דו"ח טכנולוגי
עוקץ חדש: האקר? מה פתאום, אני איש תמיכה טכנית
פושעי סייבר הרוויחו 120 מיליון דולר מהפעלת שירות תמיכה טכנית מזויף למחשבים, מוזילה נפרדת מגוגל לטובת יאהו, ארגון אמנסטי משיק אפליקציה נגד ריגול ממשלתי ומדענים בריטיים יקברו עבורכם קופסה על הירח תמורת 200 ליש"ט
העידן הדיגיטלי מלא בשלל נוצץ של נוכלים ומעשי הונאה. חלק מן המזימות קלות מאד לזיהוי – העוקץ הניגרי, למשל, ככל הנראה מיועד במפורש לעבוד רק על כסילים קיצוניים, מהסוג שיגיד לעצמו "המממ, נסיך ניגרי מודח שעליו מעולם לא שמעתי פונה דווקא אלי! מהר, לשלוח לו את פרטי הבנק שלי!" אחרות מושקעות יותר, כמו מזימות פישינג, שטורחות לזייף אתרים שנראים בדיוק כמו הדבר האמיתי. ויש את הדברים המרושעים באמת, כמו נוזקות שמשתלטות על המחשב שלכם ומודיעות לכם חביבית שיש עליו פורנו פדופילי או זוועות אחרות ושאם לא תשלמו לפושע סייבר, יישלח המידע למשטרה. לפחות במקרה אחד, המזימה הזו כבר הובילה לרצח והתאבדות.
ויש את הסוג הקל במיוחד של הונאה, זה שפונה לקהל העצום והרב של אנשים שאין להם מושג איך כל העסק הזה עובד, ומציע להם פלסיבו בדמות "תמיכה טכנית" שהם לא באמת צריכים. כלומר, במקרה הטוב זה פלסיבו: במקרה הרע, הם דוחפים להם נוזקה.
רשות הסחר הפדרלית של ארה"ב התעוררה משנת החורף שלה, והודיעה שהיא סוגרת זמנית שתי חברות "תמיכה טכנית" כאלה, שפרצו למחשבים, הפעילו לחץ בלתי מתון על אלפי לקוחות, מכרו להם תוכנות שהם לא צריכים והצליחו להוציא שלל בסכום המסחרר של 120 מיליון דולר. בנוסף, הגישה הרשות גם כתבי אישום נגד שני הנוכלים שאחראים למזימה הזו. אבל אם ההכנסות הן ברמה הזו, סביר להניח שלא יהיה די בכך.
היו שלום ותודה על כל המזומנים
לפני כעשור, חתמו גוגל ומוזילה - מפתחת הדפדפן העצמאי פיירפוקס - על הסכם שבמסגרתו גוגל תהיה מנוע החיפוש בברירת המחדל של מוזילה, ובתמורה גוגל תעביר למוזילה חלק מההכנסות שהיא מקבלת מחיפושים שמתבצעים באמצעות בוקסת החיפוש המובנית של הדפדפן. הימים היו ימים אחרים: היה רק דפדפן דומיננטי אחד בשוק, אינטרנט אקספלורר, ומוזילה היתה כלי מרד ראשי בו. גוגל שמחה לתמוך בו.
ואז, ב-2008, הגיע כרום. פתאום לגוגל היה דפדפן משלה ולא היתה לה סיבה טובה להמשיך לתמוך במוזילה. מנכ"ל מוזילה דאז אמר בעדינות שיחסי הארגון עם גוגל "הסתבכו". ב-2011, ההערכה הכללית היתה שגוגל לא תחדש את החוזה עם מוזילה: גוגל חידשה את החוזה רק כחודש לאחר שהוא הסתיים. כרום, בינתיים, הפך לדפדפן נפוץ יותר מפיירפוקס - והזינוק של אנדרואיד הקפיץ אותו הרחק-הרחק מעבר לפיירפוקס בשימוש סלולרי.
אתמול הותרו הקשרים סופית: מוזילה הודיעה שהיא חותמת על הסכם לחמש שנים עם יאהו, במסגרתו מנוע החיפוש המובנה של פיירפוקס יהיה יאהו ולא גוגל. משתמשים שמעדיפים את גוגל יוכלו כמובן לעשות את השינוי הנדרש, אבל ברירת המחדל תהיה יאהו. האחרונה תשלם למוזילה סכום לא ידוע ותתחייב לשמור על ההתחייבות של פיירפוקס (במסגרת תכונת Do Not Track שמציע הדפדפן) שלא לעקוב אחרי המשתמשים.
מנכ"ל מוזילה, כריס ברד, אמר בתגובה שהחוזה בין גוגל ומוזילה אמור היה ממילא לעלות לדיון מחדש השנה, ושמוזילה החליטו לעבור לשותף אחר. תגובת גוגל לא התקבלה, אבל כנראה ששני הצדדים מרוצים. השותפות הפכה לבלתי טבעית אחרי ההגעה של כרום.
אמנסטי נגד ריגול ממשלתי
ארגון אמנסטי אינטרנשיונל הוא פחות או יותר ארגון זכויות האדם הראשון, ארגון שהתחיל מהפכה של ממש בהתנגדות למשטרי דיכוי ברחבי העולם, ובסופו של דבר אין משטר שלא נוקט בצעדי דיכוי. ועכשיו הארגון מתמודד עם צורת הדיכוי החדשה-ישנה: מעקב.
באופן חריג, הודיע הארגון שהוא מפיץ אפליקציה, Detekt שמה, שמאפשרת למשתמש שחושד שהוא נמצא תחת מעקב מצד ארגוני אופל כלשהם - בין אם מהסקטור הציבורי, בין אם מהסקטור הפרטי - לבדוק האם המחשב שלו מכיל תוכנות מעקב. כדי לבצע את הבדיקה, יש להוריד את התוכנה ולנתק את המחשב מהרשת.
בינתיים זמינה רק הגרסה המיועדת למחשבי ווינדוס, שכן הם הכלי שממשלות מעדיפות לרגל אחריו, אבל בעתיד גם תגיע גרסה סלולרית. באמנסטי אמרו שהכלי שלהם מיועד לזהות כלי ריגול שתוכנות אנטי וירוס נוטות לפספס. שלושה ארגונים אחרים - ה-EFF, קבוצת זכויות הגולשים הוותיקה; Privacy International ו-Digitale Gesellschaft - שותפים למיזם. האפליקציה מופצת בקוד פתוח, וכעת מחפשים שם אנשים שיסייעו לעדכן אותה. Detekt מגיעה באנגלית, גרמנית, איטלקית, ספרדית, ערבית ואמהרית. נראה לי שיש צורך דחוף בגרסאות רוסיות וסיניות.
ניתן להוריד את דיטקט כאן.
קצרצרים
1. מדענים בריטים מתכוונים לשלוח רובוט לירח במטרה לקדוח שם ולברר האם אדמתו היא אכן אדמה שמקורה בכדור הארץ. כדי לממן את המיזם, הם פנו לקיקסטארטר. הם מציעים, תמורת תשלום של 200 ליש"ט בלבד, לקבור באדמת הירח קופסת זיכרון של התורם, שתכיל גם את ה-DNA שלו, אם ירצה. אלוהים יודעת למה זה טוב, אלא אם אתה מתעקש שמשהו ממך יישאר עמוק בתוך פיסת סלע מת גם כאשר הכוכב הזה יגווע סופית.
2. אם תשאלו את איש הסטארט-אפ הממוצע, אז דואר - אתם יודעים, הדבר הפיזי הזה, מנייר, שמגיע באיחור של ימים לתיבה עתיקה - הוא משהו שאבד עליו הכלח. על נייר ומוצריו בכלל אין טעם לדבר. אבל שורה של סטארט-אפים בסאן פרנסיסקו שלחו לאחרונה דיוור ישיר, או במילים אחרות ספאם מודפס, לרבים מתושבי העיר. ככה זה: כשיש לך מוצר שאתה צריך לדחוף ואף אחד לא מתעניין בו, אתה משתמש בכל טריק, גם כזה שמנוגד לכל האידיאולוגיה שלך.
3. עסקים פרטיים ממשיכים להאמין שיש להם זכות למנוע מכם לכתוב עליהם את מה שאתם חושבים: זוג שבילה במלון בריטי בשם Broadway Hotel בעיר בלאקפול, נדהם לגלות חדרים מלוכלכים, ובאופן כללי התרשם לרעה מהחורבה. על כן, בני הזוג עשו את הדבר המתבקש וכתבו ביקורת ארסית ב-TripAdvisor. מיד לאחר מכן, הם נדהמו לגלות שהמלון חייב אותם בכ-156 דולר בשל הביקורת, ונדהמו עוד יותר לגלות שהחיוב הזה מופיע בעליצות בתנאי השימוש של המלון. אלה אומרים במפורש שאם אתה משמיץ את המלון ברשת, אתה תחויב. הפעולה גררה רעש תקשורתי והגיעה ל-CNN. מועצת העיר בלאקפול מיהרה להפעיל לחץ על המלון וזה שינה את המדיניות שלו. לא יודע מה לגביכם, אבל בפעם הבאה שאני בבלאקפול, זה לא יהיה במלון ברודווי.