$
חדשות התקשורת

משרד התקשורת לא עדכן את פיקוח תעריפי בזק כבר 12 שנים

משרד התקשורת מתבסס על עבודה מ־2003 לחישוב תעריפי הטלפוניה בפיקוח של בזק ומאפשר לה לגבות 18 אג' לדקת שיחה, אף על פי שברפורמה שביקש להחיל קבע כי העלות לדקה היא אגורה אחת

אופיר דור 08:4003.06.15

משרד התקשורת ציין בהודעה שפרסם ביום חמישי כי הוא "החליט גם השנה שלא לעדכן את תעריפי הטלפון הקווי של בזק". בכך, מתגאה המשרד, נמנעה עליית מחירים לצרכן בשיעור שבין 2% ל־4%. אך למעשה, הפיקוח על תעריפי הטלפוניה של בזק מסתמך על עבודה כלכלית לא עדכנית מ־2003. מאז שנקבע החישוב האחרון, עברה החברה שינויים רבים שהשפיעו על הוצאותיה. בהערכה גסה בזק הכניסה לפחות 1.7 מיליארד שקל כתוצאה מאי־עדכון התעריפים במהלך 2009–2014.

 

לפני שנתיים היה זה שר התקשורת גלעד ארדן שלקח קרדיט על אי־העלאת המחירים.

 

 

"בזק הרוויחה 11 מיליארד שקל כי הרגולטור נרדם"

 

תוקפה של העבודה הכלכלית לחישוב התעריפים המפוקחים מ־2003 אמור היה לפוג ב־2008 לכל המאוחר אך רק ב־2010 מינה משרד התקשורת ועדה ציבורית בנושא, שלא הובילה לשינוי. הוועדה, בראשות מנכ"ל התאחדות התעשיינים אמיר חייק, החליטה שלא לדון בחישוב התעריפים המפוקחים או להגביל את ההנחות שיכולה החברה לתת ובמקום זה המליצה לפקח רק על המחיר המקסימלי שבזק תוכל לגבות.

עדכון התעריפים ב־2003 הניב הורדה של 5.5% בתעריפי בזק וירידה של 286 מיליון שקל בשנה בהכנסותיה. חמש שנים לפני כן נרשמה הפחתה של כ־10% בתעריפים שהובילה לירידה של כ־600 מיליון שקל בשנה בהכנסות החברה.

 

פרופ' ראובן גרונאו, שחתום על העבודה הכלכלית האחרונה לחישוב תעריפי בזק, אמר בעבר כי "מאז 2002 הרוויחה בזק 11 מיליארד שקל עודפים על חשבון לקוחותיה כתוצאה מכך שהרגולטור נרדם בשמירה ולא ראה שהירידה בהוצאות החברה מהירה מהתחזית".

 

כחלק מהפיקוח קיים אמנם גם מנגנון לעדכון שנתי של תעריפי בזק על בסיס מדד המחירים לצרכן והשינוי בהכנסות של החברה, אך משרד התקשורת בחר לא להשתמש בו מאז 2011 כדי לא להביא להעלאות מחירים.

 

בזק נאבקת ברפורמה שיכולה להוזיל את השיחות

 

משרד התקשורת מקדם בשנתיים האחרונות רפורמה, שיצאה לדרך בפברואר, שבמסגרתה מחויבת בזק להחכיר את תשתיותיה לחברות מתחרות. מאז תחילת הרפורמה יכולות חברות כמו סלקום, פרטנר ואקספון לקנות מבזק חבילות אינטרנט במחיר סיטונאי ולמכור אותן לצרכן.

 

משרד התקשורת מבקש גם להחיל את הרפורמה על תחום הטלפוניה הקווית וקבע כי המחיר הסיטונאי של דקת שיחה על רשת בזק עומד על אגורה אחת בלבד, ובמחיר זה אמורה החברה למכור את השירות למתחרות.

 

אולם בזק מתנגדת להחלה כזו של רפורמה בטענה שאינה יכולה לפתוח את רשת הטלפוניה לשימוש מתחרים. בזק ומשרד התקשורת נמצאים הליך משפטי בבג"ץ בנושא ובינתיים הצרכן משלם מחירים גבוהים: כ־11.5 אגורות בשעות השיא ו־4.7 אגורות בשפל. בזק יכולה להציע הנחה של עד 40% מהתעריף המפוקח במסגרת חבילות דקות עליהן מנויים מרבית הלקוחות.

גלעד ארדן, לשעבר שר התקשורת גלעד ארדן, לשעבר שר התקשורת צילום: עמית שאבי

  

ממשרד התקשורת נמסר כי "עם פתיחת שוק הטלפוניה הקווית לתחרות אמיתית, המחירים יוזלו משמעותית. במצב של חוסר תחרות, המונופול – בזק, לא יוריד מחירים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x