כניסת דור 4 פותחת שוב את תחרות הרשת המהירה ביותר
חברות הסלולר ישיקו השבוע את רשתות הדור הרביעי לאחר שקיבלו תדרים ממשרד התקשורת. פרטנר טוענת כי היקף התדרים שברשותה מעניק לה יתרון גדול במהירות הגלישה. לעומתה פלאפון טוענת כי הרשת שלה הכי פחות צפופה ולכן ביצועיה הטובים ביותר
לאחר יותר משנה מפרסום המכרז המקורי חילק שלשום משרד התקשורת את התדרים לדור הרביעי לחברות הסלולר. בעקבות חלוקת התדרים צפויות בימים הקרובים חברות הסלולר להשיק את רשתות הדור הרביעי (LTE) המהירות במתכונת מלאה.
מרבית חברות הסלולר השיקו רשתות דור רביעי כבר בקיץ שעבר. אולם בהיעדר תדרים היו אלו רשתות דור רביעי מוגבלות יחסית שלא שיפרו את הביצועים משמעותית ביחס למצב קודם לכן. הרשתות שהשיקה פרטנר ולאחריה סלקום ופלאפון פעלו על רצועת תדרים של 5 מגה־הרץ. לעומת זאת הרשתות שיושקו כעת יעבדו על רצועה של 15–20 מגה־הרץ, ויציעו בהתאם ביצועים מקסימליים של פי שלושה או ארבעה ביחס לקודמותיהן במהירות ההורדה (Download) וההעלאה (Upload) הסלולריות.
בונים גם על שירותי הווידיאו
בשנה האחרונה משרד התקשורת אסר על חברות הסלולר לגבות תשלום על שירותי הדור הרביעי. כלל זה יוצא מתוקף כעת, כאשר החברות מקבלות את התדרים באופן רשמי. אולם ההערכה היא שהתחרות האגרסיבית בענף לא תאפשר לחברות לגבות תשלום גם כעת על השירותים.
חברות הסלולר ינסו להחזיר את עשרות מיליוני השקלים שהשקיעו ברכישת התדרים ובהקמת הרשתות באמצעות מכירת חבילות גלישה בעלות נפח גדול יותר ללקוחות, כמו גם על ידי הגדלת המכירות של שירותי וידיאו נלווים, כמו סלקום TV, שהניסיון מראה שהשימוש בהם עולה בדור הרביעי. בחברת SK הקוריאנית נמצא למשל כי לקוחות המשתמשים בדור הרביעי צורכים נפח גלישה הגבוה ב־50% מזה של לקוחות רשתות הדור השלישי.
לדברי אלון ברמן, מנכ"ל אריקסון ישראל, שמספקת את ציוד הרשת לפלאפון ופרטנר, "אנחנו מתייחסים אל הדור הרביעי לא כאל מהפכה אלא כאל אבולוציה. הרשתות האלה מציעות תשתית הרבה יותר רחבה שמשפרת משמעותית את חוויית הלקוח. המשתמש הסלולרי מצפה שהכל יהיה מיידי ושזמן התגובה בגלישה באינטרנט יהיה קטן מאוד. היום קורה שיש דפי אינטרנט או הורדות שנתקעים בסלולרי, ואת זה יהיה פחות בדור הרביעי".
ברמן מוסיף כי "ההשפעה הגדולה ביותר תורגש בגלישה סלולרית במסכים גדולים יותר של פאבלטים או טאבלטים. מסכים גדולים יותר צורכים נפח נתונים גבוה יותר, ולכן המהירות תשפיע יותר על איכות הצפייה בווידיאו בהם. אנחנו צפויים לראות גם עלייה בשימוש באפליקציות של שיחות וידיאו". בישראל יפעלו שלוש רשתות דור רביעי - רשת משותפת של פרטנר ו־HOT mobile, רשת של סלקום שעליה תתארח גולן טלקום ורשת פלאפון. סלקום וגולן טלקום חתמו אמנם על הסכם שיתוף רשתות אך זה לא אושר על ידי משרד התקשורת, ולכן הן ימשיכו לפעול בשלב זה במודל הקיים שבו סלקום היא המארחת.
חברות הסלולר מחפשות דרך לבדל את עצמן זו מזו בשוק שמבוסס כיום כמעט רק על מחיר, ולכן השקת רשתות הדור הרביעי צפויה להוביל למלחמת מיתוג סביב השאלה מי הרשת המהירה ביותר. מלחמות אלו התנהלו בעבר בעיקר בין פלאפון, שמבססת את המותג שלה מסורתית על נושא המהירות, לבין פרטנר, שהחלה להיאבק על נישה זו בשנים האחרונות.
לכאורה בדור הרביעי לרשת המשותפת של פרטנר ו־HOT mobile יש יתרון ברור מכיוון שהיא היחידה שתפעל בשלב הראשון על רצועת תדרים של 20 מגה־הרץ. רשת כזו מציגה את הביצועים המקסימליים של מהירות הורדה של עד 150 מגה־ביט לשנייה והעלאה של עד 75 מגה־ביט לשנייה. לעומת זאת פלאפון וסלקום יפעילו רשת על 15 מגה־הרץ בלבד. סלקום אמורה היתה לקבל גם 5 מגה־הרץ מגולן טלקום כדי ליצור רשת משותפת מהירה יותר, אך זה לא יוכל לקרות עד לאישור ההסכם ביניהן שנתקע בשל התנגדויות משרד התקשורת למבנה שלו.
פלאפון תנסה לחתום בהמשך על שיתוף פעולה עם חזי בצלאל, הבעלים של אקספון 018, שגם הוא מחזיק רצועה של 5 מגה־הרץ שקנה במכרז. ההערכה היא שגם הפריסה של פרטנר ו־HOT היא הרחבה ביותר בישראל בדור הרביעי עם כ־1,400 אתרים לעומת מאות של החברות האחרות.
מדידה לא קלה
אלא שהנחיתות המובנית לא תפריע כנראה לפלאפון לשווק את עצמה כמהירה ביותר ושלשום אמר מנכ"ל פלאפון גיל שרון כי "החברה תציע את רוחב הפס הגבוה ביותר למנוי בדור הרביעי". האסטרטגיה הפרסומית של פלאפון תהיה כי בשל העובדה שהרשת שלה משרתת מספר מנויים נמוך בהרבה משל סלקום וגולן ופרטנר ו־HOT, הביצועים שהיא תציע יהיו טובים יותר.
לדברי אריק טל, מנכ"ל הסניף הישראלי של ענקית ציוד התקשורת אלקטל לוסנט, לשאלה איזו רשת תהיה הטובה ביותר אין תשובה אחת פשוטה. "התדרים הם כמו נדל"ן וברור שככל שיש לך יותר שטח על פחות אנשים, הם ייהנו ממרחב גדול יותר", אומר טל. "אולם יש עוד לא מעט פרמטרים שמשפיעים על הביצועים כמו תכנון הרשת, האופטימיזציה והתמודדות עם עומסים נקודתיים שיכולים לחפות על היעדר שטח. בסופו של דבר באזור אחד של הארץ רשת מסוימת יכולה להיות הטובה ביותר בגלל שיש לה ריכוז אתרים סלולריים גבוה בו, ובאזור אחר זו תהיה הרשת המתחרה".
השקת רשתות הדור הרביעי אמורה לחלץ את ישראל מהמצב העגום שאליו נקלעה בביצועי הרשתות הסלולריות ביחס לעולם. על פי מדד Net Index הנחשב של חברת אוקלה, המתבסס על בדיקות מהירות שמבצעים משתמשים בכל העולם, ישראל מדורגת במקום ה־65 במהירות ההורדה מתוך 114 מדינות.