לצייץ מהדשבורד? סכנת נפשות: מומחים מתנגדים למכונית החכמה
מדענים מסבירים שמערכות ההפעלה שמטמיעות אפל וגוגל במכוניות גורמות להסחות דעת בכביש. בתור דוגמה, הוצגה מערכת חכמה של אאודי, שמאפשרת לנהג לקבל ציוצים ולפרסם תמונות. החברה, מצידה, טענה שהפיתרון שלה עדיף על שימוש בסלולרי בנהיגה
מכוניות חכמות, אם תשאלו את יצרניות הרכב וענקיות טכנולוגיה כמו אפל וגוגל, הן הדבר החם הבא: רכב שיכול לתקשר עם מכשירי המובייל של המשתמש, ולספק לו על לוח המכוונים התראות, עדכוני חדשות, הוראות נסיעה, גישה לכל המוזיקה שלו ועוד הוא מה שהצרכן רוצה. המכוניות הללו עדיין לא הגיעו לתפוצה רחבה, אבל מומחים ומחוקקים כבר חוששים מההשפעה שלהן על תרבות הנהיגה ומזהירים: “הן לא בטוחות".
"אי אפשר להסתכל על המסך ועל הכביש בו זמנים", אמר לרויטרס פרופ' דייוויד סטרייאר, מומחה לקוגניציה ומדעי המוח מאוניברסיטת יוטה שחוקר הסחות דעת בנהיגה. “המסכים מאפשרים לבצע פעולות שמסירות את העיניים מהכביש לפרק זמן ארוך יותר משנחשב בטוח”.
קראו עוד בכלכליסט:
- מחלונות מרחפים ועד מגזין בהתאמה אישית: כל החידושים ב-iOS 9
- בעלי מכונית? אתרים ואפליקציות יחסכו לכם הרבה כסף
- משאירה את ההגה בחוץ: המכונית הזעירה של גוגל יוצאת לכבישים
אפל Carplay
גם מחוקקים ופעילים סבורים שמתפתחת בעיה רצינית. “המכוניות החכמות מעלות בעיה רצינית בכל הנוגע לבטיחות הציבור", אמר ג'ו סמיתיאן, לשעבר סנטור מדינה בקליפורניה שיזם וקידם את חקיקת החוק המקומי שאוסר על דיבור בטלפון סלולרי בזמן נהיגה. “מדובר בעיה שמחוקקים יתמודדו איתה בשנים הקרובות".
אחת הדוגמאות מהן מזהירים מומחים היא מערכת שהוטמעה במכוניות אאודי A3 ומאפשרת לנהג לסנכרן את הסמארטפון עם הרכב ולקבל התראות מטוויטר, לפרסם תמונות ולקבל הוראות נסיעה למקום שבו צולמו תמונות. לדברי סטרייאר, המחקר שלו מצביע על כך שפעולות מסוג זה אורכות כמה שניות, זמן ארוך יותר מזה שנחשב לבטוח.
באאודי, מנגד, טוענים שמדובר ברע במיעוטו. “אם לא נספק מערכת מועילה, אנשים פשוט ישתמשו בסמארטפונים שלהם, וכולנו יודעים שמדובר בהסחת הדעת הגדולה ביותר שיש לנהגים", אמר דובר החברה לרויטרס.
הרגוטלור עדיין ישן
נכון להיום, אין רגולציה משמעותית לגבי תצוגת לוח המכוונים: כמה מדינות בארה"ב אוסרות על הצגת סרטוני וידאו שאינם קשורים לניווט או לבטיחות, והתקנים הפדרליים עוסקים בסוגיות כמו הבהירות של לוח המכוונים. מנהל בטיחות התחבורה הלאומי פרסם אמנם הנחיות שממליצות להמנע מהצגת תמונות או סרטונים שלא קשורים לנהיגה, או שקובעות שכל פעולה יש להשלים בשש לחיצות כפתור או פחות, אבל אלו לא מחייבות את יצרניות הרכב.
אנדרואיד למכונית
לתעשיית הרכב יש, מנגד, כללים משלה - אך אלו לרוב מחמירים פחות מאלו של הממשלה או מהצעות מומחים. כך, למשל, ההנחיות של התעשייה קובעות שיש שנהג יוכלו להשלים כל פעולה בסדרת מבטים חטופים בלוח המכוונים של עד שתי שניות למבט ו-20 שניות סך הכול, בעוד ההנחיות הממשלתיות קובעות 1.5 עד שתי שניות למבט ו-12 שניות סך הכול.
ואולם, מבקרים סבורים שגם ההנחיות הממשלתיות אינן מחמירות מספיק. "צריך מערכת שמאפשרת השלמת פעולה בארבעה מבטיח בלבד", אמר לרויטרס סגן נשיא קבוצת הלובינג Advocates for Highway and Auto Safety, הנרי ג'אסני. הוא הוסיף, עם זאת, שהוא וקבוצתו פועלים להפיכת ההנחיות הממשלתיות למחייבות, מתוך הנחה שכללים לא מושלמים עדיפים על היעדר כללים.
מי שיכולות להיות גורם משמעותי בסוגיה הן חברות הביטוח, שיכולות להעלות או להוריד פרמיות בהתאם לסוג המערכת שבה נעשה שימוש במכונית, וכך לקדם מערכות בטיחותיות יותר. ואולם, עד עתה הן לא פיתחו מדיניות בנושא, פרט לאפשרות שמערכת שכזו תעלה את הסיכויים לגניבת המכונית.