משבר בסין: יש יותר מדי פועלים, יש להחליפם ברובוטים
לפי הערכות, המעצמה הקומוניסטית צפויה להשתלט על שוק הרובוטיקה התעשייתית עד 2017. זאת, משום שאין ליצרניות האלקטרוניקה ברירה: שיפור תנאי הפועלים הזניק לשחקים את עלויות התפעול
- מכירות האייפון לא עוזרות: פוקסקון בצרות, נערכת לפיטורים
- עליבאבא רוצה לשלוח חבילות בסין על ידי מזל"טים
- ההאטה בשוק הסיני מסכנת את פרויקט טסלה של אלון מאסק
להערכת פדרציית הרובוטיקה הבינלאומית (IFR), צפויה סין להפעיל תוך שנתיים 428,000 רובוטים במערכי הייצור. בנוסף, מעריכה הפדרציה כי בעוד כיום התעשייה המובילה בייצור אוטומטי היא תעשיית הרכב, בשנתיים הקרובות תירש את התואר תעשיית האלקטרוניקה הבידורית.
נכון להיום מופעלים במערכי הייצור בסין רק 30 רובוטים על כל 10,000 פועלים אנושיים. זאת, בהשוואה ל-437 רובוטים ל-10,000 עובדים בדרום קוריאה, 323 ביפן, 282 בגרמניה ו-152 בארצות הברית. מדובר בשוק של 29 מיליארד דולר, וכולל גם מוצרים תומכים כתוכנות, מערכי בקרה, הנדסה עוד. השוק נשלט כיום בידי יפן (60%).
שיפור התנאים מחייב התייעלות
החברות הסיניות עתידות להעצים משמעותית את שילוב מערכי הייצור האוטומטיים בשל כורח ולא בשל שאיפה לחדשנות וקדמה: בשנים האחרונות עלו משמעותית עלויות התפעול של יצרניות גדולות כפוקסקון, פגטרון ואחרות ולצידן גם יצרניות רכיבים קטנות יותר, בשל שינויי חקיקה ששיפרו את תנאי העובדים ומשכורותיהם. לצד ירידה במכירות מוצרים כטלוויזיות, מחשבים ניידים, טאבלטים ואחרים, החברות פשוט בחרו בפיתרון הטכנולוגי להתייעלות.
את המעבר למערכים אוטומטיים מובילה פוקסקון, יצרנית הרכיבים הגדולה שבונה בין היתר את האייפון 6 של אפל ומעסיקה יותר ממיליון פועלים. החברה, שזכתה לפרסום שלילי רב בשל תנאי העבודה הקשים בהם היא מאלצת את עובדיה לעמוד ומגיפת ההתאבדויות במפעליה, מנסה להאיץ בשנים האחרונות את מיכון פסי הייצור. לפי הערכות, פוקסקון סובלת כיום מהשיעור הנמוך ביותר של הכנסה פר עובד מבין יצרניות האלקטרוניקה הקבלניות.