הנייח מתחיל לזוז
מחשב בגודל קובייה הונגרית, סריקה בתלת־ממד שמטשטשת את הגבול בין האמיתי לדיגיטלי, שולחן חכם ויכולות שדרוג אינסופיות: המחשב הנייח, אחד המוצרים השמרניים ביותר, מנסה להמציא את עצמו מחדש כדי לא להיעלם
- המיזם של גוגל ו-Deepmind: מחשבים שמתכנתים את עצמם
- אי אונליין היא החברה הבורסאית שנסחטה על ידי האקר לאחר פריצה למחשביה
- חשד: פרץ למחשבי חברות ודרש כופר של מיליונים
בעוד בשוק הביתי כבר מדובר במגמה ותיקה, כעת גם השווקים שבעבר אימצו לחיקם את המחשב הנייח מתרחקים ממנו. בעולם העסקים והארגונים האופנה החמה היא BYOD (הבא את המכשיר שלך), בתחום החינוך יותר ויותר תלמידים עוברים לטאבלטים ומחשבים ניידים מוזלים, ואפילו הגיימרים הכבדים עוברים למחשבים ניידים מתקדמים — שבניגוד לעבר מספקים כיום יכולות טכניות מרשימות.
ואולם, כלל לא בטוח שהגיע הזמן לקבור את המחשב הנייח. הוא זול יותר, עמיד יותר, ועולה על הניידים בכוח החישוב האפשרי וביכולות השדרוג. הכישלון של מערכת ההפעלה ווינדוס 8 אמנם פגע קשות בתעשייה זו, אבל ווינדוס 10 שתושק בשנה הבאה עשויה להחזיר אותה למרכז התמונה. כעת מנסות חברות ענק, מ־HP ומיקרוסופט ועד חברות גיימינג, להמציא מחדש את המחשב הנייח.
1. לסרוק בתלת־ממד
אחד הרעיונות החדשניים בתחום הנייחים מגיע דווקא מ־HP, אחת החברות השמרניות בתעשייה. הספראוט (Sprout), שהציגה החברה בשבוע שעבר, מתיימר ליצור קטגוריית מוצר חדשה של "מחשבי יצירה".
הייחוד של ספראוט הוא ה"אילומינייטור" — זרוע שממוקמת מעל המסך, ויכולה לסרוק ולצלם בתלת־ממד כל אובייקט שנמצא על השולחן. מערך החיישנים של הספראוט יאפשר למעצבים, למשל, להניח פסל מול המחשב, לסרוק אותו מיד בשלושה ממדים ובאיכות גבוהה, ולשלב את האובייקט בסרטונים, מצגות ועבודות. כדי להשלים את החבילה תציע HP מדפסת תלת־ממד המאפשרת ליצור עותקים של הפסל בתוך דקות ספורות.
הספראוט מגיע עם משטח מגע בגודל 20 אינץ' המהווה תחליף לעכבר ולמקלדת המסורתיים. ניתן לצייר עליו עם סטיילוס ואף להפוך אותו למסך שני. זוהי הפעם הראשונה שבה טכנולוגיות שעד כה היו שמורות לטאבלטים מקצועיים לאמנים ומערכות סריקה בתלת־ממד, כמו הקינקט של מיקרוסופט, מתחברות במוצר אחד. עם זאת, עדיין לא ברור מתי הספראוט יחל להימכר לצרכנים ובאילו מחיר והיקף.
2. למזער, למזער, למזער
למרות ניסיונותיה של אינטל לחדור לשוק המובייל, ענקית השבבים נסמכת בעיקר על שוק המחשבים האישיים. בניסיון למנוע את דעיכת הקטגוריה היא מקדמת מחשבים זעירים במיוחד המכונים NUC — Next Unit of Computing.
מחשבי NUC מבוססים על לוח אם בגודל 10X10 ס"מ, ומגיעים בגודל ובמשקל של קובייה הונגרית. למרות זאת הם כוללים את כל הרכיבים של מחשב נייח סטנדרטי ומריצים ווינדוס, וחלקם אף ניתנים לשדרוג. המטרה היא להפוך שימושים שונים במחשב הנייח לנוחים יותר: מחשבי ה־NUC לא יתפסו מקום במשרד, יוכלו לשמש מרכז מדיה קטנטן עבור הטלוויזיה, וניתן להעביר אותם ממקום למקום בקלות.
הפרויקט הושק לפני כשנתיים, ובשנה האחרונה החלו להגיע לשוק יותר ויותר מחשבי NUC, כמו ה־Pico של חברת Zotac העולה 200 דולר. ב־2015 צפויה אינטל להשיק את הדור הבא של מחשבי ה־NUC במטרה להפוך אותם לנפוצים יותר.
3. להופיע בטלוויזיה
מחשבי ה־NUC מהווים בסיס לאחת הקטגוריות החדשות והמסקרנות ביותר בתעשיית המחשבים: סטימבוקס, או Steam Machine. זהו פרויקט שאפתני שמקדמת מפתחת המשחקים המצליחה Valve, המחזיקה גם בפלטפורמת המשחקים הגדולה בעולם (סטים). הסטימבוקס נועד להביא את יכולות המחשב האישי לטלוויזיות — תחליף מתקדם יותר לקונסולות משחקים, טלוויזיות חכמות וממירים.
מחשבים אלה יריצו את סטים OS — מערכת הפעלה חדשה שמתבססת על לינוקס, מיועדת באופייה לגיימרים, ותתמוך בהזרמת משחקים מהמחשב האישי לסטימבוקס, כך שניתן יהיה להריץ משחקי ווינדוס ומק על מסך הטלוויזיה. יצרניות מחשבי גיימינג מוכרות כגון Alienware, פלקון נורת'ווסט ומיינגיר כבר הודיעו כי יוציאו לשוק במהלך השנה הבאה את מחשבי הסטימבוקס המסחריים הראשונים.
4. לשכלל את השולחן
ב־2007 הרשימה מיקרוסופט רבים כאשר הציגה את סרפס, מסך מגע ענק ששולב בשולחן ישיבות ואפשר לכמה אנשים לעבוד יחד. מאז הפרויקט המלהיב שינה את שמו ל־Pixelsense, נמכר לסמסונג ונסגר. ואולם, הרעיון שבבסיס הסרפס לא עבר מהעולם, והפך לקו מוצרים חדש שמקודם בידי מיקרוסופט ואינטל. בשנה האחרונה יצאו כמה מחשבים בעלי חומרה מתקדמת, מריצים גרסה שולחנית של ווינדוס, אבל מגיעים עם מסך מגע גדול במיוחד שניתן לניתוק ונשיאה. כמה מהדגמים הבולטים בקטגוריה זו כיום הם XPS 18 של דל, PT2001 של אסוס וגם Flex 20 ו־Horizon 2 מבית לנובו.
על ידי הנחת המסך על שולחן הוא הופך למשטח מגע גדול המאפשר עבודה משותפת, ורבים מהמוצרים בתחום מגיעים עם יישומים, אפליקציות ומשחקים לכמה משתמשים במקביל. המצלמה התלת־ממדית של אינטל מאפשרת למכשירים לעקוב אחר תנועות ידיים, כך שהמכשיר לא רק יודע היכן נגעו בו, אלא גם מי עשה זאת.
5. לשדרג בקלי קלות
רייזר נחשבת לאחת החברות המוערכות יותר בתחום הגיימינג: היא השיקה השנה את הלפטופ הקל והדק ביותר הפונה לשחקנים מקצועיים וטאבלט המותאם גם הוא עבורם. ואולם, המיזם השאפתני ביותר של רייזר, קריסטין, עשוי להשפיע גם על מי שמעולם לא שיחקו ב־Halo או ב־League of Legends. מדובר בפרויקט שנועד להוביל ליצירת המחשב המודולרי ביותר אי פעם, אשר יאפשר להחליף, להוסיף ולשדרג חומרה בקלות ובנוחות — ללא צורך בידע במחשבים ומבלי לפתוח את המארז.
המחשב עצמו הוא עמוד דק שניתן לחבר לשני צדיו מעבדים, מאיצים גרפיים, הרחבות זיכרון, פתרונות אחסון, כרטיסי קול ועוד. כל רכיב מכוסה במעטפת אטומה הניתנת לשליפה פשוטה, והמערכת תדע לחבר את כל הרכיבים בצורה אינטליגנטית. העמוד שבבסיס המחשב מתפקד גם כמערכת קירור נוזלי עבור הרכיבים השונים, שנועד לאפשר ביצועים גבוהים במיוחד.
לפי החזון של רייזר, משתמשים יוכלו לשלם דמי מנוי חודשיים שיבטיחו להם אספקה קבועה של רכיבים חדשים, בתמורה לשליחת הרכיבים הישנים לחברה. "הבעיה בשוק ה־PC היא שכיום הוא מקדם מוצרים בינוניים ומחורבנים במקום חדשנות", טען מנכ"ל רייזר מין ליאנג טאן כשהפרויקט הוצג, והצהיר שהחברה "לא תרוויח ממנו סנט", אלא פשוט רוצה לקדם את התעשייה. עם זאת, לפי שעה מדובר רק בקונספט ולא במוצר ממשי.