פייסבוק מכירה אתכם יותר מבני משפחתכם
חוקרים פיתחו מודל ממוחשב לניתוח אישיות שמתבסס על פעילות הגולשים בפייסבוק - מידע שנמצא בידי החברה. הוא נבחן בשיתוף 17 אלף נסיינים ותוצאותיו הפחידו את החוקרים: המחשב אפיין אנשים טוב יותר מבני משפחותיהם
- מה חיסל את מיזם ההשקעה של פייסבוק בשיאומי הסינית?
- פייסבוק: פחות גולשים חדשים, יותר פעילות משתמשים
- ווטסאפ ממשיכה לצמוח: הגיעה ל-700 מיליון משתמשים
עורכי המחקר, שתוצאותיו פורסמו בבטאון האקדמיה הלאומית האמריקאית למדעים (PNAS), הודו שהן עשויות להיתפס כ"מפחידות".
החוקרים ביקשו מיותר מ-17 אלף משתמשים בפייסבוק גישה להיסטוריית הלייקים שלהם, ולאחר מכן ביקשו מהמשתתפים למלא שאלון אישיות שניסחו פסיכולוגים. כמו כן, הם העבירו לעמיתים לעבודה, חברים, בני המשפחה ובני הזוג של המשתתפים שאלון שבו הם היו צריכים לאפיין את התנהגות מכריהם.
במקביל, ענה מחשב על אותם שאלונים לפי מודל שפיתחו החוקרים אשר מתבסס על סימוני הלייק של החברים ברשת. המהלך הזה אפשר לחוקרים להשוות את בין תשובות האנשים והמחשב לבין תשובות משתתפי הניסוי בשאלון האישיות שמילאו ולמצוא את מידת ההתאמה. לפי תוצאות המחקר, כאשר נותנים למחשב מספיק מידע, הוא יכול לנחש את קווי האישיות של ממלא השאלון בהצלחה רבה יותר מאשר מכריו, חבריו ואהוביו. כך למשל, למחשב במחקר נדרשו עשרה לייקים כדי למפות את אופיו של אדם בדיוק רב יותר מעמית לעבודה, 70 לייקים כדי למפות את אופיו של אדם בדיוק רב יותר מאשר חבר, 150 לייקים לשיפוט מוצלח יותר מאשר בן משפחה ו-300 לייקים לשיפוט מוצלח יותר מזה של בן או בת הזוג.
דיוויד סטילוול מאוניברסיטת קיימברידג', שעמד בראש צוות המחקר, אמר ל"פייננשל טיימס" כי תוצאותיו מלמדות ש"מחשב יכול להבין בן אנוש ובעתיד יוכל אפילו להתאים את תגובותיו לכל אחד". סטילוול ציין שהוא מבין מדוע אנשים חוששים שממצאי המחקר עלולים בסופו של דבר לפגוע בפרטיותם. "זה מפחיד, אבל עלינו לשאול מדוע זה מפחיד", הוא אמר. "מחשב שיכול להבין אנשים הוא לא בהכרח דבר רע, אך ישנה בעיה עם חברות כמו פייסבוק וגוגל, שאינן נוהגות בשקיפות בנוגע לדברים כמו פרסום מקוון ולא מסבירות כיצד הן מתאימות מודעות לגולשים", הסביר.