ראיון כלכליסט
"אפל במצב טוב יותר בלי סטיב ג'ובס"
העובד ה־66 באפל מנפץ כמה מיתוסים: ברוס טוגנאזיני, שפיתח את ממשק המקינטוש ומייעץ כעת לחברות כמו גוגל ואינטל, חושב שפיטוריו המפורסמים של סטיב ג'ובס היו מוצדקים
בתחילת 2013, כשהשעונים החכמים בקושי הגיעו לשוק ואפל ווטש היה רק שמועה מעורפלת, ברוס "טוג" טוגנאזיני פרסם בבלוג שלו (asktog.com/atc) פוסט שחזה באופן מדויק למדי איך יעבוד השעון של אפל. הוא ציפה שסירי תאפשר לשלוט בשעון, שהוא יתמקד באפליקציות כושר ובריאות ושניתן יהיה לבצע דרכו תשלומים — וכך היה.
- ביוגרפיה חדשה: מנכ"ל דיסני שמר בסוד את דבר מחלת הסרטן של סטיב ג'ובס
- מה ההבדל בין אפל ובין מיקרוסופט? טים קוק מסביר
- כך ניסה טים קוק להציל את חייו של סטיב ג'ובס
לטוגנאזיני, אחד המומחים המובילים בעולם לתכנון ממשק משתמש ושותף בחברת הייעוץ המשפיעה נילסן נורמן גרופ, אין יכולות נבואיות או גישה למחשבים המאובטחים של אפל. התחזית שלו התבססה, בין היתר, על היכרותו העמוקה עם החברה, שבה עבד במשך 14 שנה בתפקידים בכירים כמו תכנון ממשקי אפל II והמקינטוש. את התפיסות לגבי הקשר שבין אדם למכונה שפיתח באפל, ואחר כך בסאן מיקרוסיסטמס שאליה עבר ב־1992, הוא מיישם כיום כדי לייעץ לענקיות כמו גוגל, אינטל, IBM ומוזילה.
"אפשר לנבא את העתיד בצורה מדויקת יותר מכפי שרוב האנשים נוטים לחשוב", אומר טוגנאזיני בראיון ל"כלכליסט". טוגנאזיני יגיע לישראל כאורח המרכזי בכנס UXI Live 2015, אשר ייפתח ב־25 במאי ויימשך ארבעה ימים שבמהלכם ייערכו הרצאות וסדנאות בנושאי עיצוב חוויית משתמש. "המורשת האמיתית של סטיב ג'ובס היא הרי לא המוצרים עצמם, אלא הדרך שבה הוא הגיע אליהם. וכאן כבר מדובר במתודה שאפשר לנתח".
שעונים, לא משקפיים
טוגנאזיני היה העובד ה־66 באפל ומהנדס היישומים הראשון שלה, שנשכר לעבודה בידי סטיב ג'ובס עצמו. בשיחה איתו הוא אמנם מביע הערכה מקצועית לג'ובס, אך גם מנפץ כמה מיתוסים לגבי המייסד האגדי. לטענתו, בניגוד למה שמקובל לחשוב ולדרך שבה מציג זאת הסרט הביוגרפי עליו שיצא לפני כשנתיים, אפל צדקה כשפיטרה אותו ב־1985. "קשה לתאר עד כמה כולם שנאו אותו אז", הוא נזכר. "הוא היה כמו ילד קטן ועקשן שאף אחד לא מסוגל להגיד לו לא. ההתנהלות שלו גרמה לזליגת אנרגיה בחברה, ועזיבתו היתה הכרחית כדי שהיא תוכל לשרוד.
"כשסטיב חזר לאפל ב־1997 הוא היה אדם שונה מאוד שלמד רבות, והאינטראקציה שלו עם אנשים בתקופה הזו גרמה לרובם לזכור אותו לטובה. גם אז הוא עדיין החזיק בגישה ריכוזית ופנאטית, התערב בפרטים הקטנים ונטה לתגובות רגשיות. לא היתה לו בעיה להגיד לאנשים שהעבודה שלהם מחורבנת. אני חושב שהיום אפל נמצאת במצב הטוב ביותר אי פעם כי היא הטמיעה את הגישה החדשנית של סטיב בלי לסבול מהבעיות שאישיותו חוללה".
בתפקידו כיום תהליך העבודה של טוגאנזיני ושותפיו מתחיל בקבלת אב־טיפוס של המוצר או שרטוטי האפיון שלו. הם בודקים כיצד פועלים מרכיבים כמו מנגנוני ניווט, תפריטים, דפי נחיתה, טפסים והודעות אוטומטיות, ומגישים דו"ח שמעריך את סיכויי המוצר ומספק הצעות ייעול. המחיר עומד על עשרות אלפי דולרים, בהתאם לצורכי החברה.
איך מעריכים איזו טכנולוגיה תצליח ואיזו תיכשל?
"ההיסטוריה כוללת לא מעט תפניות שאי אפשר לחזות, וזה נכון גם לגבי עולם ההייטק, אך ברגע שתפנית כזו מתחוללת, צריך לנתח את ההשפעות האפשריות שלה. כשכתבתי את הפוסט על אפל ווטש, כבר היו כמה דגמי שעונים חכמים מוקדמים אבל הם היו חסרי תועלת, אז בחנתי את הנקודות שצריך לשפר — וזה מה שגם אפל עשתה. מה שכן, ציפיתי שיהיה אפשר לטעון את הווטש מבלי להסירו מהיד. אולי אפל חששה שאנשים יחשבו שזה מסרטן".
אפל כבר יודעת איזה פיצ'ר בווטש יגרום לו לתפוס?
"אני לא חושב. גם כשאפל בנתה את המחשב הראשון שלה, היא לא ידעה מה יהיה ה'קילר אפ' שלו, שהיה הגיליון האלקטרוני שהגיע אחרי כמה שנים. כשהאייפון יצא, היא לא התייחסה עדיין לחנות האפליקציות כ'קילר אפ', וזה גם המצב כיום עם הווטש, אבל נראה שהם בדרך למצוא אותו".
האם השעונים החכמים והסמארטפונים בדרך להרוג את העכבר, שעליו התבססו הממשקים שפיתחת לאפל?
"העכבר יהיה איתנו עוד שנים רבות. מסך מגע הוא דבר נפלא, אבל העכבר הוא מוצר מצוין שמתאים למשימות אחרות. במקבל אני צופה התפתחות של ממשקי תנועות ידיים: שפת המחוות שפותחה עד היום מאוד מוגבלת, וכשיבינו איך לפצח את התחום, ייפתחו ערוצי תקשורת חדשים בין אנשים למחשבים".
סטארט־אפ בשרי
בניגוד לשעונים חכמים, דעתו של טוגנאזיני על משקפיים חכמים ממש לא נלהבת, ולדבריו הכישלון של גוגל גלאס היה צפוי. "אנשים לא רוצים שיסתובבו סביבם עם מצלמה על הראש ויתעדו כל מה שהם עושים. לא מספיק שטכנולוגיה תהיה מגניבה ופורצת דרך, היא צריכה להיות מקובלת חברתית. משקפיים חכמים יכולים לחולל שינוי גדול בקרב טכנאים ובעלי מקצוע, אבל כמוצר לשוק המיינסטרימי זה עדיין לא עובד".
גם על אפל, למרות הכל, יש לו ביקורת: "האפל TV חסר תועלת לחלוטין. האובססיה למינימליזם הפכה את השלט שלו לאחד המוצרים הגרועים בתחום אי פעם. אני ממש מקווה שמה שהם עובדים עליו עכשיו יותר מוצלח".
במקביל לייעוץ לחברות טכנולוגיה, טוגנאזיני פוזל כיום גם לתחום מעט שונה: אוכל. הוא עובד עם סטארט־אפ בשם Cinder שמפתח גריל חכם אשר ייצא לשוק בתחילת 2016, ואמור לתפקד כסו־שף אוטומטי שהמשתמש יוכל לתפעל באמצעות הסמארטפון — להגדיר מה מידת ההכנה הרצויה של הבשר או הירקות, ולתת לו לעשות את השאר.
"המטרה היא לאפשר התמקדות בחלקים היצירתיים יותר של הבישול, כמו הכנת רוטב מעניין", הוא מסביר. "אנחנו רוצים שהמוצר יהיה דומה ככל האפשר לגריל חשמלי רגיל, כך שאנשים לא יתאמצו יותר מדי כדי להפעיל אותו. גם כאן הממשק חשוב".