הזוכים הגדולים של MEDinISRAEL: כרית אוויר לאגן, פיזיותרפיה בנרניה
הזוכה במקום הראשון בתחרות של כנס המדיטק הישראלי היא היפ הופ טכנולוגיות, שפיתחה חגורה חכמה שמזהה אירועי נפילה ומתנפחת כדי למנוע שברים. BioGaming הוכתרה כחביבת הקהל, הודות למוצר שהופך תרגול פיזיותרפי למשחק הרפתקאות אינטראקטיבי
היפ הופ התמודדה מול 30 סטארט-אפים מקומיים, ובסיום התחרות זכתה בפרס החדשנות הטכנולוגית לשנת 2015. החברה, שאותה הקימו ב-2011 המייסדים אמציה רענן, רן מנור ועמוס שטנר, תקבל כחלק מהפרס ביתן בתערוכת מדיקה שתיערך בנובמבר בגרמניה, חברות לשנה במכון היצוא והשתתפות בתוכנית של קרן מיראז' בקליפורניה.
"המשימה שלנו היא לשפר את איכות החיים של מבוגרים", אמר ל"כלכליסט" רענן, שהחל לפתח את המוצר לאחר שאמו הפכה לנכה בעקבות שברים בירך. "הרבה חברות מנסות למצוא פתרון לבעיה הזו ב-15 השנים האחרונות, אבל הפתרונות הקיימים אינם מספיק טובים טכנולוגית, או שאינם נוחים ואנשים לא משתמשים בהם. אנחנו פותרים את הבעיה הטכנית באמצעות שילוב בין חיישני תנועה וחיישני קרבה, שמודדים את המרחק מהאגן לקרקע". הטכנולוגיה של היפ הופ מספקת, לטענתו, 95% אחוזי הצלחה במניעת שברים בעת נפילה, ומקרה אחד בלבד בשנה בממוצע של הפעלה שגויה. המחיר הסופי למשתמש יעמוד על כאלף דולר ליחידה. המוצר ישקול פחות מקילו ויצויד ביכולות נוספות, כמו שידור התרעה על מקרי נפילה למוקד חירום או למטפל, וחיבור חיישנים שיקלטו פרמטרים רפואיים אחרים.
"אנשים שניסו את המוצר אמרו לנו שהם מרגישים בטוחים יותר", מספר רענן. "קהל היעד שלנו הוא לא רק קשישים אלא גם נשים שסובלות מאוסטיאופורוזיס, אנשים אחרי שבץ, חולי פרקינסון ואפילפסיה. מי שכבר עבר שבר אחד נמצא בסיכון גבוה מאוד לנזק גדול במקרה של שבר נוסף, וזו קבוצה נוספת שאנו מתמקדים בה. יותר מ־2 מיליון איש במדינות המערב מתאשפזים בכל שנה בגלל שבירת מפרק ירך, ו־10 מיליון אחרים סובלים משברים אחרים. שברי הירך מהווים 72% מסך כל עלות הטיפול בשברים. המוצר שלנו יכול להועיל לא רק למטופלים, אלא גם להביא לחיסכון כספי גדול מאוד לחברות הביטוח".
חביבת הקהל: מפתחת משחקי פיזיותרפיה
בפרס המשני בתחרות, פרס חביבת הקהל, זכתה BioGaming מרעננה. החברה פיתחה מוצר המשלב תרגול פיזיותרפי אקטיבי עם משחקי מחשב. הטכנולוגיה מסייעת ומקלה על תהליך השיקום בהפיכת תהליך שהוא לרוב קשה וסיזיפי לחוויה אינטראקטיבית. היא הוקמה ב-2011 על ידי המייסדים דודי קליין, איתן מאג'ר וליאור פריד, גייסה קרוב למיליון דולר, ובשנה שעברה זכתה בפרס הראשון על חדשנות בתערוכת מדיקה.
"אנחנו מאפשרים למטפל לבנות תוכנית אימון למטופל, ומתרגמים אותה בלחיצת כפתור לסט משחקים שתפורים לכל מטופל ספציפי", אמר קליין. "הבעיה הגדולה בעולם הפיזיותרפיה היום היא הצורך לגרום למטופלים להתמיד בביצוע התרגילים. זה משעמם ורפטטיבי, והרבה מהם פשוט לא עושים אותם - ואת זה אנחנו מנסים לפתור". המערכת מותאמת בשלב זה לקונסולת אקסבוקס ול-PC עם בקר קינקט, ובעתיד תעבוד גם עם חיישני זיהוי תנועה אחרים. המוצר כבר מופץ באירופה ובישראל לאחר שקיבל אישורי מגופי הרגולציה, וכעת נמצא בתהליך קבלת אישור ה-FDA להפצה בארה"ב. המשחקים פותחו על ידי החברה עצמה בהתבסס על המודלים של משחקים כמו קנדי קראש וטמפל ראן. לדברי קליין, מדובר בשוק של 45 מיליון איש בשנה בארה"ב לבדה, וההכנסות יגיעו מדמי מנוי שינועו בין 10 ל-15 דולר לשבוע.
לשלב הסופי הגיעו חמש חברות נוספות, שנבחרו על ידי נציגי משרדי המדען הראשי במשרדי הכלכלה והבריאות ומנהלת ענף מדעי החיים במכון היצוא. הן כללו את BIOP Medical, שמפתחת אמצעי אופטי לזיהוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם; Healthwatch, שמפתחת גופייה לניטור ECG ואותות פיזיולוגיים; IL Applied Medical, שמייצרת מערכות אולטרה־קומפקטיות לטיפולי הקרנות נגד סרטן באמצעות אלומת פרוטונים; Medasense Biometrics, שעובדת על מכשיר לניטור כאבים באמצעות מדדים פיזיולוגיים, אשר מודד את הפרשת ההורמון המעיד על רמת הכאב; ו-MedAware, שמפתחת מערכת הבודקת את התרופות שרושם הרופא, ומתריעה על טעויות במרשמים רפואיים.