$
מכשירים ומדריכים

מר כהן, אתה מפוטר ומוחלף ברובוט

חברה שפיתחה רובוט שמחליף שומרי לילה ומאבטחים נשענת על תפיסת שיווק מבריקה: השכרת הרובוט תמורת שכרו השעתי של האדם שהחליף. המעבר להחלפת עובדים אנושיים ולא מערכים שלמים מנגישה את הרובוטים גם לעסקים קטנים, אך תחולל משברי תעסוקה

ניצן סדן 08:1921.11.14

מהפכת הרובוטיקה החלה בסיפורי אגדה על עובדים מלאכותיים המשרתים את האדם, כגון הגולם מפראג. היא קרמה עור וגידים בסוף שנות הארבעים ולבסוף התממשה בצורת מערכי ייצור אוטונומיים ורובוטים קטנים שמנקים לכם את הרצפה.

השבוע ביצעו הרובוטים צעד משמעותי נוסף - הפעם ללא הברקה טכנולוגית, אלא שיווקית ומסחרית. למעשה, יתכן שצעד זה ישפיע עליכם יותר מכל הרובוטים של נאס"א, או יותר נכון - על פרנסתכם.

 

רובוט השמירה K5 רובוט השמירה K5

 

חברת נייטסקופ הציגה רובוט שהוא שומר לילה ומכונה K5. הוא נראה כמו מתקן מים מינרליים ודומה לו במידותיו, עמוס חיישנים ומסוגל לפטרל במבנים ביום ובלילה, לאתר ניסיונות פריצה, שריפות ושאר מרעין בישין. לאחר האיתור, יצלם את סביבתו, ידווח למשטרה ואף ינסה להניס פורצים בצופר אזעקה. אין לו יכולת לעצור אדם או להזיק לו. החידוש הוא שנייטסקופ לא מוכרת אותו, אלא משכירה אותו תמורת 6.2 דולר לשעה, משכורתו הממוצעת של מאבטח אנושי בארצות הברית.

 

מדובר בהנגשת מוצר שעד כה, חברות רבות כלל לא חשבו לשלב במערכיהן. השילוב הבולט ביותר של רובוטיקה בוצע במערכי ייצור: מגזרי תעשייה עברו לייצור רובוטי, מה שאיפשר להם לצמצם את כוח האדם ולהשאיר רק צוותים טכניים הקשורים בתפעול ואחזקת הרובוטים, צוותי פיקוח וצוותי בקרת איכות. אבל התקנת הרובוטים והטמעתם בתהליך הייצור עלתה בזמן וכסף רב, הרבה מעבר למה שיכול ארגון קטן להשקיע.

 

רובוט עם משכורת

 

התפיסה של נייטסקופ היא רוח רעננה: K5 לא נועד להחליף את מערך האבטחה, אלא את העובדים עצמם. לא צריך להטמיע ציוד מכני כבד, לא צריך לבצע ניתוח מורכב של תפקוד הרובוט אל מול יעדי ייצור. פשוט לשלוח את מר כהן הביתה ולהחליפו ברובו-כהן, מכשיר שלא צריך לקבל ימי חופש, שאף פעם לא צריך לצאת מוקדם כי יש לו תור לרופא שיניים, הוא לעולם לא יאחר למשמרת ויספק לארגון 100% תפוקה, 24/7.

 

האחד יכול לאחר, לחלות או להתפטר, השני פועל על סוללות האחד יכול לאחר, לחלות או להתפטר, השני פועל על סוללות

 

יתכן שאתם תוהים איך יכולה מכונה להחליף אינסטינקטים וחושים של אדם, בפרט כשמדובר בעובד מנוסה, שכבר ראה ניסיון פריצה אחד או שניים בעבר. לעומתו, "ראה" הרובוט אלפי ניסיונות פריצה והוא לעולם לא יעצור כדי לתהות בינו ובין עצמו אם הוא "שמע משהו" או לא. וחיישנים מתקדמים יאפשרו לו לזהות סיכון פוטנציאלי מהר יותר מכל מקביל אנושי.

 

כדי להשרות תחושת ביטחון על הלקוח, תשקיע נייטסקופ באחזקת העובדים הרובוטיים שתשכיר, תעדכן ותשדרג אותם. המודל שלה יכול לפעול היטב גם במקרים אחרים – לדעתי, בכל מלאכה בה אין צורך במגע פיזי. למשל, תיקון תשתיות ככבישים וחשמל, ניקוי רחובות (את הבתים שלנו כבר מנקים רובוטים, יעיד כל בעל רומבה), בניין ושיפוצים ועוד. הטכנולוגיה קיימת על המדף כבר שנים, אך רק לאחרונה הפכה לזולה מספיק כדי לאפשר מודל של "משכורת רובוטים".

 

התאגידים ינצחו

 

כצפוי, החלפת עובדים ברובוטים עתידה לגרור התנגשות: חברות שואפות לחסוך הוצאות תפעול ולהתייעל ואילו אנשים שואפים להתפרנס בכבוד. האינטרס התאגידי, כמו תמיד, צפוי לנצח; ההיסטוריה ראתה מלאכות רבות נמוגות. ההבדל הוא הזמן שיקח לכך לקרות – אם הופעת המכונית פגעה במעמד הסייסים באופן הדרגתי מאוד בשל מחירן הגבוה, פה מדובר בהחלפה כמעט מיידית: היום אתה שומר לילה במפעל, מחר אתה חותם בלשכה ורובוט שנראה כמו R2D2 מגודל עושה את העבודה שלך. קיים רק גורם אחד שיוכל לעכב את התהליך הזה: האמון שלכם בטכנולוגיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x