אודי מנבר, הישראלי הבכיר בגוגל, עוזב את החברה
מנבר כיהן כראש תחום החיפוש בענקית הטכנולוגיה וכיהן בעבר בתפקידים בכירים ביאהו ובאמזון. הוא עתיד להתמנות לתפקיד בכיר נוסף, הפעם בסוכנות המחקר הרפואי המרכזית של ממשלת ארצות הברית
- מלכת החיפוש לא מוצאת תשובה
- גוגל לא מוותרת על גוגל פלוס, קונה עבורה אפליקציית תמונות
- דיווח: עובדי גוגל התנגדו לחשיפה המוקדמת של משקפי גלאס
“היו לי תשע שנים נפלאות בגוגל וביוטיוב, אבל לא יכולתי לעמוד בפני ההזדמנויות ב-NIH”, אמר מנבר בהודעה לעיתונות. “לשיפור הגישה לידע רפואי יכול להיות אימפקט משמעותי. אני מקווה לעזור".
מנבר, יליד ישראל, מחזיק בתואר ראשון ושני מהטכניון, ולפני שנכנס לעולם ההייטק היה רקדן בלהקת הסטודנטים בחיפה. בשיחה שקיים עם כתבים ישראלים ב-2010 סיפר מנבר שבנעוריו אף נהג לנגן עם יהודה פוליקר. ב-1982 השלים מנבר דוקטורט במדעי המחשב באוניברסיטת וושינגטון היוקרתית וב-1988 עשה את צעדיו הראשונים בתחום החיפוש, כשפיתח תוכנת חיפוש ראשונית. "התחלתי לעבוד ברשת כמעט מהתחלה, אחרי שדפדפן מוזאיק יצא ב-1993, וכבר אז אמרתי שזה משהו שיתפוס וישנה כיוון", סיפר.
ב-1998 מונה מנבר למדען הראשי של יאהו, אז אחת החברות החשובות בעולם הטכנולוגיה, ועמד בראש קבוצת החיפוש של הפורטל. "הייתי מראשוני תחום החיפוש ביאהו", הוא אמר ב-2010. "עזבתי כי הם לא היו מספיק רציניים”. ב-2002 מנבר הצטרף לאמזון, שם הוביל את המאמצים לפיתוח היכולת לחפש בתוך ספר. "הצעתי לבזוס שאיכשהו נסרוק את כל הספרים שאמזון מוכרת, ונייצר מנוע חיפוש שיחפש בתוך הספרים", סיפר מנבר בראיון ל"כלכליסט” ב-2012. לדבריו, בזוס לא קפץ מהתלהבות. הקטלוג של אמזון כלל אז מאות אלפי ספרים. להפוך אותם למידע דיגיטלי שאפשר לחפש בו היה פרויקט סבוך, יקר ועם כדאיות כלכלית מפוקפקת. זה גם היה כאב ראש אדיר מבחינה משפטית. לאמזון לא היתה רשות לעשות שימוש בתוכני הספרים - רק למכור אותם. "נאמר שנצליח איכשהו לסרוק את כל מאות אלפי הספרים האלה, מה ייצא לנו מזה?", שאל אותו בזוס. מנבר ענה: "אנשים יוכלו לדפדף ולחפש בספרים כמו שהם עושים בחנות. אני חושב שזה יגרום להם לקנות יותר".
המחליף של מריסה מאייר
אחרי מאמצים מורכבים ומפרכים שנמשכו חודשים רבים, הצליח מנבר להשלים מהלך לסריקת 100 אלף ספרים לפורמט דיגיטלי. "זה היה מרגש באופן בלתי רגיל. היום זה נשמע טריוויאלי, אבל לתקופה קצרה היה לי את מאגר הספרים הדיגיטלי הגדול ביותר בעולם. וזה רק אצלי במחשב! אפשרנו לגולשי אמזון לחפש בתוך חלק מהספרים, אבל זה היה אבסורד. יש לנו מאות אלפי ספרים שלראשונה בהיסטוריה נגישים דרך האינטרנט מכל מקום, וכל מה שאנחנו עושים איתם זה שיווק לספרים פיזיים?"
האבסורד נפתר ב-2007, כשמייסד ומנכ"ל אמזון ג'ף בזוס השיק את קורא הספרים הדיגטליים, קינדל, שהודות לפרויקט של מנבר נהנה מגישה למאגר הספרים הדיגיטליים המסחרי הגדול בעולם.
אבל מנבר כבר לא היה באמזון כדי לקצור את התהילה. ב-2006 הוא עבר לגוגל לתפקיד סגן נשיא בחטיבת ההנדסה. אחד הפרויקטים הראשונים שהוביל מנבר בחברה היה Knol, שנועד להיות התשובה של גוגל לוויקיפדיה. הפרויקט נחל כישלון מרהיב, אך למזלו של מנבר כתמי כישלון זה לא דבקו בו וב-2010 הוא מונה לראש תחום החיפוש בגוגל, תפקיד שבו החליף את מריסה מאייר. בהמשך היה מעורב מנבר בפרויקטים כמו יצירת שירות הסיוע בווידאו Helpouts, ובסתיו שעבר מונה להוביל את פעילות החיפוש והגילוי ביוטיוב.