ממשלת ארה"ב לאינטל: אל תמכרי מעבדים לסין
הממשלה אסרה על ענקית השבבים למכור לסין את הדור החדש של מעבדי Xeon - מחשש שייעשה בהם שימוש במחשבי על שמסייעים בפיתוח נשק גרעיני. בתוך כך, נודע שארה"ב עצמה מפתחת מחשב על מבוסס Xeon
17:0013.04.15
מלחמת הסחר בין ארצות הברית וסין מחריפה: לשכת הסחר האמריקאית הודיעה לאינטל שהיא אינה יכולה למכור לממשל הקומוניסטי את הדור החדש של מעבדי ה-Xeon המתקדמים שלה. זאת משום שלטענת הלשכה, המעבדים הקודמים שאינטל מכרה לסין סייעו למחקר הגרעיני שלה.
מעבדי Xeon מיועדים למחשבי על וחוות שרתים גדולות. רק לפני מספר ימים יצרנית השבבים עדכנה את משפחת Xeon והשיקה דור חדש
של מעבדים מהירים ומתקדמים יותר, שמבוססים על ארכיטקטורת 14 ננומטר המקבילה למעבדי ברודוול למחשב האישי.
קראו עוד בכלכליסט:
- תעשיית השבבים, תמונת מצב: 2015 תהיה שנת השיא
- להפוך חיוך לסמיילי: אינטל חשפה מצלמת זיהוי תנועה לסמארטפונים
- חדש מאינטל: Braswell, סדרת מעבדים למובייל
מעבד Xeon של אינטל מדור קודם
הדרישה של לשכת הסחר מתייחסת באופן ספציפי לשדרוג המתוכנן של מחשב העל המתקדם Tiahne-2, נכון לרגע זה מחשב העל המהיר בעולם, תואר אותו הוא מחזיק ברציפות ב-18 החודשים האחרונים הודות לעדכונים תכופים. השדרוג המתוכנן הוא חוזה בהיקף של עשרות מיליוני דולרים והיה מגדיל את כוח העיבוד של מחשב העל הסיני ב-300%.
חשש מפיתוח נשק גרעיני מתקדם
טיהאן-2 הוא חלק ממעבדות מדעי המחשב הממשלתיות של סין, שלטענת ארה"ב משמשות בין היתר לפיתוח כלי נשק גרעיניים. תגובת לשכת הסחר הגדירה את מחשבי העל האלו כפועלים "כנגד האינטרסים הבטחוניים של ארצות הברית". אינטל מצידה אמרה שהיא מצייתת ללשון החוק וכי לא תספק את המעבדים לסין. כמעט כל מחשב על מתקדם כיום משמש בין השאר למטרה זו, כולל מחשב העל "אורורה", שאינטל מקימה בימים אלו לארגון מעבדות האנרגיה של ארצות הברית בשיקגו ושאמור להציג כוח עיבוד גדול פי 6 משל המחשב הסיני.
עם זאת, קשה שלא לראות את ההכרזה כחלק מהמלחמה הפוליטית, הכלכלית והטכנולוגית שסין וארצות הברית מנהלות מזה מספר שנים, שכוללות בין השאר האשמות הדדיות בריגול וטרור סייבר. סין בין השאר גם יצאה בחקירות והליכים משפטיים, לכאורה בנושאי הפרות קניין רוחני, תקנות בריאות והגבלים עסקיים, כנגד אפל, מיקרוסופט, IBM, אורקל, קוואלקום וחברות אמריקאיות אחרות.