פרשנות
העסקה של Dell ו-EMC: רעידת אדמה במחשוב העולמי
בחתימת שמו על מסמכי הרכישה, הפך מייקל דל לאחד האנשים הכי משפיעים בטכנולוגיה העולמית; השילוב של Dell ו-EMC צפוי לאפשר הוזלת שירותים ולהניב עסקאות גדולות בתחום השרתים, בו תלויות גם ענקיות כמיקרוסופט, גוגל ופייסבוק
העסקה בין Dell ו-EMC מהווה רעידת אדמה בקנה מידה שלא נראה כמותו שנים רבות בעולם הטכנולוגיה. למרות שניתן להתייחס למיזוג כאירוע שמשפיע אך ורק על שוק המחשוב הארגוני, ההדים שלו יגיעו לכל תחומי הטכנולוגיה - ביניהם סלולר ואפילו מדיה חברתית.
- מיזוג Dell ו-EMC: פיטורים בישראל אינם תרחיש סביר
- טיטאן מחשוב ארגוני נולד: Dell קונה את EMC ב-67 מיליארד דולר
עבור Dell, מדובר בהפיכתה לענקית מחשוב בסדר גודל נדיר, שצפוי להשפיע על המצב הקיים בשוק, בו ענקיות כ-HP, לנובו, מיקרוסופט וגוגל מכוונות את הדרך בה אנחנו צורכים מוצרים טכנולוגיים ומידע מקוון. למעשה, באבחת עט על חוזה הרכישה הפך מייקל דל לאחד האנשים המשפיעים ביותר על התחום, ברמה שמשתווה ללארי פייג' וסרגיי ברין מגוגל, לסטיב ג'ובס המנוח מאפל או לסאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט הנוכחי.
Dell צפויה למנף את הטכנולוגיה של EMC כדי להשתלט על שלושה תחומים עיקריים: מחשוב הענן, אינטרנט הדברים והסייבר. שלושה מוקדים אלה מהווים את הבסיס לכל מה שקורה במובייל, באינטרנט ובעולם המכירות המקוונות שם פעילות עליבאבא ואמזון. העובדה שהיא תוכל לספק את השרתים ואת הכלים הפועלים בהם בעצמה, תאפשר לה להציע את השירותים האמורים בזול ביחס למתחרים רבים.
נתחיל ממחשוב הענן: תחום זה הוא שהופך את השימוש בכלים הכי יומיומיים כגון ג'ימייל, פייסבוק, דרופבוקס או אפילו ניווט לזמינים לכל המשתמשים בכל עת. לכן, אין פלא שהתחום לא מפסיק לצמוח ושאנליסטים לא מפסיקים לעדכן את תחזיות הצמיחה שלהם כלפי מעלה, כאשר ההערכה האחרונה של חברת המחקר פורסטר מדברת על היקף של כ-150 מיליארד דולר עד 2020.
תחום אינטרנט הדברים - החיבור של מכשירים ביתיים שונים לרשת - צפוי להניב היקף פעילות בשווי של כ-300 מיליארד דולר עד 2020, לפי הערכות של גרטנר. הזינוק שלו יצריך הרבה יותר תשתיות מתאימות לארגונים - משרתים ועד כלי בינה עסקית שמנתחים את המידע שאוספים המכשירים השונים. הערכה של סיסקו מלפני כשנה מדברת על היקף פעילות שצפוי להניב רווח נקי של כ-14.4 טריליון דולר בחמש השנים הקרובות עבור חברות וארגונים כאחד מעבר לתחום הטכנולוגיה.
כעת Dell תוכל להציע ללקוחות פתרונות כוללים עבור שני התחומים הנ"ל האלה ואף לשלב במסגרתם פתרונות סייבר דרך RSA, ופתרונות ניתוח מידע מבוססי ביג דאטה דרך Pivotal, חברת הבת של EMC שעוסקת בתחום הזה. תחום הסייבר, אגב, הולך וצומח ביחד עם האחרים בשל התלות העצומה של ארגונים בתשתיות המקוונות שלהם ובצורך לבצר אותן מפני ריגול תעשייתי וגניבת כסף ממשתמשים.
איך תשפיע העסקה על תחומי טכנולוגיה אחרים?
בנוסף, Dell הופכת לשחקנית שמהווה איום מהותי עבור כל מתחרותיה הישירות והעקיפות. מיקרוסופט שהחלה את דרכה בעולם הענן עם הגעתו של נאדלה לכיסא המנכ"ל, גוגל שמנסה בכל כוחה להפוך לשחקנית חשובה בתחום המחשוב לעסקים, לנובו שבלעה את עסקי השרתים של IBM על מנת להפוך לספקית מספר אחת שלהם עבור מרכזי נתונים (היכן שהענן מתקיים הלכה למעשה) או HP שמנסה לרזות בעזרת פיצול עסקיה ופיטורים המוניים. כל אלה יתקשו לבלוע את הענק החדש שצמח להם בחצר בלי שאף אחד שם לב.
עדיין לא ברור כיצד ייראו פניה של החברה הממוזגת, אך יש להניח שהיא תשפיע קודם כל, על כל יתר המתחרות בשווקי המחשוב הארגוני, מה שבחלק מהמקרים יזלוג גם לשוק הצרכני. למשל, לנובו שמתחרה ב-Dell בתשתיות מחשוב עסקיות תצטרך להקצות יותר משאבים לשיווק מוצריה, מה שלא בהכרח יאפשר לה להמשיך ולהשקיע בשיווק מכשירי המובייל שלה לשוק הצרכני. החברה ניצבת כיום במקום הרביעי בעולם במכירות סמארטפונים והמצב עלול להשתנות בעקבות הרכישה, מה שישפיע בתורו גם על מתחרות אחרות בזירת המובייל.