בלעדי לכלכליסט
מחקר: 75% מהעובדים והמנהלים בישראל שולחים מידע רגיש בווטסאפ
לפי סקר עדכני, 97% שולחים הודעות שקשורות לעבודה באפליקציית הצ'ט, 75% מעברים דרכה מידע עסקי רגיש ורק 13% דיווחו כי קיימים בארגונם נהלים שמגבילים את השימוש ביישום הפופולרי
האם קרה שהעברתם מידע עסקי רגיש למישהו בעבודה בהודעת ווטסאפ? אתם לא לבד: סקר שערך מכון 'הגל החדש' בחודשים האחרונים בקרב שכירים בארגונים בינוניים וגדולים, מעלה כי 75% מהעובדים בישראל נוהגים לשלוח הודעות הקשורות לעבודה ביישום. את הסקר הזמינה טלדור והוא נערך במגזר ההייטק ובמגזרי תעשייה נוספים.
- "סיפרתי לחברים בוואטסאפ על ניסיון הסחיטה מלאומי"
- איראן חסמה הגישה לוואטסאפ: "מארק צוקרברג הוא יהודי ציוני"
- Gmail פוצח: נחשפה שיטה לפריצת המייל של גוגל
הנשאלים העידו שהם חולקים את המידע בקבוצות ווטסאפ שכוללות את חבריהם לעבודה. עוד עולה מן הסקר כי עם העלייה ברמת ההכנסה וברמת ההשכלה, ניכר שימוש תדיר יותר באפליקציה להעברת מידע עסקי. 97% ממשתתפי הסקר העידו שהם שולחים בווטסאפ הודעות הקשורות לעבודה, ועולה כי הודעותיהם בקבוצת העמיתים לעבודה מכילות, בין היתר, מידע עסקי רגיש מסוגים שונים.
למשל, 52% מהנשאלים מעבירים פרטים בנוגע לפגישות שנקבעו עם עמיתים או עם לקוחות; 38% מרכלים על אנשים מהעבודה; 21% דיווחו שהם שולחים הודעות המכילות מידע מסחרי כלשהו לחבריהם; 16% אמרו שהם שולחים הודעות המפרטות עלויות של שירותים או מוצרים; 12% העידו שהם שולחים הודעות המכילות מידע על המתחרים; 6% אמרו שהם שולחים הודעות עם הצעות מחיר ו-4% שולחים הודעות בהן מידע על פעולות בשוק ההון.
רק 18% מהארגונים מספקים הנחיות על שימוש בווטסאפ
עם זאת, ולמרות השימוש הנרחב באפליקציית ווטסאפ בקרב העובדים, רק ב-13% בלבד מהמקרים ציינו הנשאלים כי קיימת הנחייה והתייחסות לאופן השימוש באפליקציות מסרים מיידיים, אפילו כאשר מדובר בעובדים אשר קיבלו את הטלפון הסלולרי מטעם העבודה. זאת ועוד, רק ב-18% מהמקרים בהם ניתנה התייחסות או הסבר לאופן השימוש, גם ניתנו הנחיות או הגבלות על השימוש באפליקציות הללו.
אריה רימיני, מנכ"ל טלדור הסביר: "אפליקציות המסרונים תופסות חלק מרכזי בחיינו, ובעיקר אפליקציית ווטסאפ. העובדים משתפים את עמיתיהם במידע עסקי רב, ואינם נותנים את הדעת על הנזק שעשוי להיגרם לחברה בעקבות שיתוף המידע העסקי. השיחות בקבוצתיות הפנימיות בין העמיתים לעבודה אינן תמימות כפי שנדמה, והאפליקציות הללו בנויות באופן המאפשר למפתחי האפליקציה לדלות מידע מהן ולעשות בו שימוש מסחרי או אחר כראות עיניהם".
אפליקציית ווטסאפ ואחרות כבר 'סומנו' מזה תקופה ארוכה על ידי מומחי אבטחת מידע כבעלות פוטנציאל לדליפת מידע. במהלך השנים האחרונות התגלה שאפליקציית ווטסאפ גם אוספת מידע על המשתמשים ללא ידיעתם. זאת ועוד, חוקר אבטחת מידע אף הדגים שיטה שמאפשרת להאקרים לקרוא את הודעות המשתמשים באין מפריע.