פרשנות
Apple Pay הוא תפוח הזהב האמיתי של ענקית הטכנולוגיה
החשיפה הכי משמעותית באירוע אפל אמש היה שירות התשלום Apple Pay, שפשטותו ומבנהו עתידים לחולל שינויים נרחבים בתחום האשראי. דגמי האייפון שנחשפו והשעון החכם מייצגים שינויים מעניינים בתפיסת אפל - וכניסה לקטגוריות מוצר חדשות
- iCopy: אמנות החקיינות של אפל
- אפל Fail: הגולשים זעמו על התקלות בשידור חשיפת האייפון
- מכשירי אפל החדשים: בדיקות ראשונות
אם התקוות של אפל והערכות הפרשנים נכונות, שירות אפל פיי יטלטל את אחת מהתעשיות השמרניות בעולם, שמגלגלת סכומי עתק מדי שנה - חברות האשראי. הרבה חברות ניסו לפצח את הארנק הסלולרי, מבשר מותו של אשראי הפלסטיק - החל מסטארט-אפים קטנים ומוכשרים ועד ענקיות טכנולוגיה משופשפות ומהוקצעות כמו גוגל ופייפאל.
אף אחת לא ממש הצליחה להפוך את הסמארטפון לתחליף לכרטיס האשראי משום שכיוונו גבוהה מדי, ניסו לנצל את מלוא יתרונות הפלטפורמה ויצרו אפליקציות עשירות ומרובות יכולות מגוונות. אפליקציות אלו אפשרו לבצע פעולות כמו העברת כספים בין משתמשים, ניהול כרטיסי מועדונים ותווי קנייה, מעקב אחר רכישות או ביצוע קנייה מראש ואיסופה בבית העסק - כולן פעולות שימושיות, אבל גם מורכבות מאוד. וכולן חסרו את הפשטות והבהירות של תשלום בכרטיס אשראי פיזי. ביחד עם המורכבות שבהליך ההרשמה, הסרבול שבביצוע תשלום או רכישה והמיעוט היחסי של בתי עסק בהם ניתן לבצע תשלומים, אין פלא שהם התקשו לתפוס בקרב ציבור הקונים הרחב
אבל יש לנו סיבה טובה להאמין ששירות התשלומים החדש של אפל יהיה שונה מכל הניסיונות שקדמו לו ויבשר את המהפכה עליה מדברים כבר כמעט שני עשורים. למה? כי הוא פשוט יעבוד.
שירות התשלום
ייתן דחיפת ענק לתחום התשלומים הסלולריים
השימוש באפל פיי בצד הצרכן כרוך כמעט באפס חיכוכים. משתמשי אפל יוכלו להזין את 3 ספרות כרטיס האשראי שלהם ל-Passbook ויוכלו להתחיל לקנות. הרכישות מבוצעות ללא אפליקציה ייחודית, תהליך הרשמה מורכב או חיפוש בין תפריטים: פשוט מצמידים את האייפון (או השעון החכם) לסורק ייעודי שהותקן בבית העסק והתשלום מבוצע.
השירות יופעל בשיתוף חברות האשראי הגדולות, עשרה מהבנקים הגדולים בארה"ב ורשתות ענק כמו מקדונלד'ס, מייסיס, בלומינגדיילס, דיסני ועוד עם 220 אלף מיקומים בארה"ב, כאשר אפשר להמר בבטחה שרשתות וחנויות נוספות יצטרפו אליהן במהרה.
אפל לא רק יצרה שירות נטול חיכוכים שיעבוד מיומו הראשון במספר גדול של בית עסק, אלא גם כזה שמציע יתרונות אבטחה ופרטיות שכרטיסי אשראי לא יכולים לספק. פרטי כרטיס האשראי לא נשמרים על האייפון, אלא מוחלפים במספר מזהה מוצפן שייחודי לכל מכשיר ומאוחסן בשבב ייעודי.
אם אבד או נגנב האייפון לא צריך לבטל את כרטיס האשראי, אלא פשוט לנעול או למחוק את המכשיר באמצעות שירות Find my iPhone. בנוסף, בעת ביצוע רכישה בית העסק לא מקבל פרטים כמו מספר כרטיס האשראי או אפילו שם הלקוח, אלא רק את הקוד הייחודי. אפל עצמה מבטיחה שהיא לא שומרת או מנטרת את פרטי העסקאות השונות, ושרק הרכישות האחרונות נשמרות ביישום Passbook.
אייפון 6 ואייפון 6 פלוס
סמסונג היתה שם קודם
"אלו האייפונים הטובים ביותר שעשינו אי פעם", הבטיח אמש פיל שילר, בהציגו את סמארטפונים החדשים של החברה. אי אפשר שלא להסכים איתו, אך השאלה היא האם הם טובים מספיק. לדגמי האייפון החדשים יש משימה לא פשוטה: להראות שאף שאפל נגררת אחרי טרנד הפאבלטים - מכשירים בגודל ביניים בין סמארטפון לטאבלט - ומצטרפת אליו באיחור ניכר, היא עדיין יכולה לחדש ולרגש כדי להיתפס כחדשנית וכמובילה בתחום. האייפון 4.7 אינץ' יהפוך, כמעט ללא ספק, להצלחה מסחררת.
אבל באפל מקווים להצלחה היסטרית, כזו שתשבור שיאי מכירות ותסייע להחזיר את הדו"חות הרבעוניים שלה לימים היפים שבהם היא הציגה שיעורי צמיחה תלת-ספרתיים. לדגם עם מסך ה-5.5 אינץ' יש משימה מורכבת אף יותר: להדיח את סדרת מכשירי הגלקסי נוט של סמסונג ולהפוך למוצר המוביל בתחומו.
מדובר בניסיון נדיר יחסית לאפל. החברה רגילה להיכנס לתחומי פעילות מדשדשים או לא קיימים, ולהציג בולט שלוקח את ההובלה. כך היה עם האייפוד, האייפון והאייפד. אבל קטגוריית הפאבלטים היא קטגוריה בוגרת וצומחת עם מכשירים מוצלחים רבים, שכבר הוגדרה בצורה מדויקת על ידי הנמסיס הדרום קוריאנית סמסונג. עדיין מוקדם לקבוע האם המיתוג החזק שלה יצליח למשוך את הצרכנים ולכבוש את קטגוריית המכשירים המגודלים.
Apple Watch
ההבדל המשמעותי הוא בממשק
השעון החכם אפל ווטש הוא המבחן החשוב ביותר של אפל כעת. לראשונה מזה 4.5 שנים ומאז מותו של ג'ובס אפל נכנסת לקטגוריית מוצר חדשה לגמרי. היא אמנם עשתה זאת באיחור קל, אחרי שכמעט כל חברת טכנולוגיה גדולה אחרת כבר הציגה שעון חכם משלה - לרוב על רקע שמועות ודיווחים שלפיהם אפל צפויה להציג שעון חכם. אבל בניגוד למצב בתחום הפאבלטים, הקטגוריה טרם הוגדרה.
גוגל למשל כבר השיקה גרסה של אנדרואיד לשעונים חכמים, אך שום חברה עוד לא הצליחה להציג מוצר שאפשר לומר עליו שפיצח את הקטגוריה והפך את השעונים החכמים למוצר חובה על כל יד. סמסונג לבדה הציגה השנה ארבעה דגמים שונים של השעון החכם שלה, כל אחד עם תפיסת עיצוב או ממשק שונה מהותית, ואף אחד מהם לא הפך להצלחה.
אין ספק שהאפל ווטש מציג כמה תכונות מעניינות שלא ראינו אצל המתחרות, בעיקר בתחום הממשק. השאלה הגדולה היא אם זה יספיק לו לעשות את מה שעשתה החברה עם האייפוד, האייפון והאייפד.