מלחמת שורת החיפוש באייפון: קרב המיליארדים מתחיל
מאז השקת הסמארטפון של אפל, סיפקה גוגל את שירותי החיפוש המובנים בו. החוזה בין השתיים יפוג בשנה הבאה ועתה מציעות מיקרוסופט ויאהו סכומי עתק כדי להחליפה. הזוכה תקבל תעבורת רשת משמעותית שתעצים את הכנסותיה מפרסומות
הקרב על שורת החיפוש באייפון מתחיל: אנדרואיד היא אולי מערכת ההפעלה הפופולרית בעולם, אבל אחרי השקת האייפון 6 הוכיחה אפל שכוחו של האייפון עדיין במותניו. כעת, נערכות חברות הטכנולוגיה הגדולות למאבק על אחד הנכסים החשובים במכשיר זה - להיות ברירת המחדל של מנוע החיפוש בדפדפן ספארי.
מאז השקת האייפון המקורי ב-2007 החזיקה בנדל"ן מכניס זה גוגל, שלפי דיווחים שבעבר שילמה לאפל מיליארד דולר בשנה כדי לזכות בטראפיק שמעמד זה מקנה לה. ואולם, החוזה בין שתי החברות עתיד לפוג ב-2015. לפי דיווח של אתר The Information, המתחריות העיקריות של גוגל בתחום החיפוש - מיקרוסופט ויאהו - נערכות למאבק על ירישתה.
קראו עוד בכלכליסט:
- אפל תפסיק להציג אפליקציות כחינמיות
- התפוח האדום: אפל נרתמת למלחמה באיידס
- אפל תביא את שירותי התשלום שלה למשתמש הסיני
חיפוש גוגל במכשיריאפל ואנדרואיד
הכסף הגדול נמצא בפרסומות
המעורבות של גוגל במכשירי המובייל של אפל ידעה ימים טובים יותר. כשחשף סטיב ג'ובס את האייפון המקורי הוא הזמין לבמה את מנכ"ל גוגל אז, אריק שמידט, כדי להציג את הכלים השונים של גוגל שמשולבים במכשיר - אפליקציות מובנות של גוגל מפות ויוטיוב וחיפוש עם גוגל בדפדפן ספארי. ג'ובס אף התגאה בכך שהמכשיר המהפכני "מגיע עם גוגל".
ואולם, מאז השיקה גוגל את אנדרואיד והחברות העזה בין החברות (לפני אנדרואיד, שמידט אף היה חבר בדירקטוריון אפל) הפכה ליריבות מרה ורצופה סכסוכים קשים. בדרך, אפל החליפה את גוגל Maps ביישום מפות משלה ואף ויתרה על יוטיוב כיישום מובנה באייפון ובאייפד. כשהשיקה את סירי לפני כשלוש שנים, בחרה החברה דווקא את בינג של מיקרוסופט כמנוע החיפוש שישמש את העוזרת החכמה. השימוש בגוגל כברירת המחדל בשורת החיפוש בספארי נותר כזכר יחיד לימים הישנים והטובים.
ואולם כעת, כך נראה, גם זכר עלול לחלוף מהעולם. לקראת סוף החוזה הנוכחי ב-2015 החלו מיקרוסופט ויאהו במגעים עם בכירי אפל, ובראשם סגן הנשיא הבכיר לתוכנה ושירותי אינטרנט, אדי קיו, במטרה להחליף את גוגל. אפל אמנם מאפשרת לשנות את מנוע החיפוש בספארי לבינג, יאהו או DuckDuckGo, ואולם סביר להניח שרק מיעוט מקרב המשתמשים טורח לשנות אפשרות זו.
מי תקטוף את שורת החיפוש?
בהתחשב בפופולריות הרבה של האייפון והאייפד ובשימוש הרב שעושים צרכניו באינטרנט, הפיכת מיקרוסופט או יאהו למנוע החיפוש שמופעל כברירת מחדל יכולה להוביל לזינוק משמעותי בתעבורה שמגיעה אליהם - ואיתו גם צמיחה בהכנסות מפרסומות.
מנוע החיפוש של יאהו אמנם מתבסס על בינג של מיקרוסופט, אבל במסגרת ההסכם בין שתי החברות מרבית הכנסות הפרסום ממנו זורמות לכיסו של הפורטל הוותיק. רק לאחרונה רשמה יאהו הישג משמעותי כשזכתה בחוזה לחמש שנים לשמש כברירת המחדל של מנוע החיפוש בדפדפן פיירפוקס, אחרי שנים בהן החזיקה גוגל בתפקיד זה.
האייפוניסטים מעדיפים את גוגל
לאור החשיבות העצומה שמייחסות כל חברות הטכנולוגיה לפעילות המובייל שלהן, ולאור הנתח הבלתי מבוטל שיש לאפל בתחום הגלישה ממכשירי מובייל, אפשר לצפות שלא יהיה זה מאבק קל וקצר. אם עכשיו משלמת גוגל מיליארד דולר לשנה על זכות זו, אפשר לשער שמיקרוסופט ויאהו יהיו מוכנות להשקיע סכומים גבוהים משמעותית במטרה להשתלט עליה. זאת, בתקווה שבכך יצליחו לנגוס משמעותית בנתח השוק העצום של גוגל בתחום החיפוש ולהזניק את הכנסותיהן. גוגל, חרף הצלחתה המסחררת עם אנדרואיד, בוודאי שלא תשמח להיעלם מהאייפון ומהאייפד, שינוי שיהווה פגיעה משמעותית במעמדה כשליטה הבלתי מעורערת של תחום החיפוש.
השאלה הגדולה היא מה אפל תעשה. עם שווי שוק של 700 מיליארד דולר, קשה לדמיין שמיליארד דולר לפה או לשם ישפיעו יותר מדי. ענקית הטכנולוגיה נוהגת להצהיר שהיא נוהגת לשים את טובת הלקוחות מעל לכל שיקול אחר, ונכון להיום אין ספק שהלקוחות מעדיפים את גוגל. מצד שני, אי אפשר לזלזל בכוחו של יצר הנקמה כגורם משמעותי, שעלול לדחוף את אפל לזרועות מיקרוסופט או יאהו.