$
חדשות טכנולוגיה

דו"ח הסטארט-אפים העולמי: "המחסור בעובדים זרים פוגע בישראל"

לפי הדו"ח של קומפס, הממפה את תעשיית הסטארט-אפים, אזור תל אביב מדורג במקום החמישי בעולם; ואיפה אנחנו במפת האקזיטים?

אסף גלעד 19:0127.07.15

דו"ח חדש של קבוצת המחקר קומפס הממפה את תעשיית הסטארט-אפים העולמית מדרג את תל-אביב רבתי במקום החמישי בעולם אחרי עמק הסיליקון, ניו יורק, לוס אנג'לס ובוסטון. זוהי הידרדרות מסקר דומה שערכה חברת המחקר ב-2012, אז דורגה תל אביב במקום השני לאחר עמק הסיליקון; עם זאת עורכי המחקר טוענים כי הירידה נובעת משינוי במתודולוגיית המחקר: המחקר הקודם נקט שיטה פרופורציונלית שהתחשבה בריכוז האוכלוסין בכל תעשייה; במחקר החדש ההשוואה בין התעשיות היא אבסולוטית בלבד, כך שמספר התושבים אינו משמש כפקטור.

 

תל אביב מדורגת במקום הראשון מחוץ לארה"ב, גבוה יותר מלונדון, ברלין או מוסקבה. איכות כוח האדם בה נחשבת לגורם המוביל, ומדורגת במחקר במקום השלישי בעולם אחרי עמק הסיליקון ומוסקבה. קצב הצמיחה של תל אביב מדורג במקום החמישי אחרי ברלין, בנגלור, סאו פאולו ואמסטרדם.

  

המחקר גם אינו חוסך ביקורת מהתעשייה הישראלית: הוא מציין כי קיים ניגוד גדול בין זרימת ההון הזר הרב לישראל מקרנות ומשקיעים בינלאומיים, לבין חוסר השונות והמגוון בקרב העובדים בתעשייה המקומית. שילוב עובדי הייטק זרים נותר חלש במיוחד, כ- 40% פחות מבעמק הסיליקון; לדברי החוקרים, "שוק עבודה מעורב יותר עשוי להגדיל את הביצועים של החברות הישראליות". גם שילוב נשים בתעשייה מדורג באופן בינוני, מתחת לזה המתקיים בעמק הסיליקון, אך טוב יותר מהדירוג האירופי. 20% מהיזמים בישראל הם נשים, בהשוואה ל- 24% בעמק הסיליקון ו- 16% בניו יורק.

 

תל אביב מדורגת רביעית במפת האקזיטים העולמית: הזירה התל אביבית ייצרה 6.5% מכלל ההון מאקזיטים בשנים 2013 ו- 2014. לשם השוואה, אקזיטים שייצאו מעמק הסיליקון תופסים נתח של 47.3% מכלל ההון, לונדון תופסת 10.2%, לוס אנג'לס תופסת 6.6% ואילו ניו יורק תופסת רק 3.6% מכלל האקזיטים.

  

רמת החיל רמת החיל צילום: עמית שעל

 

עם זאת, מפת הגידול באקזיטים מעניינת לא פחות: בעוד שעמק הסיליקון ייצרה רק 45% יותר הון ביחס ל-2012, לונדון הכפילה את ההון מאקזיטים פי 4, ואילו ברלין הכפילה אותו פי 20 - בין השאר הודות לחברות כמו רוקט אינטרנט וזלנדו. בהיבט יכולת המימון מדורגת תעשיית הסטארט-אפים הישראלית במקום החמישי, ואילו דירוגה בתחום הנגישות לשווקים עולמיים נמוך ומצויה במקום ה- 13, בין בוסטון לונקובר, למרות שהיא מדורגת ראשונה ביכולת להגיע לשווקים בכל העולם.

  

קבוצת המחקר קומפס (לשעבר Startup Genome) הממוקמת בעמק הסיליקון ממפה מרכזי סטארט-אפ בעולם ומודדת אותם לפי פרמטרים אקדמיים אחידים.

 

אבנר וורנר, לשעבר מנהל פיתוח כלכלי בעיריית תל אביב ויועץ של קומפס, אמר: "המחקר מסתכל הן על ההיבט היזמי והן על היבט השוק, ולכן לא פלא שערים גדולות שבעצמן מהוות שוק יעד כמו ניו יורק ולוס אנג'לס עוקפות את ישראל, כי בסוף שם הנפח הגדול יותר. כך שביחס למדינה קטנה אנחנו מדורגים באופן הגבוה ביותר. ועם זאת, הממצא לפיו אין בארץ מספיק כוח אדם טכונולגי זר הוא חשוב. ישראל לא תוכל להמשיך ולעבור לשלב הבא, מפיתוח הטכנולוגיה לחברות שגם מיישמות טכנולוגיה, בלי אנשים שמבינים שווקים שונים. יש צורך גם בעובדים שלא גדלו ב- 8200 , כך ששוק העובדים המקומי חייב להפתח החוצה".  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x