אקזיט
נילסן קונה את אקסלייט הישראלית בכ-200 מיליון דולר
החברה מפתחת כלים לניתוח נתוני והרגלי גולשים. בעקבות הרכישה, תקים מחדש נילסן את מרכז הפיתוח שלה בארץ, אותו סגרה ב-2009. המרוויחה הגדולה: קרן כרמל הישראלית, שהשקיעה פחות מ-10 מיליון דולר באקסלייט ומחזיקה בכרבע ממנה
אקסלייט מדיה (eXelate Media) הישראלית נרכשת בידי תאגיד המידע האמריקאי נילסן בכ-150-200 מיליון דולר. בכך חוזרת נילסן לאחוז במרכז פיתוח ישראלי לאחר שסגרה ב-2009 את המרכז הקודם שלה בהרצליה. המרכז התבסס על הסטארט-אפים באזמטריקס וטרנדום ופעילות המו"פ בארץ הועברה להודו.
- הלך האקזיט: אבי שקד התנגד - ומכירת 888 לוויליאם היל בוטלה
- מיקרוסופט קונה את N-trig מכפר סבא
- Appsfire של אוריאל אוחיון נרכשה ב-30 מיליון דולר
אקסלייט היא חברה ותיקה שהוקמה ב-2006 ומעסיקה כמאה עובדים. היא השכילה לגייס הון מצומצם יחסית לחברת סטארט-אפ בגילה, שלא עלה על 32 מיליון דולר. גם סבב הגיוס האחרון שלה נעשה לפני שלוש שנים - זמן רב במונחים של סטארט-אפים - ועמד אז על 12 מיליון דולר.
בין המשקיעים בה נמנות קרן כרמל הישראלית (המשקיעה הראשונה בחברה) וכן שורה של קרנות אמריקאיות כמנלו ונצ'רס, טרידנט קפיטל וניו ספרינג קפיטל. למרות הזמן הרב שעבר מאז הווסדה, עדיין מדובר באקזיט מרשים ביחס לסכום המקורי שהושקע בחברה. קרן כרמל מחזיקה על פי הערכה 25% מהמניות על אף שהשקיעה פחות מ-10 מיליון דולר. עבורה, למשל, מהווה העסקה החזר מדהים של פי 5 על הכסף.
מלבד הקרנות, ירוויחו מהעסקה גם המנכ"ל האמריקאי מארק זגורסקי, וכן המייסדים מאיר (אירי) זוהר, ואלעד אפרים. בגלל מיעוט סבבי הגיוס הצליחו המייסדים והמנכ"ל לשמור על חלק גדול ממניות החברה, שמקנה להם על פי מקור בתעשייה "עשרות אחוזים מהמניות".
מאיר זוהר ואלעד אפרים, יוצאי אורידיאן שהתמזגה עם רשת הפרסום ההודית-ישראלית Ybrant, ייסדו את החברה בסוף 2006. בשנת 2010 פרש זוהר מתפקיד המנכ"ל וחזר לישראל, אך נותר חבר דירקטוריון ויועץ בחברה והוחלף על ידי סמנכ"ל המכירות הניו-יורקי מארק זגורסקי. המייסד השני בחברה, אלעד אפרים, משמש כסמנכ"ל הטכנולוגיות בחברה מאז היווסדה.
מידע חיוני למפרסמים
אקסלייט היא אמנם חברה ישראלית במקורה, אך בהמשך התאגדה בארה"ב וכיום היא מנוהלת מניו יורק ומחזיקה בישראל מרכז פיתוח. היא פעילה בתחום הצומח של פילוח משתמשים עבור מפרסמים כדי שאלה יוכלו למקד את הפרסום שלהם במשתמשים הכדאיים ביותר.
החברה אוספת, מנתחת ומפיצה מידע המכיל נתונים דמוגרפיים, תחומי עניין וכוונות קנייה של משתמשים שמתקבל מכ-200 ספקיות מידע כמו אתרי תוכן, מפרסמים וחברות של נתונים, שעוקבים אחר התנהגות הגולשים ברשת ומחוצה לה. בין ספקיות הנתונים שלה ניתן למצוא לא רק את נילסן אלא גם את מאגר הטלפונים והכתובות White Pages , אתר קניית הרכבים האמריקאי AutoByTel ואתר השכרת הדירות Homeaway.
השילוב בין הפילוחים הדמוגרפיים של מקורות המידע מאפשר לאקסלייט לאפיין את הגולש ברמה גבוהה יחסית של דיוק, ולמכור אותו למפרסמים וסוכנויות פרסום שמשתמשים בו בכדי לקבל החלטות בזמן אמת על שטחי פרסום ברחבי הרשת ולהקרין פרסומות באנרים או וידאו המותאמים לגולש. המערכת הותאמה מתחילתה לבורסות פרסום בזמן אמת, טרנד צומח בעולם הפרסום, המאפשר להתאים בין פרסומת לבין משתמש באופן אוטמטי על בסיס אלגוריתם מתמטי ולא על בסיס החלטה של מנהל פרסום. הצמיחה האדירה של בורסות הפרסום האוטומטיות המקבלות החלטות בזמן אמת (RTB) יצרה ביקוש הולך וגובר לטכנולוגיה של אקסלייט.
מוצר חדש שאותו החלה החברה להציע בשנים האחרונות נוגע לאפשרות לזהות משתמשים על פני כל המכשירים מהם הם גולשים: הטלפון החכם, המחשב, הטאבלט וכן הטלוויזיה החכמה, ובנוסף, למצוא את הקשר בין פרסום לבין מכירות בפועל, זאת על ידי חיבור למערכות המידע של רשתות המרכולים.
הבייבי של כרמל
את החברה ליווה מתחילתה שלמה דברת, ממייסדי קרן כרמל וקבוצת ויולה, שנחשבת למרוויחה הגדולה ביותר מהעסקה. מבחינת דברת, מדובר היה כבר מההתחלה בהשקעה קלאסית: החברה פעלה שלוש שנים עם השקעה בלעדית של כרמל, הוציאה מוצר בתוך שנתיים מיום הקמתה שהלך וצמח בקצב מכירות יציב של מאות אחוזים מדי שנה. המקרה דומה במובן מסוים לעסקת המכירה של רד בנד, גם היא חברה של כרמל וגם היא נמכרה לפי ההערכה בכ-200 מיליון דולר.
"הרעיון לקחת נתונים ממקורות שונים ולבנות בורסה בזמן אמת של נתונים על משתמשים היה חדשני באותה תקופה", אמר דברת. "היה צורך בהקמת תשתית טכנולוגית מתוחכמת ועיבוד רב של כמויות עצומות של נתונים". כיום, מגלה דברת, אקסלייט מעבדת מידע רב יותר מכל חברת פורטפוליו אחרת של כרמל, כולל ענקיות האינטרנט איירון סורס ואאוטבריין.
בזמן סבב הגיוס האחרון ב-2012 טען דברת כי אקסלייט תהפוך לחברה גדולה באמצעות רכישות. בדיעבד התברר כי אקסלייט היתה דווקא זו שנמכרה. הסיבה לכך היא מרוץ חימוש של ענקיות הפרסום והתוכנה לרכישת טכנולוגיות פילוח משתמשים שיריית הפתיחה שלו היתה רכישת המתחרה BlueKai בידי אורקל בדיוק לפני שנה. "התחום התפתח בצורה כל כך מהירה וחברות רבות בו נקנו, בהן בלוקאיי", אומר דברת. "ברגע שזה קרה, נוצרה דינמיקה שבה החברות הגדולות בתחום נדרשו לרכוש טכנולוגיות רלוונטיות והשוק של אקסלייט הפך לאסטרטגי עבורן".
לקראת גיוס עובדים
נילסן נכנסה לישראל ב-2007 עם רכישות שביצעה בחברות טרנדום ובאזמטריקס, ופעלה תחת השם "נילסן אונליין" שהחזיק מרכז הפיתוח בהרצליה ומרכז שיווק בארה"ב. ב- 2009 סגרה את הפעילות, פיטרה 60 עובדים, ושכרה במקום זאת מהנדסים בהודו. ב-2012 זכתה במכרז של המדען הראשי להפעלת חממה טכנולוגית, אך לא החזיקה במרכז מו"פ עד רכישת אקסלייט היום. לפי ההערכה, המרכז צפוי לגייס עשרות עובדים בשנה הקרובה ולעסוק בטכנולוגיות לפרסום מפולח בזמן אמת ובכל המכשירים הניידים.
אירי זוהר, שעזב את תפקידו הניהולי בחברה, ייסד מאז את FreshHub, חברה שמפתחת פלטפורמה מבוססת רשת המחברת בין מרכז הקניות לבין המקרר הביתי. המערכת שתותקן בעתיד במקררים תאפשר לצלם מוצרים שתכולתן נגמרה ולשלוח הוראה להזמנה מחדש של פריט המזון. צג מיוחד שיותקן על המקרר יוכל גם לפרסם למשתמש מוצרים משלימים ולהציע דילים והנחות. דברת אף מגלה כי כרמל בוחנת השקעה בחברה.