האם שירות אפל מיוזיק פוגע בשוק הסטרימינג?
נציגות הסחר הפדרלית בוחנת טענות לפיהן אפל מפלה יריבים בתחום המוזיקה הדיגיטלית, בניגוד לחוקי התחרותיות המקומיים. לטענת המתחרים, אפל מאלצת אותם להעלות מחירי מנויים
- אפל מיוזיק: איזון יפה בין פשטות למורכבות
- התפוח המנגן: אפל Music עלה לאוויר
- גוגל מקדימה את אפל: תשיק גרסה חינמית ל-Google Music
עלותו של אפל מיוזיק בארה”ב, אחרי שלושה חודשי התנסות ללא תשלום, עומדת על 9.99 דולר בחודש - תעריף דומה לזה של שירותים מתחרים. ואולם, אפל גובה נתח של 30% מכל ההזמנות והרכישות שנעשות מתוך האפליקציה שלה. כלומר, אם משתמש של ספוטיפיי יהפוך למנוי משלם דרך אפליקציית ה-iOS שלה, החברה תכניס לכיסה רק 6.99 דולר בעוד אפל תגרוף שלושה דולרים. זאת, בשעה שאפל משלשלת לכיסה את מלוא 9.99 הדולר שישלמו משתמשים לאפל מיוזיק.
לדברי מקורות בתעשייה, מתחרות אפל טוענות שנוהג זה מאלץ אותן לבחור בין העלאה של דמי המנוי החודשיים או לספוג פגיעה בשולי הרווח שלהן. לפי רויטרס, ה-FTC בודקת כעת את הסוגיה, אך עוד לא פתחה בחקירה רשמית. בין השאר נפגשים אנשי הנציבות עם נציגים מכלל הצדדים שמעורבים בסוגיה.
אפל וה-FTC סירבו להגיב לדיווח. מנכ"ל דיזר, טיילר גולדמן, אמר לרויטרס שהנתח שלוקחת אפל מדמי המנוי משאיר מעט מאוד בעבור החברה שלו. “שולי הרווח מאוד קטנים, והאפסטור מקטינה אותם עוד יותר", הוא אמר. “זו תהיה סוגיה שתעסיק את התעשייה ומעכשיו והלאה. אפשר להעלות את המחיר ולאבד את התחרותיות מול אפל, או לוותר על שולי הרווח לחלוטין.
בנוסף, נראה שה-FTC בודקת גם מגבלות אחרות שמוטלות על פעילות כלל האפליקציות באפסטור. אלו כוללות איסור על פרסום העובדה שהאפליקציה זמינה בפלטפורמות אחרות, איסור על פרסום העובדה שלקוחות יכולים לבצע רכישות ישירות מאתר החברה (מהלך שכתוצאה ממנו אפל לא תקבל נתח של 30%) ואיסור על פרסום קישור לאתר החברה באפליקציה.
המדיניות של גביית 30% מהמכירות אינה ייחודית לאפל. גוגל, שגם לה שירות מוזיקה בסטרימינג, מפעילה מדיניות דומה בחנות גוגל פליי לאנדרואיד. אפל עצמה צפויה להשיק בסתיו את אפל מיוזיק בגוגל פליי, ושם תיאלץ גם היא לשלם עמלה של 30%.