מאקרו טכנולוגי
בבקשה אל תלכו! יש לנו עוד שלושה אייפונים ושואב אבק!
חברות הטכנולוגיה, ובהן אפל וסמסונג, מתקשות למצוא דרכים חדשות לרגש את הצרכנים. התוצאה: אירועי ההשקה שלהן הופכים לגדולים עד גיחוך, ונחשפים בהם עוד ועוד גאדג'טים בו זמנית. ממש לא בטוח שזה יעזור
- טלפון בלי חלון: ווינדוס 10 בנתיב התנגשות בחומת המובייל
- חופשה עגומה: הפיטורים בקוואלקום ובג'מלטו ערב החג חסרי רגישות
- עשרים-אפס: איביי חוגגת 20 שנות בצורת
מי זוכר שפעם מכשיר חדש יחיד, אייפון או אייפד, היה מספיק להחזיק אירוע שלם. ולמרות כל ההכרזות וההפתעות, לא מעט אנליסטים, מבקרים וגולשים התקשו להתרגש. מניית אפל אמנם עלתה בימים שאחריו, אבל לא זינקה ועדיין רחוקה מהשיאים שרשמה ביולי האחרון.
חברת המחקר הסינית דיגיטיימס טענה כי טכנולוגיית ה־3D Touch באייפון החדש, שמזהה את עוצמת הלחץ על מסך המגע, אינה חדשנית מספיק. אחרים התאכזבו מכך שאפל לא חשפה אייפון מוזל ולא שדרגה את שטח האחסון הבסיסי במכשיר, שעדיין עומד על 16 גיגה־בייט. ואולם, את הבעיה האמיתית ניסח פיטר נואק מ־Canadian Business, שכתב: "סירי, האם את יכולה לעשות את אפל מרגשת שוב?".
הגרנדיוזיות של אירוע אפל והעובדה שהוא אינו נחשב לסופר־מלהיב הן רק סימפטומים לבעיה רחבה מזו מבחינת תעשיית הטכנולוגיה. סף הריגוש של הצרכנים עולה, והחברות צריכות להזיע כדי לשלהב אותנו ולגרום לנו לשדרג.
גם ב־IFA, תערוכת הטכנולוגיה הגדולה באירופה שנערכה בתחילת החודש בברלין, הורגשה המגמה הזאת היטב. אם בעבר נראה כי החברות שומרות על קו אחיד והציגו חידושים דומים בו זמנית, השנה משכה כל חברה לכיוון משלה. סוני הציגה סמארטפון בעל מסך 4K; לנובו הלכה על סמארטפונים עם סוללת ענק ומסך של קרוב ל־7 אינץ'; וואווי, כמו אפל, הציגה מסך רגיש לעוצמת לחיצה; אייסר הציגה סמארטפון לגיימרים בעל חומרה מתקדמת במיוחד; קנון חשפה מצלמה בעלת רזולוציה של 250 מגה־פיקסל.
מוקדם יותר השנה הציגה סמסונג שני דגמים לסמארטפון גלקסי S6 ושני דגמי פאבלט שונים, אחד עסקי והאחר בידורי. הקהל, כך נראה, כל הזמן דורש יותר, וההשקות צריכות לספק סף גירוי גבוה בהרבה כדי להישאר רלוונטיות.
איך פותרים את הבעיה הזאת? קודם צריך לברר ממה היא נובעת. לטענת דניאל קופר מאתר הטכנולוגיה הנחשב אנגאדג'ט, הצרה האמיתית היא שהחברות אינן מבינות מה באמת חשוב לצרכנים. "הכלל הראשון של טכנולוגיה הוא שאסור לה להיות משעממת. מהבחינה הזאת IFA היא כישלון — עם שורה של חברות שהציגו מוצרים שמרניים ולא מעניינים". כן, שמרניים, למרות הכל.
קופר תקף את העובדה שבמשך שנים התעשייה מנסה לקדם טלוויזיות תלת־ממד ומסכים באיכות 4K, ומסתכלת יותר מדי על מספרים כמו רזולוציות ומהירויות שעון במקום לחשוב על מוצרים שבאמת יכולים להפוך את חיינו לטובים משהם היום. "טלוויזיית 4K לא מלהיבה", כתב באתר. "מדובר רק בטלוויזיית HD חדה יותר. כך גם סמארטפון עם מסך 4K - הוא לא משפר את חווית הגלישה שלנו".
לעומת קופר יש מי שסבורים שמדובר בבעיה הרבה יותר עמוקה שאי אפשר לפתור בנקל. בשנים האחרונות הפכה הטכנולוגיה לחלק אינטגרלי מהחיים של אנשים רבים, שבעבר הסתפקו בישיבה מול המחשב בעבודה וכיום לוקחים איתם את הסמארטפון לכל מקום. מצב זה יוצר רוויה, כמו שכתב העיתונאי הנחשב מארק סטפנס בבלוג שלו ביולי האחרון: "טכנולוגיות כיום קלות יותר לשימוש, ויותר אנשים מבינים אותן: אם פעם היה מספיק להשתמש בהן כדי להיחשב לגיק, היום אתה צריך להיות לפחות מומחה. באופן פרדוקסלי, ככל שהטכנולוגיה הופכת לחיונית יותר בחיים שלנו, אנחנו פחות מתעניינים בה".
ואולי בעצם אין פסול בכך שהטכנולוגיה משעממת לפעמים. כמו שכתבה בורי לאם מהאטלנטיק: "ההיעדר של תכונות חדשות באייפון לא מעניין את הצרכן הממוצע. האייפון ימשיך לשרת את מטרותיו". היא הזכירה שלפי סקר מכון גאלופ, כמעט מחצית מהאמריקאים אינם רוכשים סמארטפון חדש משום שהמכשיר שלהם כבר התיישן, או כי דגם משודרג יצא לשוק, אלא פשוט מפני שהוא הפסיק לעבוד. "המכשיר המשעמם של אפל עדיין ימכור יותר מכל שאר המכשירים בשוק", חתמה לאם.