מאקרו טכנולוגי
תקועים בברלין
תערוכת הטכנולוגיה הענקית IFA שתיפתח מחר בגרמניה מוצגת בתקופה שבה היצרניות הגדולות נחלשות בשוק הסמארטפונים, ענף הטאבלטים מתרסק ועל מחשבים אישיים אין מה לדבר. מה נשאר? שעונים חכמים
- סוני פורצת קדימה: חשפה את Z5, בעל המסך הטוב בעולם
- Huawei חשפה פאבלט דגל דקיק להפליא
- חדש מאסוס: שעון חכם מוזל וסלולרי עם מצלמת 52 מגה-פיקסל
מעל לכל אלה מרחפת העננה השחורה של הכלכלה הסינית. השוק שהיה אמור לתדלק את הצמיחה של עולם הטכנולוגיה בשנים הקרובות סובל בחודשים האחרונים מאי־ודאות, ולא ברור אם באמת יוכל לתת לאפל, לסמסונג, ל־LG ולכל השאר את הדחיפה שהן זקוקות לה. לכולן ברור שצריך מהלך דרמטי כדי להחזיר את האנרגיה לשוק, אלא שנראה שהמצברים ריקים.
באווירה עגמומית זו תיפתח מחר תערוכת הטכנולוגיה IFA בברלין, הגדולה מסוגה באירופה ואחת משתי התערוכות הגדולות בעולם (לצד CES בלאס וגאס). כמיטב המסורת יהיו שם כל החברות הגדולות בתחום, חוץ מאפל שמסורתית מחרימה אירועים מסוג זה. כולן יגיעו במטרה אחת - להוכיח שהקיפאון אינו חמור כמו שחושבים.
LG ו-HTC צפויות להציג סמארטפונים וטאבלטים חדשים, וכך גם וואווי הסינית וסוני, שכבר אתמול הציגו טלפוני דגל טריים במסיבות עיתונאים לקראת התערוכה. הדבר נכון כנראה גם למוטורולה ולחברת האם לנובו, שערכו אירוע אחרי סגירת הגיליון. אמנם לא מדובר בהכרזות קטנות וצנועות, אך קשה להגיד שמסתמנת ביניהן אחת שתשנה לחלוטין את המגמה הפסימית.
הפתעות ייתכנו תמיד, אבל כרגע נראה ששום חברה שתציג ב־IFA לא תספק סמארטפון יוצא דופן שיגרום לצרכנים לשדרג לעתים תכופות יותר, או לפחות להתעניין פחות באירוע חשיפת האייפון החדש בשבוע הבא. הדבר נכון שבעתיים בכל הנוגע למחשבים האישיים ולטאבלטים. שם צריך מהפכה אמיתית כדי לחזור לתנופת צמיחה.
השעון החכם צפוי לתפוס במה מרכזית, כמעט בלעדית, באירוע של סמסונג היום: אחרי שכבר סיפקה הצצה לדגם הגיר החדש, כעת היא צפויה לחשוף אותו במלואו ולאפשר התנסות בו. כמוה עושה גם וואווי, ואילו אסוס הטייוואנית הציגה דגם חדש שמנסה לנצח בגזרת המחיר (150 דולר). ואולם למרות ההכרזות האלה נראה שרוב היצרניות עדיין אינן מסתערות על השעונים החכמים ואינן משקיעות את מרב משאביהן בהוצאת המכשיר מקטגוריית הנישה והכנסתו לעולם המיינסטרים.
כן, לכולן יש שעונים חכמים, אבל בדרך כלל הם זוכים ליחס משני לזה שזוכים לו הסמארטפונים, שלמרות הכל נשארים הקטגוריה המרכזית. רוב היצרניות צפויות להציג את שעוניהן לכל היותר כחלק משורת מוצרים ארוכה ולא ככוכבים של ממש, אם יטרחו להציג דגמים חדשים.
קשה להאשים את ענקיות הטכנולוגיה. שנתיים אחרי שחשפה סמסונג את דגם הגלקסי גיר הראשון שלה ב־IFA והציתה לראשונה את ההתעניינות העולמית בתחום השעונים החכמים, כמעט שום חברה לא זכתה להצלחה ראויה לציון. רק אפל, שמאז השקת הווטש באביב שעבר מכרה לפי הערכות יותר משלושה מיליון יחידות, זוכה להצלחה כלשהי בשוק. גם אם מכירותיה מאכזבות ביחס לציפיות, יש סיכוי לא רע שהיקף המכירות שלה גדול משל כל החברות האחרות גם יחד.
במצב זה ברור למה החברות האחרות חוששות לצלול למים העמוקים של השעונים החכמים. ואולם כשמכירות הסמארטפונים בהאטה ומכירות הטאבלטים והמחשבים האישיים בצניחה חופשית, האופציה היחידה לעצור את הקריסה בהכנסות וברווחים היא לפתח שוק חדש. ובטווח המיידי, האופציה היחידה היא להפוך את השעונים החכמים למוצר מיינסטרים.
בשנים הקרובות אולי יצליחו החברות לפתח גם מוצרי מחשוב לביש אחרים לקהל הרחב כמו משקפיים (הגרסה החדשה של גוגל גלאס?), ואולי גם להמציא קטגוריות חדשות לגמרי. כל עוד אין תפנית כזאת, חברות הטכנולוגיה עדיין צריכות להשקיע בשעונים כדי לחדש. תערוכת IFA בברלין היא הזדמנות פז לנסות ולעשות את זה: לא בטוח שהמאמץ הזה יצליח, אבל חבל שלא מעט חברות החליטו לוותר מראש.
הכותב הוא אורח וואווי בתערוכה