דו"ח טכנולוגי
כמה נשים אמיתיות מחפשות רומן באשלי מדיסון?
רק 31 אלף מ-31 מיליון משתמשי אתר הבגידות הן נשים שגולשות בו בפועל - מה שמעלה תהיות גם לגבי אתרי היכרויות אחרים, פייסבוק חשפה מיליוני גולשים לסרטון הרצח מווירג'יניה ואיך תגיב מכונית אוטונומית לשוטר שמנסה לעצור אותה
נמשכת המפולת של אתר אשלי מדיסון - ואחת הנקודות המעניינות ביותר שנחשפו בימים האחרונים היא היחס, או ליתר דיוק העדר היחס, בין מספר הגברים באתר הבגידות ובין מספר הנשים בו. האתר גיזמודו מצא שבמאגר המידע של אשלי מדיסון רשומים כ-31 מיליון גברים, אבל מספר הנשים נמוך הרבה יותר: יש בו כ-5.5 מיליון נשים.
אלא שבדיקה מעמיקה יותר מגלה שהמספר הזה רחוק מלהיות מדויק. מספר החשבונות הפעילים של נשים באשלי מדיסון עומד על 31,000 בלבד - או, במילים אחרות, אישה אחת על אלף גברים. שאר החשבונות של נשים נראים בלתי פעילים באופן חשוד.
המספר הגבוה יחסית של נשים היה אחד מכלי הגיוס המובילים של אשלי מדיסון. שלושה מיליוני גברים הפכו גם ללקוחות משלמים של האתר, ככל הנראה בציפיה למצוא שם לפחות שלושה מיליוני נשים - אבל, כאמור, המספר האמיתי היה נמוך הרבה, הרבה יותר. מה שגורם לך לחשוב שבמובן מסוים, אשלי מדיסון היתה גם הונאה ענקית כלפי הגברים ששילמו לה.
זה משהו שצריך לזכור כאשר אתם נכנסים לאתר דייטים, שטוען שיש לו מספר גבוה במיוחד של נשים: כמה מהן אכן קיימות וכמה הם חשבונות פיקטיביים? ומי, אם מותר לשאול, יוצר את החשבונות הפיקטיביים הללו? מה הוא מרוויח מכך?
בנימה אופטימית זו, חוקר אבטחה מצא שרק 0.0668% מהמשתמשים של אשלי מדיסון היו מטומטמים מספיק כדי להשתמש בסיסמה חלשה. במקרה של שאר המשתמשים, הגיע מספיק דם למוח כדי שהם יקפידו על סיסמה שלא יהיה קל לפצח. זה לא עזר להם בסוף, נכון, אבל בכל זאת. בין 4,000 הסיסמאות שהצליח החוקר לפצח במאגר של מדיסון אפשר לציין את חביבת הקהל 123456 (202 משתמשים), כשמיד לאחריה password הפופולרית (105 משתמשים) ובהפרש צמוד, 12345 (99 לוזרים). 28 גברים שמקללים את יומם השתמשו בסיסמה Ashley.
רצח באוטופליי
אלפי אנשים ברחבי העולם פתחו אמש את הפיד שלהם, בטוויטר או פייסבוק - ולפני שהספיקו להבין מה קרה, הם מצאו את עצמם חוזים ברצח. שרץ מתוסכל כלשהו, אחד וסטר לי פלנגן, רצח עיתונאית וצלם בווירג'יניה ולפני שירה גם בעצמו (דווקא פה הוא לא הצליח, האפס) הוא מיהר להפיץ את הסרטון של הרצח שצילם בעצמו. קודם כל בפייסבוק, אחר כך בטוויטר.
ואז המון אנשים מצאו את עצמם חוזים ברצח בלי שום אזהרה, משום שהרבה מהחברים שלהם הפיצו את הסרטון הזה. בכך הם הפכו לסייענים מבלי דעת של הרוצח, שהרי זה בדיוק מה שהוא רצה, אבל קשה להאשים אותם: בעשר השנים האחרונות הם אולפו על ידי הטרשות החברתיות לשתף קודם ולחשוב אחר כך.
אבל המסכנים שקיבלו את הסרטון לא היו ניזוקים כל כך, אלמלא פיצ'ר הנגן האוטומטי. בטוויטר הוא לפחות חרישי, אבל בפייסבוק תאבת תשומת הלב הוא מתנגן מעצמו ובקול. כן, טוויטר ופייסבוק מיהרו להסיר את התועבה, אבל זה לקח קצת זמן.
זה צריך לגרום לנו לשאול: מי צריך נגן אוטומטי בפייסבוק? והתשובה לשאלה הזו היא, שוב, ההסכם הממאיר של ראשית ימי הרשת: אנחנו לא נדרוש ממכם כסף עבור צפיה בתוכן, ובהתאם אתם תאפשרו לנו לשלוט לכם ברמקולים ולהציג לכם סרטונים.
התרצה שאתעלק עליך, אדוני?
לפייסבוק יש עכשיו עוזר אישי. אומלל משהו. לרוע מזלכם, ודאי גם אתם נתקלתם כבר ב"עוזרים האישיים" חסרי האישיות שמציעות חברות הטכנולוגיה - סירי של אפל, גוגל נאו (שלפחות לא מנסה להעמיד פני אישיות), קורטנה של מיקרוסופט. עכשיו תורה של פייסבוק.
לפייסבוק יש בעיה: לכל שאר החברות יש מערכת הפעלה. היא צריכה לשכנע משתמשים להוריד אפליקציה. אז היא מצאה פיתרון: היא דוחפת את העוזר האישי שלה, M, לתוך הפייסבוק מסנג'ר. בקרוב, אם יעלה הרצון בפני השטן, תוכלו לתקתק מסרון ל-M כפי שאתם מקלידים כאלה לשאר אנשי הקשר שלכם.
אם תעשו את הטעות הזו, פייסבוק תעמיד לרשותכם לא רק "אינטליגנציה מלאכותית" שתנסה להבין מה אתם רוצים, אלא גם צוות של בני אדם שיקרא את ההודעות שלכם וידפוק את הראש בקיר. אחר כך, M ישלח לכם הודעה שבו הוא ינסה להבין את מה שכתבתם. אם אתם מרוצים מהתוצאה, מזהירה פייסבוק, M יוכל להמשיך ולגרום לכם נזק - מעבר לזמן שבזבזתם - בכך שהוא יוכל לבצע שלל פעולות, כמו לרכוש עבורכם מוצרים.
בינתיים, אומרת פייסבוק, היא לא מתכוונת לשלב בין המידע האישי שלכם ובין המידע שעומד לרשות M, אבל היא שומרת לעצמה את הזכות לעשות זאת, מה שכנראה אומר שזה יקרה מחרתיים. ועם הזמן, יש להניח, היא תשתה גם את המידע של החברים שלכם - נניח, אם אתם רוצים לקנות להם מתנה, זה יהיה רק מועיל אם היא תברר מה החבר שלכם אוהב ותעביר את זה לצוות האנשים שמפעיל בפועל את M.
בשלב זה, כל התקשורת עם M מתבצעת בהקלדה בלבד: בניגוד למתחרים, פייסבוק לא משקיעה את המשאבים בנסיון להבין מה אתם אומרים. וכמובן, זה לא נאמר בשום מקום אבל מזה פייסבוק חיה: תוך כמה זמן המידע שאתם משגרים ל-M יגיע גם למפרסמים. בינתיים המחוש החדש של פייסבוק מוגבל לקבוצה של שפני נסיונות בחוף המערבי. נקווה שזה יישאר כך.
קצרצרים
1. מכוניות עצמוניות מופיעות במהירות על האופק והן הולכות להיות אחד הדברים הגדולים הבאים. במדינת פלורידה יתחילו בשנה הבאה להשתמש במשאיות תובלה אוטונומיות, שישמשו כרכבי בניית כבישים. המוח האנושי עוד לא התחיל להתרגל לאפשרות של רכב אוטונומי, וכבר עולה שאלה: מה קורה כששוטר צריך לעצור רכב כזה? הנוסע יושב לו בניחותא במושב האחורי ועובר על פייסבוק, בעוד שהרכב שלו מפריע לתנועה. האם צריכה להיות לשוטר סמכות לתת הוראות לרכב אוטונומי? איך עושים את זה? האם על ידי הכנסת פקודה למנגנון הבסיסי של הרכב, שמורה לו לציית לשוטרים? תאגיד ראנד כתב מחקר שמתייחס (בין השאר) גם לשאלה הזו. לח"מ יש מוח קרימינלי, ועל כן הולך צעד אחד קדימה ותוהה: איך יוכל הרכב להבדיל בין שוטר ובין אדם המתחזה לשוטר - במקרה שלנו, מישהו שמחזיק בשלט שמסוגל לומר לרכב לרדת מהכביש? האם אין כאן פתח לגניבת רכב, אם לא לחטיפה?
2. מפעילי Agora, השוק הבלתי חוקי לסמים הגדול ביותר בדארקנט, הקפיאו את פעולות האתר עד להודעה חדשה. הסיבה: הם הגיעו למסקנה שפרצה ב-TOR שמאפשרת לתוקף לזהות את המשתמשים היא בעיה של ממש והם מחפשים לה פיתרון. בהתחשב בכך ששווקים מקוונים לסמים נמצאים על הכוונת הן של כוחות משטרה למיניהם הן של ברוני סמים שמתעצבנים מכך שמישהו לוקח להם את הפרנסה, זו בעיה רצינית. המפעילים אומרים שהם ישובו לפעולה ברגע שימצאו פיתרון.
3. אם אתם מחפשים בגוגל פתרון לבעיה של כתיבת קוד, אתם עשויים לגלות שמנוע החיפוש מגלה בכם עניין ומציע לכם לבחון את יכולות הקידוד שלכם. אם תצליחו לעמוד במטלות שהוא מציע לכם, אתם עשויים לקבל הזמנה לשלוח קורות חיים לגוגל. בחברה לא הכחישו שהם שתלו מנוע גיוס עובדים בתוך מנוע החיפוש שלהם, אבל שלחו בהנאה קוד שהמשמעות שלו היא "חידות הן כיף. המשיכו לחפש". Well played, גוגל.