$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

תפוח חמוץ-מתוק: אפל מפתחת תלות בשוק הסיני

הדו"חות הרבעוניים של אפל התעלו על הציפיות, עם הכנסות עתק של 58 מיליארד דולר בין ינואר למרץ ומכירות של יותר מ-61 מיליון סמארטפונים - כשהמכירות בסין עוקפות את ארה"ב. ואולם, כעת תלויה אפל הרבה יותר בגחמות המשטר הקומוניסטי

הראל עילם 15:4129.04.15
אפל פרסמה אתמול בלילה את הדו"חות החזקים ביותר שלה אי פעם לינואר-מרץ: ברבעון הפיסקלי השני של 2015 רשמה החברה הגדולה בעולם הכנסות של 58 מיליארד דולר, זינוק של 27% לעומת התקופה המקבילה ב-2014. הרווח הנקי זינק אף הוא ב-33% ועמד על 13.57 מיליארד דולר. שני הנתונים היו גבוהים מציפיות האנליסטים.

ואולם, הנתון החשוב ביותר בדו"ח הוא אחר - 71%, שיעור הצמיחה בהכנסות החברה בסין, שהסתכמו ברבעון ב-16.8 מיליארד דולר. בשיחה עם המשקיעים על רקע פרסום הדו"חות ציינה אפל כי לראשונה אי פעם מכרה ברבעון יותר מכשירי אייפון בשוק הסיני מאשר בארה"ב. עם זאת נמנעה אפל מלפרט את היקף המכירות המדויק בכל שוק, ורק ציינה כי מכרה יותר מ-61 מיליון אייפונים ברחבי העולם, זינוק של 40% בשנה האחרונה.

 

מנכ"ל אפל, טים קוק מנכ"ל אפל, טים קוק

 

לא להרגיז את הדרקון

 

במשך שנים טיפחה אפל את סין כמקור צמיחה מרכזי: מדינת הענק הפכה לשוק החשוב ביותר עבור החברה, וטים קוק אף דיבר בהרחבה על הפעילות בה כשהציג בחודש שעבר את אפל ווטש. בשנים האחרונות הפכה החברה לחלק מרכזי בתרבות מעמד הביניים הסיני הצומח, ומול חנויות אפל נרשמו בערים כמו בייג'ינג ושנגחאי תורים ארוכים בימי השקה - אף שהמכשירים במדינה הושקו במקרים רבים באיחור משמעותי ובמחירים גבוהים.

 

ב-2014 היה נראה שמגמה זו משתנה: קצב הצמיחה של אפל בסין נבלם, התרחבות החנויות נעצרה, התורים הארוכים הצטמצמו, ועם התחזקותן של יצרניות סיניות מקומיות כמו שיאומי נראה היה שטעם השוק כבר אינו נוטה לטובת אפל. החברה האמריקאית פעלה במרץ כדי להיאבק במגמה הזאת, ונראה שאייפון 6 ואייפון 6 פלוס הצליחו בכך: סין אחראית כעת ל-29% מהכנסות אפל. אם בעבר אמר טים קוק כי זה "רק עניין של זמן" עד שסין תעקוף את ארצות הברית, ביום שני הוא כבר הכריז בשיחה עם המשקיעים: "הכל מצוין כרגע בסין. אנחנו מאוד גאים בהצלחה שם ונמשיך להשקיע במדינה".

 

חלק נכבד מהזינוק במכירות בסין מהרבעון האחרון נובע פשוט ממועדו של ראש השנה הסיני, שנחגג השנה ב-19 בפברואר לעומת 31 בדצמבר ב-2014. ואולם, אפל היא עדיין החברה שרשמה את קצב הצמיחה הגדול בסין באותה תקופה, כולל היצרניות המקומיות. "זאת חברת הטכנולוגיה האמריקאית היחידה שבאמת מצליחה בסין, לעומת גוגל, מיקרוסופט או אמזון", אמר ל"ניו יורק טיימס" האנליסט ג'אן דוסון מחברת ג'קדו.

 

ואולם, בהצלחה זו חבוי גם סיכון. צמיחת הפעילות הסינית של אפל הופכת את השוק הזה לקריטי עבורה, וכל שינוי במעמדה במדינה יכול להסב לה מכה קשה. המשטר בבייג'ינג כבר הצר את צעדיהן של חברות טכנולוגיה מערביות רבות דוגמת גוגל ומיקרוסופט. שורה של נושאים יצרו מתיחות בין אפל לשלטונות הסיניים בשנים האחרונות, כמו תנאי הייצור של מכשירי החברה במפעלים המקומיים ופרשת הריגול מצד ה-NSA, אך לפי שעה פעילותה מתנהלת ללא הפרעה.

 

תלויים לגמרי באייפון

 

הצלחה נוספת הטומנת בחובה סיכון היא זו של האייפון: קוק אמר שאפל רואה כעת "שיעורי שיא" של לקוחות חדשים שעוברים למכשיר. ואולם, הצלחתו באה מבחינות רבות על חשבון האייפד, כששוק הטאבלטים בכללותו סובל בשנים האחרונות בזכות הפריחה של קטגוריית הפאבלטים. עם השקת אייפון 6 פלוס, הפאבלט של אפל, מגמה זו רק התחזקה ומכירות האייפד צנחו ב-23% בשנה האחרונה.

 

מכירות מחשבי המק אמנם עולות דווקא בתקופה שבה כל תעשיית המחשבים האישיים נחלשת, אבל הכנסותיה של אפל מקטגוריה זו תמיד היו צנועות, והאייפון אחראי כרגע לכמעט 70% מהכנסות החברה. אפל היא כרגע חברה של מוצר אחד, ועתידה נסמך על יכולתה לשמור על האייפון רלבנטי לאורך השנים. זה לא אתגר קל: דווקא הצלחת אייפון 6 והזינוק המרשים במכירות מראה עד כמה השוק היה רעב למוצר חדש באמת מבית החברה ולמסכים גדולים יותר, שזמינים במכשירי אנדרואיד כבר שנים. בהחלט ייתכן כי בעתיד ייפתח פער דומה בתחום אחר במלחמת הסמארטפונים, ששוב ישאיר את אפל מאחור. אפל חייבת לא רק לחדש, אלא גם להוכיח שהיא יכולה ליצור עוד מוצר מנצח, מה שמסביר את המשאבים האדירים שהיא הפנתה להשקת השעון החכם שלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x