הטכנולוגיה הישראלית שמאחורי מערכת מניעת הזיופים של עליבאבא
ענקית הסחר הסינית השקיעה כשמונה מיליון דולר ב-Visualead מהרצליה, שפיתחה טכנולוגיה לאותנטיקציה של מוצרים ושירותים. המטרה: לזהות אילו מוצרים שמוצגים בחנויות עליבאבא הם מזויפים
לענקית הסחר המקוון עליבאבא יש בעיית זיופים ורמאויות רשת. בינואר האחרון האשימה רשות התעשייה והמסחר הסינית (SAIC) את החברה במכירת מוצרים שכאלה, המוצגים בחנויות מקוונות לא מורשות.
- יצרני היוקרה נגד עליבאבא: מאפשרת לזייפנים למכור מוצרים דרכה
- עליבאבא דוהרת למובייל: תרכוש 20% מיצרנית מכשירים הודית
- עליבאבא מסיימת רבעון מוצלח - ההכנסות והרווח מעל התחזיות
עיקר הזיופים בעליבאבא, על פי הטענות, נוגעים לקטגוריות תיקי היד והיינות. הפנייה של הרשות הסינית הלחיצה גם את רשות ניירות הערך בארה"ב (SEC) שביקשה גם היא הבהרה מעליבאבא בנושא וחוללה סערה במנייתה. כל אותה תקופה ממש, ניהלה עליבאבא השקעה של כשמונה מיליון דולר בחברת הברקודים הישראלית Visualead והפכה אותה למרכז פיתוח מקומי.
היום (ב') משיקה ויז'ואליד מהרצליה מערכת ברקודים חדשה ששופכת אור על הקשר עם הענקית הסינית. מדובר במערכת חדשה ליצירת ברקודים. מערכת הדפסת הברקודים החדשה היא סגורה ומאובטחת - ומבוססת על טכנולוגיות ראייה ולמידה מיחשובית, בינה מלאכותית והצפנה. היא מיועדת בראש ובראשונה לעליבאבא, אך פתוחה לכל פלטפורמת מסחר או יצרן שיבחר לאמץ אותה.
יצרניות של מוצרים ברי זיוף כמו תיקים, יינות, ביגוד או שעונים יוכלו להדפיס את הברקוד הישראלי על עטיפת המוצרים שתייצר לא רק זיהוי חד ערכי לסדרת הייצור אלא גם למספר הסידורי של המוצר הנמכר. בצורה זו, זייפן שישכפל עטיפות של מוצרים ויציג פעמיים את אותו הקוד יעורר את חשדה של ויז'ואליד, שעשויה לפסול את האותנטיות של סדרת הייצור כולה.
קוד הזיהוי הזה מושתל על גבי המוצר וניתן לפענוח רק על ידי אפליקציה ייעודית לסריקת ברקודים, במקרה של עליבאבא אפליקציית Taobao, שמספקת למשתמש לא רק מידע על האותנטיות של המוצר, אלא גם על תכונות המוצר וכן המלצות למוצרים משלימים או דומים.
לא מוותרים על ה-QR
עד כה שולבה הטכנולוגיה הישראלית במסגרת מערכת ה"כוכבים הכחולים" של עליבאבא למניעת זיופים, ביצרניות כגון לוריאל ופררו-רושה, אך בחברה בונים על סט שימושים רחב יותר שכולל גם אותנטיקציה של משתמשים. אפליקציית טאובאו תוכל, למשל, לזהות עבור רשתות חברתיות שירצו לבצע פעולה כמו הוספת חברים על ידי סריקת ברקוד שיופיע על הסלולרי של המשתמש, או לאפשר לעסקים לבצע חיוב בהתבסס על הקוד.
בחברה מדגישים כי אינם מחליפים את הברקוד הסטנדרטי של QR code, שימשיך לשמש לסריקה של פרסומות ולשימושים שיווקיים אלא מתמקדים בזיהוי חד ערכי של מוצרים ומשתמשים. ויז'ואליד נוסדה ב-2012 בהרצליה על ידי נבו עלוה, איתמר פרידמן ואוריאל פלד. החברה מעסיקה כ-20 עובדים.