהתחשב במה שלמדנו בשנה ומשהו מאז חשיפות סנודן, זה שאתה פרנואיד לא אומר שלא רודפים אחריך.

 

קצרצרים

 

1. שר האוצר הבריטי, ג'ורג' אוסבורן, הודיע שהממשלה בודקת כיצד אפשר לשלב מטבעות דיגיטליים בכלכלה הבריטית - ביניהם ביטקוין. אוסבורן אמר כי הממשלה רוצה לוודא שבריטניה תשמש כ"מרכז העולמי לחדשנות כלכלית". אם ב"חדשנות כלכלית" הוא מתכוון ל"חוסר יציבות חדשני", אז אולי הוא צודק. התמיכה הבריטית בביטקוין מעניקה רוח גבית למטבע הליברטריאני ואוסבורן אומר שהוא מתכוון לדחוף אותם במיוחד לעסקים קטנים. עצה לבעלי עסקים קטנים: קודם כל, שאיזה תאגיד ענק ינסה את זה ונדבר אחר כך. אל תהיו שפני נסיון. 

 

בדרך להכרה ממלכתית בבריטניה. ביטקוין בדרך להכרה ממלכתית בבריטניה. ביטקוין צילום: בלומברג

 

 

2. כשאת אומרת "אפס סובלנות", למה את מתכוונת? סמסונג, שטענה שהיא תפגין "אפס סובלנות" כלפי ספקים שלה שיעסיקו קטינים (כי זה ממש לא טוב ליח"צ שלה) הודיעה שהיא תמשיך לעבוד עם אחד הספקים הללו - אבל תצמצם את הרכישות שלה ממנו ב-30%. אז "אפס סובלנות" בסמסונגית זה "נמשיך לעשות אתכם עסקים, אבל רק בשיעור של 70%. ופעם הבאה, דיר באלק, שלא יתפסו אתכם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x