$
הייטק והון סיכון

פרשנות

בצל המיזוג: מה יקרה לעובדי ברודקום לאחר רכישתה?

אוואגו, שקונה את חברת השבבים ב-37 מיליארד דולר, נוהגת להתערב בצורה משמעותית בפעילות חברות שהיא רוכשת. כך ניתן ללמוד מעסקת סייאופטיקס הישראלית מ-2013, שלאחריה בוצע סבב פיטורים וביטול מוצרים

אסף גלעד 13:3931.05.15
חברת השבבים ברודקום (Broadcom) הפכה במהלך העשור האחרון לאחת מחברות האלקטרוניקה הגדולות בישראל המעסיקה 800 עובדים, שניה רק לאינטל המעסיקה כאן יותר מעשרת אלפים עובדים ולמארוול שמעסיקה אלף איש. מאחוריה מזדנבות אפל עם כ-700 עובדים וקוואלקום עם כ-500.
עם רכישתה על ידי אוואגו הסינגפורית ביום ה' האחרון ב-37 מיליארד דולר, עולה החשש בקרב עובדיה בישראל כי החברה לא תחזיק לאורך זמן בכל שמונה מרכזי הפיתוח שלה בארץ. גם המשקיעים דואגים כי לאחר עשור של רכישות בישראל בהיקף של מיליארדים, בהן פרוביג'נט (313 מיליון דולר), ברודלייט (195 מיליון דולר) ודיון נטוורס (178 מיליון דולר), תחדל ברודקום מלבצע רכישות בישראל. הרוכשת, אוואגו, מתמקדת ברכישה של חברות בינלאומיות גדולות וצמחה באמצעות רכישות של מיליארדים. מלבד ברודקום, רכשה אוואגו ב-2008 את אינפינאון הגרמנית ב-21.9 מיליארד יורו ולפני שנתיים קנתה את חברת השבבים LSI תמורת 6.6 מיליארד דולר.

 

משרדי ברודקום בארה"ב משרדי ברודקום בארה"ב צילום: בלומברג

 

עם זאת, גם ברודקום לא ביצעה רכישות בישראל כבר יותר משנתיים וכן החברה התקשתה לרשום צמיחה במספר תחומים. ברודקום לא הציגה מנוע צמיחה משמעותי בעולם הסלולר ומתקשה בתחרות מול קוואלקום האמריקאית בעולם המובייל וכן במדיה-טק וספקטרום בשוק האסיאתי ובייחוד בסין. ברודקום אף התעכבה בהצגת מערכת שבבים תחרותית לדור הרביעי, כזו שתהיה מותאמת גם לדורות השני והשלישי, מקורות בתעשייה הישראלית אף מייחסים זאת להחלטתה לוותר על רכישת אלטייר סמיקונדקטור הישראלית לטובת רכישתה של Beceem מקליפורניה תמורת 316 מיליון דולר. הרכישה הפכה לאחד הכשלונות הצורבים של ברודקום שהוציאה סך הכל כמיליארד דולר על רכישת החברה ותפעולה, וזאת מתוך תקווה לפתח מוצר LTE, כאשר כעיקר נכסיה של Beceem כללו טכנולוגיית WiMax בלבד.

 

עובדת עם אפל וסמסונג

 

הרוכשת אוואגו (Avago) היא חברה סינגפורית המנוהלת בידי יליד מלזיה הוק טאן, ונסחרת בנאסד"ק בשווי של 38 מיליארד דולר. לידתה של החברה עם רכישתה של חטיבת השבבים Agilent מ-HP על ידי קרנות הענק סילברלייק ו-KKR ב-2.6 מיליארד דולר תוך שינוי שמה לאוואגו. בשנת 2008 הנפיקו הקרנות את החברה בנאסד"ק ומאז היא עוסקת בעיקר במיזוגים ורכישות של ענקיות שבבים הנמצאות בקשיים, בהן אינפינאון ו-LSI במיליארדים רבים של דולרים. החברה מוכרת רכיבי אלקטרוניקה לאפל ולסמסונג, הנחשבים למנועי צמיחה גדולים עבורה.

 

הקשר הראשון של אוואגו עם ענף השבבים הישראלי אירע לפני כשנתיים, אז רכשה אוואגו את סייאופטיקס, חברת שבבי התקשורת האופטית של קרן JVP שנוסדה בישראל אך בהמשך הועברה לארה"ב.

 

האם הנעשה בסייאופטיקס יכול להעיד על עתידה של ברודקום? ל"כלכליסט" נודע כי מאז רכישת סייאופטיקס, ביצעה בה אוואגו מספר שינויים ארגוניים שכללו פיטורי עובדים וקיצוצים בהוצאות ובמספר המוצרים שנועדו להגדיל את שיעור הרווחיות התפעולית שלה ל-50%. בניגוד לברודקום, ששימרה את כל החברות שרכשה בצורה עצמאית וניהלה שיטת ניהול מבוזרת, אווגאו נחשבת לחברה שמעורבת מאוד ברכישותיה - ומוכוונת להעלאת שיעור הרווחיות של הפעילות שלה, מה שאומר שזמן מה לאחר הרכישה יתחילו אנשיה לסייר בין מרכזי הפיתוח בישראל וללמוד על המוצרים שעליהם אחראיות החברות הישראליות. 800 העובדים כאן מהווים כ-8% מכלל עובדי ברודקום בעולם, מרביתם בארה"ב ובהודו.

 

נוהגת להתערב באופן מעמיק בפעילות חברות שהיא קונה. אוואגו נוהגת להתערב באופן מעמיק בפעילות חברות שהיא קונה. אוואגו

 

אוואגו עוסקת בשבבים אנלוגיים למובייל, אך גם מפעילה מערך שלם של שבבים לצרכים ארגוניים כמו סייאופטיקס. ברודקום משלימה אותה בחליפה של שבבים לתקשורת ארגונית וברכיבי קישוריות כמו WiFi ובלוטות' למובייל, כמו גם רכיבים לתחנות בסיס וחברות תקשורת. על רקע מיקודה של אוואגו בעולם התקשורת האופטית ארגונית, היא עשויה למצוא את מוצר הרשתות הישראלי דיון נטוורקס - כיום חוד החנית של פעילות ברודקום בישראל - כמעניינת במיוחד. פעילויות הסלולר של ברודקום כמו פרסלו ופרוביג'נט שמשרתות בעיקר מפעילות טלקום אינן נראות סינרגטיות במיוחד עבור אוואגו, אך ייתכן שזו תעשה בהם שימוש לרכיבי אינטרנט הדברים, רשתות המבוססות על מכשירים חכמים.

 

שינויים בשטח

 

בעקבות הרכישה נערכו מספר שינויים מהותיים בהנהלת החברה: אוואגו שינתה את שמה לברודקום, אמנם, אך בעקבותיה הפך מנכ"ל אוואגו למנהל הפעילות הממוזגת. מנכ"ל ברודקום סקוט מקגרגור יפרוש מהחברה עם מצנח זהב של 67 מיליון דולר, ויו"ר החברה, הנרי סמואלי, המשמש גם כסמנכ"ל הטכנולוגיות של ברודקום, יהפוך לסמנכ"ל הטכנולוגיות של הקבוצה כולה. אלו חדשות טובות לעובדים בישראל משום שסמואלי נחשב לאחד הפעילים הבולטים ברכישות שנעשו כאן.

 

אוואגו תשלם עבור העסקה 17 מיליארד דולר במזומן ועוד 20 מיליארד במניות לבעלי המניות של ברודקום, מה שיותיר לבעלי המניות המקוריים 32% ממניות החברה. אוואגו תוציא מקופת המזומנים שלה 8 מיליארד דולר ותגייס לצורך הרכישה 9 מיליארד דולר בחוב. החברה המשולבת תצבור חוב בהיקף של 15.5 מיליארד דולר.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x