$
הייטק והון סיכון

ההייטק נגד דרעי: הביתן הישראלי יפעל גם בשבת

נציגי חברות הסטארט־אפ הישראליות המשתתפות בכנס באמסטרדם הודיעו כי הן מתכוונות להפעיל את הדוכן הישראלי בשבת, למרות הוראת שר הכלכלה. בעקבות ההנחיה לסגור את הביתן, בוטלו פגישות וחברות רבות נפגעו

אסף גלעד 07:0709.09.15

כמה מחברות הסטארט־אפ הישראליות המשתתפות בכנס טכנולוגיות המדיה השנתי IBC באמסטרדם הודיעו כי יגיעו להפעיל את הדוכן שלהן, להציג את הטכנולוגיה ולהיפגש עם לקוחות ושותפים. זאת, למרות הוראת שר הכלכלה אריה דרעי לסגור את הדוכן של מכון הייצוא בשבת.

 

הבולט שבין היזמים שהודו כי יפעילו את הדוכן הוא המשקיע הסדרתי טל בר נוח, מייסד קרן דיסרפטיב. היזמים שאבו עידוד מקביעת הנהלת כנס IBC לפיו לא ניתן יהיה לכבות את התאורה, כמו גם את חיבורי החשמל ותקשורת האינטרנט בדוכן הישראלי, כך שהלכה למעשה הדוכן הישראלי יהיה בכל מקרה פתוח לכל. הנהלת הכנס טוענת כי כיבוי האורות והחשמל פוגם בתצורת אולם התצוגה כולו ולכן אוסרת על משרד הכלכלה להוציא לפועל את הוראת השר. ההוראה של דרעי אפקטיבית, אם כך, לנספחים המסחריים של משרד הכלכלה ועובדי מכון הייצוא שייעדרו מן היריד ולא יוכלו לסייע לחברות הסטארט־אפ לתאם פגישות או לדלג בקלות מפגישה לפגישה.

 

ביטלו פגישות מאחורי גבם של הסטארט־אפים

 

ל"כלכליסט" נודע כי לא רק שהנספחים המסחריים במשרד הכלכלה לא יסייעו בקביעת פגישות עסקיות לסטארט־אפים בימי החג, אלא שהם הודיעו באופן חד צדדי ללקוחות הפוטנציאליים של החברות כי הפגישות בימי השבת והחג בטלות, וכי הם נאלצים להזיז אותם לימים שישי או שלישי, ימי הפעילות היחידים של הביתן. פגישות רבות בוטלו כליל בעקבות ההודעה.

 

כנס המדיה IBC הוא אחד מכנסי הטכנולוגיה הוותיקים ומהווה את הכנס המרכזי עבור סטארט־אפים ישראלים שמפתחים טכנולוגיות חדשניות בתחומי הווידאו, התקשורת המהירה והטלוויזיה. הוא נערך בכל שנה ב־11 בסטפמבר ללא התחשבות בימי החגים, וכמעט תמיד נופל על שבת ועל אחד מחגי תשרי. באופן מסורתי, נמנעו במכון הייצוא מלהפעילו בימי כיפור וכלל המשלחת הישראלית שבתה באותו יום, לאחר שהדבר נקבע מראש בכל שנה ושנה. עם זאת, הדוכן פעל באופן קבוע בימי ראש השנה ושבת בכל אחת מהשנים הקודמות. זעמן של חברות הסטארט-אפ התעורר על כך שלא רק שלראשונה בוטלה בו הפעילות בשבת, אלא שהדבר נעשה בהתרעה קצרה של ימים ספורים לפני מועד הכנס.

 

לפחות חברה אחת מתכננת לפרוש מהביתן

 

במשלחת הישראלית ליריד משתתפות 18 חברות, בהן ענקית הוידאו הישראלית קלטורה, שפיתחה טכנולוגיה המאפשרת לחברות להפעיל אתרי וידאו דמויי יוטיוב באתר החברה; מנוע החיפוש לסרטים וסדרות טלוויזיה Jinni ו־eyesight שפיתחה חומרה ותוכנה לחישת עומק ותלת ממד.

 

אריה דרעי. "מי שייפגע יפוצה" אריה דרעי. "מי שייפגע יפוצה" צילום: נמרוד גליקמן

  

במשרד הכלכלה הבטיחו לפצות את החברות; בימים האחרונים עודכנו החברות בכך שיקבלו המחאה בהיקף 50% מעלות השימוש בדוכן, שעומדת על 2,000-3,000 דולר, למרות שבפועל הדוכן יושבת במשך 60% מהזמן. בקרב היזמים עולה מרמור לא רק על ההחזר הנמוך ועל כך שהוא אינו כולל את כלל ההוצאות הנלוות כמו טיסה ועלויות קבועות - אלא בעיקר על כך שסגירת הביתן במשך שלושה ימים (מתוך חמישה) הופכת את הנסיעה כולה ללא-כדאית. בנוסף, השר דרעי ודאי לא יוכל לפצות את החברות על אובדן הפוטנציאל המסחרי בעקבות פגישות שבוטלו ולקוחות זועמים. ל"כלכליסט" נודע כי לפחות חברה אחת מתכננת לפרוש מן הביתן.

 

ממכון הייצוא לא נמסרה תגובה. ממשרד הכלכלה נמסר: "הנהלת היריד היא זו שמפעילה את תשתית הביתן הישראלי, אך השר הנחה כי עובדים לא יפעלו בו בשבת ובחג. מי שייפגע יפוצה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x