פרשנות
אינטרנט הדברים הסיני: גם חואווי מנסה להכנס לשוק הצפוף והחם בעולם
סמסונג, מיקרוסופט, ZTE, גוגל, אינטל או אפל - נראה כאילו כל חברה גדולה רוצה להכנס לתעשיית אינטרנט הדברים והבית החכם. החברה האחרונה שעושה זאת היא יצרנית ציוד התקשורת הגדולה בעולם, עם מערכת הפעלה יעודית בשם Agile IoT
לפני כשבועיים, סמסונג נכנסה בכל הכוח לתעשיית אינטרנט הדברים הרותחת: היא השיקה משפחת שבבים ומחשבים יעודית בשם Artik וגרסה חדשה לפלטפורמת הענן SmartThings. עכשיו, גם יצרנית התקשורת הסינית חואוויי (Huawei) מרחיבה את פעילותה בענף עם פלטפורמת Agile IoT החדשה.
- ההאקר שמנענע את העריסה: כך יפגעו פושעי סייבר בתינוק שלך
- טרנד אינטרנט הדברים מגיע לעריסת התינוק
- אינטל, סיסקו ודויטשה טלקום מזמינות חברות ישראליות למאיץ בינלאומי
לא מדובר בעוד פתרון נקודתי או מוצר חומרה נישתי, אלא בנסיון שאפתני להתחרות ישירות מול ענקיות עולם הטכנולוגיה כגון גוגל, מיקרוסופט, בלקברי, דויטשה טלקום, קוואלקום, סיסקו, IBM, אינטל ואפל. כולן מנסות להשתלט על מה שמבטיח להיות אחד מהשווקים הגדולים והמשמעותיים בעולם: מאות מיליארדי ההתקנים המקוונים הנופלים תחת קטגוריית אינטרנט הדברים, ממכשירי חשמל ביתיים, דרך חיישנים חכמים ועד למכוניות ומוצרי מחשוב לביש. כולם אמורים להציף את העולם בעשורים הקרובים. החברות השונות בינתיים נאבקות ביניהן על שוק קטן בהרבה, כאשר ההבטחה היא שהמנצחת תספק את התשתית לשאר החברות שפועלות בענף, תקבע את הטון ותהיה זו שהחומרה, התוכנה והשירותים שלה יהיו במרכז כל המוצרים העתידיים האלו.
פלטפורמת Agile IoT כוללת מערכת הפעלה קלת משקל עבור התקנים מקוונים בשם LiteOS, לצד רכיבי תשתית זעירים ויעילים שאמורים לאפשר לארגונים גדולים ויצרניות צד ג' לחבר בקלות מגוון רחב של מכשירים לרשת. זאת האסטרטגיה החדשה של חואווי בתחום אינטרנט הדברים - במקום לפתח בעצמה מוצרים מוגמרים, היא תמנף את הכוח המשמעותי שלה בתחום התקשורת ותהפוך להיות יצרנית תשתיות עבור חברות אחרות.
LiteOS מוגדרת כ"מערכת ההפעלה הקומפקטית בעולם", ודורשת נפח אחסון של 10 קילו-בייט בלבד. היא מבוססת קוד פתוח ומציעה יכולות כמו פעולה ללא צורך בתהליך התקנה, גילוי אוטומטי של התקנים באזור והתחברות אוטומטית לרשתות. מערכת ההפעלה מתאימה להתקנים כמו מוצרי בית חכם, מחשוב לביש וכלי רכב. לטענת החברה היא שוקלת שליש ממערכות הפעלה מקבילות, דורשת 25% בלבד מצריכת החשמל שלהן ופועלת במהירות גבוהה ב-20%. בנוסף למערכת ההפעלה, הפלטפורמה כולל סדרת מוצרי תקשורת לחיבור בין התקני IoT וחיישנים לרשתות תקשורת קיימות מבוססות IP, ו-Agile Controller - מוצר לניהול מערכים גדולים של התקנים המחוברים לרשת.
100 מיליארד מוצרים
חואוויי צופה כי עד 2025 יהיו בעולם כ-100 מיליארד התקנים שונים המחוברים לאינטרנט, כאשר 2 מיליון חיישנים חדשים יחוברו לרשת מדי שעה. תשתיות האינטרנט הקיימות, טוענת החברה, אינן מותאמות לתמיכה במספר כה רב של מכשירים ובקצב צמיחה כזה, ומטרתה ביוזמה החדשה ליצור יחד עם שותפותיה העסקיות אקוסיסטם שיוכל לספק את התנאים המתאימים. בשלוש השנים האחרונות, הצהירה החברה, היא כבר פעלה בצורה נרחבת בתחום אינטרנט הדברים, ופיתחה שורה של פתרונות טכנולוגיים שיושמו במבנים, מוני חשמל, מפעלים, חנויות ותאורת רחוב, כאשר הפלטפורמה החדשה אמורה לחזק את נוכחותה בענף.
חואוויי, כאמור, היא ממש לא החברה הראשונה הפועלת בזירה הזו. מלבד סמסונג, שגם הצהירה כי תשקיע כ-100 מיליון דולר בסטארטאפים שיפתחו טכנולוגיות ומוצרים רלבנטיים, גוגל השיקה לאחרונה את פלטפורמת ה-IoT בענן שלה, שמבוססת בחלקה על הטכנולוגיה שרכשה עם יצרנית החיישנים Nest, וכבר מוצעת למפתחים להתנסות חופשית. מעבר לכך, לאינטל יש משפחה עניפה של מוצרי חומרה ותקשורת ושיתופי פעולה רבים עם יצרניות והקימה לאחרונה מעבדה יעודית בנושא בחיפה. מוצרים ראשונים שמבוססים על פלטפורמת HomeKit של אפל אמורים לצאת לשוק בחודשים הקרובים, מיקרוסופט הוציאה את Windows 10 IoT Core עבור מחשבי Raspberry PI והתקנים נוספים והיא משקיעה בכלי פיתוח לענף, ו-IBM הודיעה לפני חודשיים כי תזרים 3 מיליארד דולר בארבע השנים הקרובות לחטיבה חדשה שעוסקת בנושא.
מצבו של שוק אינטרנט הדברים היום מזכיר במידה רבה את תחילת הדרך של עולם הווב – מספר רב של חברות שרוצות כל אחת להפוך לגורם הדומיננטי בזירה, ומחסור בסטנדרטים מוסכמים ובתשתיות טכנולוגיות שיודעות לתקשר זו עם זו בצורה חלקה, כזו שתאפשר למשתמש הקצה להפוך את הרעיונות הכלליים של "לחבר את המטבח לאינטרנט" או "המכונית החכמה" למשהו שבאמת עובד. סביר להניח בסופו של דבר לא נראה חברה אחת ששולטת בכל אלא כמה שחקניות מרכזיות שיפעלו בשיתוף פעולה. מי שתצליח לשים את הרגל בדלת כבר עכשיו ולמשוך אליה את מרבית המפתחים ויצרניות החומרה, תהיה זו גוגל, אינטל, סמסונג או חואווי, תזכה לנתח משמעותי מהעוגה עוד כמה שנים.