האתר שלך לא נגיש לאנשים עם מוגבלויות? תחטוף קנס של עשרות אלפי שקלים
השבוע נכנסו לתוקפן הגדרות נגישות אתרים בישראל, במטרה להקל על גולשים עם ליקויי שמיעה, ראיה ועוד. כך תבטיחו שהאתר שלכם יעמוד בתקן החדש ותימנעו מפגיעה בציבור - ומקנסות כבדים
מה התחדש?
"החל מה-25 באוקטובר, כל אתר חדש או חלק חדש באתר קיים חייב להיות נגיש לשימושם של אנשים עם מוגבלות. לאתרים סטטיים או אתרים שכוללים רק עדכונים שוטפים (למשל, בית עסק שעדכן פוסטים בבלוג שלו) יש תקופת חסד של שנה שבמהלכה הם יכולים להתאים את האתר שלהם לגולשים עם מוגבלויות. הצרכן הכי מהותי הם עיוורים ולקויי ראייה, ואנשים עם מוגבלויות מוטריות בידיים אבל ההנגשה מייצרת מוצר שהוא יותר שימושי לכולם”.
מה העונש על הפעלת אתר לא מונגש?
"החוק מאפשר הגשת תביעות אזרחיות ללא הוכחת נזק בסוכם של עד 62 אלף שקל, כאשר כל אחד יכול לתבוע, גם מי שלא סובל ממוגבלות. אפשר להגיש גם תביעות יצוגיות. בנוסף, גופים ציבוריים כמו משרדי ממשלה או רשויות מקומיות יכולים לספוג עונשים וסנקציות דוגמת קנסות, צו שמורה לתקן את האתר או הטלת אחריות אישית פלילית על גורמים רלוונטיים”.
על אילו אתרים חלות התקנות?
"כל אתר שנותן שירות ציבורי או מידע לציבור חייב להיות נגיש. זה הגדרה מאוד כוללנית שתקפה כמעט לכל האתרים שיש. לא עשו הבחנה בין אתר גדול של בנק לאתר של עסק קטן או אפילו זעיר, שמישהו מנהל את כולו לבד. אחת הטענות היא שהדרישה הזו גורפת מדי, אבל נכון לכרגע זה משהו שכתוב”.
יש לי בלוג אישי, התקנות חלות גם עלי?
"נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, שאוכפת את החוק הזה, אמרה שאין בכוונתה לאתרים בסגנון של בלוגים אישיים”.
האם גם אפליקציה למובייל צריכה להיות נגישה?
"כן. אותם כללים בדיוק חלים על אפליקציות. מערכות ההפעלה המודרניות, iOS ואנדרואיד, כוללות כלי פיתוח מובנים להנגשת אפליקציות”.
יש לי אתר סטטי שלא משתנה, התקנות חלות עליי?
"בשלב זה עוד אין לבעל אתר מסוג זה סיבה לדאוג, אבל מומלץ לפנות לחברה שמפתחת לך את אתר האיטנרנט ולהתחיל לפעול להנגשתו עד ה-25 באוקטובר 2016. לפעמים יהיה יותר זול לפתח אתר חדש ונגיש על בסיס פלטפורמות תוכן מתקדמות ותקניות מאשר לעדכן אתר קיים בשיטת טלאי על טלאי”.
יש לי אתר שאני מעלה אליו באופן קבוע עדכונים שוטפים, למשל אתר מסעדה שמעודכן בתמונות של מנות חדשות. זה נחשב חלק חדש?
"לא. עדכון שלא מצריך עבודת פיתוח נחשב לעדכון שוטף. עדכון ועריכה שוטפים עדיין לא מחויבים בהנגשה, אבל בדומה לאתרים סטטיים מומלץ לפנות למפתח האתר ולהתחיל להערך כבר עכשיו במקום לחכות לרגע האחרון. במקביל, מומךץ לעורכי אתרים ללמוד איך להזין תכנים בצורה נגישה". פרטים אפשר למצוא כאן.
אז מה נחשב חלק חדש שמחויב בהנגשה?
"כל חלק באתר שדורש עבודת פיתוח. למשל אתר תיירות שהחליט לפתוח חלק חדש של תיירות חוץ, החלק הזה יחויב בהנגשה. אבל אם האתר מעדכן את רשימת המלונות בחלק תיירות הפנים הקיים, פעולה זו עדיין לא מצריכה הנגשה. בדומה, יבואן רכב שמעלה חלק חדש עם דגמי 2016 יחוייב להנגיש את החלק הזה, אבל לא אם הוא מעדכן פרטים - למשל מחיר - בחלק קיים של דגמי 2015”.
איך לוודא שאתר או חלק חדש עומדים בתקנות ההנגשה?
"הקפידו לדרוש מהספק או המפתחים פיתוח אתר נגיש לפי תקנות הנגישות. ודאו ניסיון מוכח בפיתוח אתרים נגישים, והקפידו במסגרת החוזה או ההתקשרות שהם נושאים אחריות לנושא. ראינו הרבה אנשים שהובטח להם אתר נגיש, אבל בפועל האתר לא היה מספיק טוב ואז התחיל הבלגן”.
איך בודקים אם אתר נגיש?
“ראשית אפשר להשתמש בכלי בדיקה מקוונים חינמיים (למשל זה). הם אמנם לא תומכים בעברית אבל נותנים מענה ראשוני. שנית, בזמן הפיתוח אפשר להזמין גולשים עם מוגבלויות לבדוק את האתר ולמסור משוב על הנגישות שלו. אפשר גם לשכור בודק מקצועי אבל זו אופציה יקרה מאוד ומומלצת פחות”.
מה יכולים לעשות מפתחים שרוצים לדעת איך להנגיש אתרים?
"ללמוד את הנושא (מידע ראשוני אפשר למצוא כאן), ובנוסף אנחנו מציעים קורס הנגשה מקיף למפתחים. זה נושא מקצועי מורכב, מעט מסוגלים ללמוד אותו לבד, ומומלץ לעשות זאת כדי להימנע מתביעות או קנסות. בנוסף, יש פוטנציאל רווח שכן קורס נותן כישור שיהיה מבוקש בקרב מפעילי אתרים שבשנה הבאה יחוייבו לשדרג אותם".
למה גולש עם מוגבלות יכול לצפות?
"השינוי יספק הרבה יותר הזדמנויות כי היום רוב האתרים לא נגישים ועולם האינטנרט ייפתח לראשונה לאנשים עם מוגבליות משמעותיות כמו עיוורים, לקויי ראייה, גולשים עם מוגבלויות בידיים, כבדי שמיעה או חרשים שיזכו לסרטונים עם כתוביות. זו מהפכה באיכות החיים. גולשים עם מוגבלויות יוכלו לעשות הרבה יותר דברים, להגיע להרבה יותר דברים שעד היום היו בלתי אפשריים”.