$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

תינוקות תעשיית המעבדים: הסוד האפל ביותר של סמסונג

לטענת עובדי מערך השבבים של החברה, תנאי העבודה הקשים הטילו בהם מומים ומחלות שעוברים בתורשה, הנזקים שתגרום מהפכת אינטרנט הדברים לכדור הארץ, נשיא ארה"ב רוצה להציב מצלמה על כל שוטר ואובר מסתבכת עם שלוש ממשלות

יוסי גורביץ 15:1502.12.14
ילדי המעבדים

 

סמסונג שולטת בדרום קוריאה במידה שקשה לתאר במדינות אחרות. אפילו מה שהטייקון הישראלי הממוצע מרשה לעצמו לעשות לא מתקרב למה שהענקית הקוריאנית עושה. עיקר השליטה שלה שם, כמובן, מיועדת להטבות כלכליות לבכירי החברה ("הטבות לחברה"), אבל חלק לא קטן ממנה מיועד להטלת אימה וסתימת פיות. ויש מה לסתום: חשיפה ראשונה השבוע, של ההאפינגטון פוסט, מוציאה לאור לראשונה את מה שנלחש במחשכים כבר שנים.

 

על פי הדיווחים, עשרות מהעובדים של מפעלי המעבדים של סמסונג לקו במחלות שונות, ביניהן לוקמיה וסוגים אחרים של סרטן - וגרוע מכך, המחלות עברו לדור הבא של ילדיהם. רבות מן הנפגעות היו נשים שנכנסו להריון במהלך העבודה במפעלי המעבדים, והורישו את המחלות הלאה.

 

תמונת ילדי עובד סמסונג שחלו, שפורסמה בהאפינגטון פוסט תמונת ילדי עובד סמסונג שחלו, שפורסמה בהאפינגטון פוסט

 

על פי הדיווחים, שאלא אם סמסונג תצליח להרוג במהירות מאיימים להפוך לשערוריית ענק בדרום קוריאה, העובדות בשנות התשעים והשמונים נדרשו לעבוד בתנאים קשים מאוד, בין השאר תוך שימוש בחומרים רעילים ומסרטנים ובסביבת עבודה שיוצרת חומרים כאלה, לעתים קרובות בלי ציוד מגן מתבקש.

 

תלונות כנגד סמסונג כבר צצו בעבר ובדרך כלל החברה הצליחה לשמור על שמה הטוב על ידי סגירת התיקים מחוץ לבית המשפט. אולי הגיע הזמן שהרשויות במדינה יעשו משהו, כמו למנות חוקר מיוחד, אבל מה הסיכוי שזה יקרה במדינה היפר-קפיטליסטית, ועוד כלפי החברה החזקה במדינה?

 

מאיפה יגיע החשמל?

 

אחת הסוגיות שעמק הסיליקון, שמשווק לנו עוד ועוד דברים לרכישה (זו סיבת קיומו, למי ששכח) מעדיף לא לדבר עליה היא שאלת האנרגיה. כל המוצרים הדיגיטליים האלה צורכים חשמל. לכם זה לא נראה הרבה, אבל אתם לא צריכים להפעיל חוות שרתים ענקיות. מה הנזק הסביבתי שגורמת לנו הכלכלה הדיגיטלית? זה נושא שעדיין לא נחקר לעומק. בשעתו, הטענה ש"שני חיפושי גוגל שווים לחימום קנקן תה" עוררה שערוריה, עד שהחוקר שהעלה את הטענה חזר בו. אבל תשובה לא קיבלנו.

 

חוות שרתים של גוגל חוות שרתים של גוגל

 

ואם אתם חושבים שצריכת החשמל הנוכחית היא בעייתית, עוד לא ראיתם כלום. ברגע שנגיע לחזון המפוקפק של אינטרנט הדברים - במסגרתו כל חפץ בבית שלכם ידווח ליצרן (ולהאקר השכונתי) מה קורה אצלך בבית - צריכת החשמל תעלה פלאים.

 

פתאום יהיו מיליארדי מוצרים חדשים, רובם בבתים פרטיים, שיצטרכו ליצור כל הזמן קשר עם הרשת ולשלוח לה מידע. כדי לטפל בעשרות אלפי מכשירים מחוברים, יהיה צורך בהרבה חוות שרתים חדשות שזוללות חשמל. האנרגיה שלנו היא ברובה הגדול אנרגיה מלוכלכת, מבוססת פחם או מאובנים אחרים. הרחק מהבית שלכם יוקמו חוות שרתים עצומות שיזהמו את הסביבה וישתו בקשית את המשאבים הטבעיים של כדור הארץ כאילו אין מחר. מה שאגב, עלול גם להבטיח שלא יהיה מחר.   

 

מצלמה על כל שוטר

 

לאחר שחבר מושבעים בארה"ב החליט שאין להעמיד לדין את השוטר שירה בתושב פרגוסון, מייקל בראון - מה שהצית מהומות בערי המדינה - כינס הנשיא אובמה מסיבת עיתונאים. לדבריו, מערכת המשפט הכריעה ואין מקום לאלימות ומהומות ברחובות בשל כך. פני הנשיא אמרו את ההיפך והדגישו כמה קשה להיות בעל תפקיד שנדרש להגן על המערכת כשהוא יודע שנגרם פה עוול לקורבן. 

 

עתה מגיעה התשובה הליברלית ההולמת. אובמה מקציב כעת כסף לרכישת 50,000 מצלמות גוף, שהוא מתכוון לתלות על כמה שיותר שוטרים. כמו כן, הוא מקציב 263 מיליון דולר, כדי לאמן את השוטרים בשימוש בציוד הזה.

 

אלימות משטרתית בפרגוסון, במהלך המהומות שפרצו בעיר אלימות משטרתית בפרגוסון, במהלך המהומות שפרצו בעיר

 

המטרה פשוטה: אף שוטר לא יוכל יותר להגיע לחבר מושבעים ולומר שמישהו היכה אותו בלחי ימין, בזמן שהתוקף-לכאורה עמד משמאל לשוטר. אף שוטר לא יוכל יותר לומר שמישהו בגובה שלו ומשקל דומה לשלו "הרגיש כמו האלק הוגאן". אף שוטר לא יוכל יותר לטעון שמישהו נפנף מולו בסכין כך שלא היתה לו ברירה אלא לירות בו כשהוא התחיל לברוח - במיוחד אם אף אחד לא מוצא את הסכין. אף שוטר לא יוכל יותר למכור סיפורי סבתא על כך שהוא חש מאוים. כל תקרית תצולם. כל מצלמה שיחבלו בה, תהיה עילה לחקירה. יש לקוות שהמגמה הזו תהגר מארצות הברית לישראל, היכן שלא פעם נעצר אזרח משום שתקף אגרוף של שוטר באמצעות הפרצוף שלו.  

 

רוח הרפאים שמבעיתה את אפל

 

אתם מכירים אותה היטב: קוראים לה סטיב ג'ובס. לאיש שבנה את אפל היו, איך לומר, יחסים לא פשוטים עם אמירת אמת וציות לחוק. אחת הסיבות שאפל מצליחה כל כך היא שג'ובס נקט בשורה של צעדים שהיוו הפרה של החוקים נגד ההגבלים העסקיים. על אחת ההפרות הללו - קנוניית הספרים הגדולה - אפל כבר משלמת: היא הסכימה לשלם 400 מיליון דולר לקורבנות הקנוניה.

 

אפל נקראת שוב אל בית המשפט אפל נקראת שוב אל בית המשפט

 

כנגד אחרת, היא עדיין מנהלת מאבק בשיניים ובציפורניים. אבל, למרות הכל, בקרוב ייפתח עוד משפט של אפל, הפעם כשהיא חשודה בכך שלפני כעשור היא עברה על חוקי ההגבלים העסקיים. לטענת התובעים, החברה לא איפשרה לאנשים שרכשו מוזיקה באייטיונס להוציא את השירים שלהם מחוץ לאייפודים.

 

הראיות המרכזיות של התובעים, כמו בקנוניית הספרים וכמו בקנוניה הגדולה נגד העובדים, יהיו המיילים ששלח ג'ובס. הפעם, הם גם הספיקו לגבות עדות בשבועה לפני שג'ובס הצטרף למקהלה של מעלה, והווידאו שלה צפוי לככב בתביעה, אם כי זה כנראה וידאו שהמעריצים לא יאהבו לצפות בו. ככל שחולף הזמן, אנחנו מתרחקים מהשפרצת ההערצה שהגיעה עם מותו של ג'ובס, ומבט מפוכח יותר מציג לנו איש שיווק יוצא דופן, שהיה גם נוכל.

 

קצרצרים

 

1. עוד יום, עוד הסתבכות של אובר עם החוק. הפעם, הזירה היא הודו. באובר מתעקשים שהדרישה ההודית על כך שכל שימוש סלולרי בכרטיס אשראי ילווה באימות בשני מהלכים היא "מיושנת" כי כמובן שהלקוח צריך להיות חשוף אליה כמה שאפשר. אובר החליטה בתגובה שהיא צריכה למצוא דרך לעקוף את החוק. כמו כן, הפעילות שלה נאסרה באופן גורף בתאילנד והושהתה בנבאדה.

 

אפליקציית אובר אפליקציית אובר

 

2. מיקרוסופט הודיעה שהיא שולחת את ה-clip art מתוכנות האופיס שלה לעולם שכולו טוב, שם ממתין לה כבר קליפי הידוע לשמצה. במקום זה, מיקרוסופט תאפשר למשתמשי אופיס לתקוע תמונות בתוך המסמכים שלהם שיגיעו ישירות ממנוע החיפוש שלה, ולזכותה ייאמר שהיא תפעיל פילטר אוטומטי שימצא עבור המשתמש רק תמונות שהן תחת רשיון Creative Commons, כלומר כאלה שלא מסבכות את המשתמש בתביעת זכויות יוצרים. נאה.    

 

3. ממשלת ארה"ב מחריפה את המאבק שלה בקים דוטקום, היזם הצבעוני שהפעיל בשעתו את מגהאפלוד: היא דרשה מממשלת ניו זילנד להחזיר אותו למאסר לאחר שטענה שהוא הפר את תנאי השחרור בערבות שלו. בית משפט ניו זילנדי דחה את הדרישה, אבל אסר על דוטקום לנוע בדרך האוויר או המים, לאחר שהממשלה האמריקאית טענה כי הוא עשוי להמלט. דוטקום ממשיך לנהל מאבקים משפטיים במספר מסחרר של מדינות. מתקבל הרושם שהממשלה האמריקאית לא השקיעה אפילו בפושעי מלחמה נאצים נמלטים את המשאבים והאנרגיה שהיא משקיעה בברנש שממש עצבן את תעשיית התוכן בארה"ב.  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x