בין להיט לפלופ: העימות בין מירקט ופריסקופ גלש לטוויטר
אפליקציית השידורים החיים של בן רובין גייסה 12 מיליון דולר, אך לאור השקת המתחרה מבית טוויטר נטען שגורלה מוטל בספק. רובין התנצח בציוצים עם אנליסט שאמר שמירקט תצלול בלהבות. מה חושב מגזר ההון סיכון על האפליקציה?
רק לעיתים רחוקות מאוד קורה שמספידים חברה שזה עתה גייסה 12 מיליון דולר מאחת מקרנות הצמרת של עמק הסיליקון. כך קרה בימים האחרונים לאפליקציית השידור החי Meerkat הישראלית. החברה גייסה את ההון האמור מקרן גריילוק במהלך שנסגר לפני כמה שבועות אך נחשף רק עכשיו לרגל השקת המתחרה שלה מבית טוויטר - שירות פריסקופ.
- Meerkat הישראלית נגד טוויטר: מלחמת השידור החי באינטרנט
- בקרוב בטוויטר: פרסומות גם בתוך עמוד הפרופיל שלכם
האנליסט והבלוגר טרו קואיטינן טען בכתבה שפרסם אמש בבלוג BGR כי מירקט גוועת וכי הכיסוי העיתונאי שקיבלה בשבועות האחרונים סייע לה לנפח את הבועה של עצמה. אך האם מירקט אכן גוועת לאור התחרות החדשה שלה? תלוי את מי שואלים. לפי אתר App Annie שממפה את מיקום האפליקציה בדירוג ההורדות, המצב של מירקט אכן לא מי יודע מה.
ניתן לראות בבירור כיצד צומחת האפליקציה במיקום שלה בקטגוריית הרשתות החברתיות בארה"ב ממקום 500 ל-17 בתוך שלושת השבועות הראשונים של מרץ. עם זאת, מאז נותר מיקומה קבוע, ואף ירד מעט למקום 57. דירוגה של מירקט בארה"ב (iOS בלבד) הראה זינוק ממקום 1,168 למקום 140 בשבוע השלישי של מרץ, אך מאז נרשמת ירידה משמעותית עד למקום 661.
להיט או פלופ?
"כלכליסט" פנה לחברה כדי לקבל פרטים נוספים ועד רגע הפרסום לא התקבלה כל תשובה. המאמר של קואיטינן גרר אחריו עימות של ציוצי טוויטר בינו לבין מייסד מירקט בן רובין. במסגרתו, חשף רובין גרף המראה צמיחה מרשימה בנתוני החברה. רובין מחק את הפרמטרים המאפשרים להבין במה בדיוק צומחת החברה - אך הציג גרף נוסק מעלה, כזה שדומה לגרף שהוצג גם ב-App Annie ומוכיח כי מירקט חוותה צמיחה מרשימה מאז תחילת מרץ ועד יום ה' האחרון. ככל הנראה, בתקופה זו חלה התייצבות.
"פרסמתי את הנתונים הללו כי אכפת לי מהכתבים שאתה נוקט גישה אגרסיבית כלפיהם", כתב רובין לקואיטינן. "גם לי איכפת מהם" ענה לו. "באמת. וזו הסיבה בגללה לא הייתי רוצה שהם יתארו את האפליקציה שממוקמת במקום ה-583 בארה"ב כ'להיט'. רובין ענה לו בכך שגם סנאפצ'ט המתינה כחצי שנה בדירוג דומה.
היזם הסדרתי אוריאל אוחיון, שמתמחה בקידום אפליקציות ומכר לאחרונה את Appsfire שהקים ל-MNG הצרפתית בכ-30 מיליון דולר, הסביר כי הגידול שנצפה הן במירקט והן במתחרה פריסקופ הוא תוצר של גורם אחד: קידום האפליקציה בחנות של אפל. "ברגע שאפל חדלה מלקדם את מירקט, היא נפלה בבת אחת", הסביר אוחיון. "כשאפל תפסיק לקדם את פריסקופ גם היא תיפול. אבל מה שיהיה מעניין לגלות הוא כיצד יחזרו שתי האפליקציות למסלול בערוצים אחרים. לטוויטר זה לקח שנתיים". אוחיון גם טען כי ההשוואה הפופולרית ברשת בין מריקט לבין אפליקציית הרכילויות סיקרט איננה במקומה: "סיקרט איבדה את זה בגלל האפקט הנגטיבי שלה, שהביא לדעיכתה".
לתעשייה יש אמון במירקט
גם אם מירקט חווה ירידה דרסטית במספר ההורדות שלה, זה עדיין לא אומר כלום. למעשה, כאשר עוד נקראה Yevvo והיתה חברה קטנה שהצליחה לגייס שלושה מיליון דולר מקרן ישראלית, לא היה לה סיכוי גדול יותר. מי יודע, אולי אם לא היתה מתמגת מחדש כ-Meerkat היתה מוצאת את עצמה עם קופת מזומנים ריקה.
ההייפ העיתונאי האחרון, מוצדק או לא, היה מוצלח מבחינת מירקט: החברה שינתה כמה מאפיינים של המוצר המקורי שלה, עברה מיתוג מחדש, חזתה בצמיחה מטורפת במספר ההורדות שלה, ובסופו של דבר הצליחה להעמיד בתור את מיטב המשקיעים של עמק הסיליקון שהרעיפו עליה 12 מיליון דולר לפי שווי של 52 מיליון דולר. זה לא רק ג'וש אלמן, שותף בקרן גריילוק, סגן נשיא לשעבר בטוויטר שדוחף אותה כנגד פריסקופ של טוויטר בה גדל, אלא זה גם מייסד יוטיוב צ'אד הארלי. אלה גם זרועות ההשקעה של קומקסט, יוניברסל מיוזיק, ברודוויי ונצ'רס, חברת ההפקות של סאטרדיי נייט לייב, וכן סוכנות CAA, שמייצגת קרוב למחצית מהאמנים המפורסמים בארה"ב.
גם אם מירקט חווה מכה בכנף, יש לה עכשיו מספיק זמן, כסף וקשרים שאין לאף סטארט-אפ ישראלי אחר בשלב דומה בכדי לייצר משהו חכם בהרבה. רובין, ארכיטקט שהפך ליזם פעלתן שהקים את Yevvo שהפכה למירקט ימשיך להמציא את עצמו מחדש גם הפעם.