ילדי האייפון, אתם עוד תתגעגעו לנוקיה
מיקרוסופט צפויה למחוק בקרוב את מותג נוקיה מעולם המובייל. ביחד איתה, עלולה להיעלם מסורת יצירתית ומקורית, עם אומץ ויוזמה שכבר לא רואים היום אצל טיטאנים כאפל וסמסונג. ניצן סדן מציג חמש סיבות טובות להתגעגע
יש שיאמרו "ברוך שפטרנו", אולי בצדק; החברה דעכה כי לא השכילה לבנות מערכת הפעלה שמנצלת מסכי מגע. המשתמשים עברו לאייפון ולאנדרואיד ואלו שלא נשארו עם מערכת ההפעלה העתיקה סימביאן וקיללו כל רגע. אבל דור האייפון עוד הולך להתגעגע לנוקיה כחברת מובייל עצמאית. למה? הנה חמש סיבות טובות.
1. כי יצירתיות כשל נוקיה כבר לא רואים היום
נוקיה משתייכת לעידן נשכח, בו היה מרחב תמרון עיצובי גדול ליצרניות הטלפונים: המסכים כיסו חלק קטן יחסית משטח פניו של המכשיר, כך שהיה יותר מקום לחדשנות עיצובית בלוח המקשים ובגוף הטלפון. כיום, המסך תופס חצי מכשיר. לא פלא שכשהם כבויים, רוב מכשירי הדגל נראים לעין בלתי מיומנת כמעט זהים מהחזית.
נוקיה שמרה על היצירתיות העיצובית הזאת גם אחרי שהתחילה לדעוך. זו היתה החברה הראשונה שביססה ליין טלפונים שלם על פוליקרבונט, חומר פלסטי קל לעיבוד, מה שאיפשר למעצביה לבנות למכשירי סדרת לומיה גוף מעוגל נעים למגע אשר מבודד מפני התחממות, עמיד במכות ושריטות ולא נראה זול. המעצבים גם שמרו על הרוח היצירתית: סמארטפוני לומיה נצבעו בצהוב, כתום, כחול וירוק בגוונים זוהרים שמושכים את העין אבל עדיין לא גורמים לטלפון להיראות כמו צעצוע.
2. כי היצרניות הקיימות איבדו את האומץ
כשמסתכלים על מסורות עיצוב טלפונים, אפשר להבדיל בין התפיסה הקלאסית והתפיסה העתידנית. הקלאסית היא מכשירים בתצורה פשוטה: בלי בליטות שאינן כפתורים, קווים נקיים וחלקים - כמו שאפשר לראות במכשירי אפל ו-HTC כיום. התפיסה העתידנית מתבססת על שילובי חומרים, בעיקר נוצצים ובולטים לעין - כמו המסגרות הכסופות של מכשירי סמסונג ו-LG ורוב היצרניות הסיניות. נוקיה ישבה במקום טוב באמצע בשנים האחרונות, אחרי שהתנסתה בעיצובים מהרבה סוגים. החברה השיקה טלפונים מוזרים למראה, אך חדשניים.
נראה לכם שסמסונג, אפל או חואווי היתה מעזה להשיק טלפון בתצורה שהיא לא "מרובע עם פינות מעוגלות"? החברות הגדולות מפחדות להדאיג את המשקיעים בעוד שהחברות הקטנות מנסות רק ליישר קו עם הגדולות. לנוקיה, בימי תור הזהב שלה, היה משהו שלאף חברה אין כיום: גיבוי של מדינה ושליטה אמיתית בשוק. כך יכלה להתנסות ולהשיק גם טלפונים בעיצוב שהיום נראה לנו מפגר לחלוטין (כמו ה-Ngage שבתמונה, סלולרי שיועד למשחקי מובייל) בלי לפחד מתגובות בעלי המניות.
3. כי לכו תדעו מה תעשה מיקרוסופט עם מכשירי לומיה
עד לפני כמה שנים, הקשר של מיקרוסופט אל תחום החומרה היה מקלדות ועכברים במיתוג Microsoft Home וקונסולת האקסבוקס. סמארטפונים וטאבלטים הם אופרה אחרת: סמארטפוני ה-Kin שהשיקה שברו שיא מהירות בהגעה מהמדף אל מגרש הגרוטאות וטאבלטי הסרפס של החברה כשלו בשווקים עד לרמה בה מנכ"ל מיקרוסופט הוחלף.
עתה מנסה מיקרוסופט לגשש שוב אל שוק המובייל, כשיש לה יופי של חטיבת מובייל ביד: מכשירי לומיה בנויים היטב, מציגים ביצועים נהדרים, מחזיקים נישה עיצובית שאין לאחרים ואת טכנולוגיית המצלמות הטובה ביותר בעולם. למנכ"ל הנוכחי, סאטיה נאדלה, יש תוכניות גדולות: הוא ישיק את ווינדוס 10 - מערכת ההפעלה הראשונה בעולם שהיא חוצת פלטפורמות בצורה מלאה, יציע שירותי ענן מתקדמים שאין לאף אחד כיום ועוד. כך או כך, הדגש הוא על שירותים מקוונים ותוכנה ופחות על מכשירים.
4. כי מפחיד לחשוב על עולם בו יש בעיקר אייפון וגלקסי
לפני כמה ימים הושק האייפון 6 בישראל. כמה מאות ישראלים נדחקו בתורים מחוץ לחנויות איידיגיטל תמורת הזכות לשלם מחיר מופקע ומופרע לחלוטין על טלפון שכשלעצמו, לא מחדש שום דבר עבור שוק המובייל (אפל פיי היא יוזמה מבורכת, אבל כלי כזה יכול לעבוד על כל טלפון, טכנית). למה שמישהו יטריח את עצמו בשביל מכשיר כזה? שיווק גאוני מצד אפל ומודעות צרכנית נמוכה מצד הרוכשים.
בינתיים, בקוריאה, מתכננת סמסונג אירועי השקה גדולים ונוצצים, מפנה תקציבים למאמצי מיתוג ושיווק, בונה לאט ובהתמדה קהל מעריצים משל עצמה. מיקרוסופט תהיה חייבת לפעול בצורה דומה: פחות מכשירים, כשדגמי הפרימיום מגיעים לחנויות בעולם המערבי בליווי זיקוקים, כדי שאנשים יתמקדו קצת יותר בחוויית הרכישה וביוקרת המכשיר וקצת פחות במה שהוא עושה בפועל. לנוקיה היה תמיד מגוון גדול של דגמים, בעלי עיצובים שונים מאוד, מה שהציב אלטרנטיבות לצרכן. החברה כשלה בשוק המובייל בגלל ניהול גרוע וקוצר רואי: היא לא הצליחה לנצל את מה שהיה לה ביד כדי לשמור על הכתר (חנות האפליקציות שלה, למשל, הושקה שנה לפני האפסטור). אבל החברה לקחה סיכונים, שמיקרוסופט תימנע מהם כדי שלא להפחיד את המשקיעים. נוקיה שמרה על הצבע והסגנון שלה גם בעולם הכסוף שכבשו אפל וסמסונג.
5. בגלל הנוסטלגיה
עם תחילת פעילות סלקום, הגיעו מכשירי נוקיה לכל הארץ וקנו להם מקום של כבוד בליבם של ילידי שנות השמונים. צלצול ברירת המחדל של מכשירי נוקיה הישנים נשמע בכל פינה בישראל ואין אחד שלא זוכר מה היה השיא שלו במשחק סנייק - האנגרי בירדס של העשור ההוא.
עוד דבר שתמיד אתגעגע אליו הוא הידיעה שאם הטלפון שלי נפל מהכיס או מהיד, אוכל לנקות אותו על המכנסיים ולהשתמש בו כאילו לא קרה דבר. אם תראו פעם בעל אייפון מפיל אותו, שימו לב לבעתה הגמורה שיביעו עיני המסכן. היצרניות של היום לא בונות טלפונים שישרדו נפילה; מבחינתן, עדיף שיתפרק המכשיר, כדי שלצרכן יהיה תמריץ לקנות את הדגם הבא שלהן.