פרשנות
הפיצול של HP לשתי חברות: מהלך נואש או תרגיל מבריק?
הענקית האמריקאית התפצלה לחברת מחשוב ארגוני וחברת מחשוב צרכני. המשקיעים פסימיים ובצדק: בניגוד לחברות טכנולוגיה אחרות שהתפצלו, HP לא תרחיב כך את פוטנציאל השווקים והלקוחות. ואולם, אחרי שרשרת של טעויות יקרות, יתכן שזה המהלך החכם ביותר של החברה
11:5802.11.15
הערב (ב') יפתח לראשונה המסחר הפומבי בשתי חברות טכנולוגיה חדשות אך מוכרות. אמש השלימה HP השלימה את הפיצול שלה והפכה ל-HP Enterprise, חברת שירותים ושרתים ו-HP Inc, חברת מדפסות ומחשבים לצרכן.
רבים רואים את הפיצול כגלגל ההצלה של יצרנית המחשבים בעידן הפוסט-PC. "זאת לא תוכנית ב', זה פשוט הדבר הנכון לעשות", אמרה על כך מג וויטמן, לשעבר מנכ"לית חברת האם וכיום מנכ"לית זרוע האנטרפרייז. אבל המשקיעים רואים את הדברים אחרת: מניית HP על 40 דולר בתחילת השנה ואמש - על קצת פחות מ-27 - מה שמראה על סדק באמון בעלי המניות.
קראו עוד בכלכליסט:
- HP מפתחת טכנולוגיה שתמנע מזרים מלהציץ לכם בלפטופ
- פיטורי הענק ב-HP: הצ'אנס האחרון של ענקית המחשוב
- HP מדווחת: ירידה של 13% ברווחים ו-8% בהכנסות
מג וויטמן צילום: בלומברג
כרוניקה של מפלות
המגמה בשוק הפוכה לחלוטין בתחום הטכנולוגיה והחומרה בפרט: חברת הכבלים וורנר נרכשה ב-78 מיליארד דולר; Dell התמזגה עם EMC בעסקה של 67 מיליארד; ברודקום נרכשה ב-31 מיליארד ואלטרה ב-16.7 מיליארד.
העסקאות הללו יצאו לפועל משום שכל הכוחות הגדולים בשוק ההייטק הבינו שהכוח האמיתי טמון במכירת פתרונות משולבים מקצה לקצה. לנובו ו-Dell מייצרות כיום כל פלטפורמת מחשוב (משרתים ועד סמארטפונים), מיקרוסופט מייצרת מחשבים בעצמה וכך גם גוגל ואפל. באקלים כזה, מוזר ש-HP, חברה שעוד ב-2006 פצחה בסדרת רכישות שהפכו אותה למעצמת IT - בוחרת דווקא להתפצל.
אבל בניגוד למה שאמרה ויטמן, כנראה שלענקית האמריקאית אין ברירה. חמש השנים האחרונות היו הרסניות ל-HP - ולא רק בשל קריסת שוק ה-PC. החברה מעולם לא הצליחה להתאושש לחלוטין מרכישת Compaq ב-25 מיליארד דולר בתחילת שנות האלפיים. היא החזיקה בתואר יצרנית המחשבים הגדולה בעולם מספר שנים - ואז הוא נקטף מידיה ע"י לנובו.
ב-2010 נאלץ מנכ"ל HP מארק הארד להתפטר על רקע שערוריית הטרדה מינית ודיווחים פיננסיים כוזבים. יורשו, ליאו אפותקר, הוציא לפועל את רכישת אוטונומי, אותה כינה הוול סטריט ג'ורנל "העסקה הכי גרועה בהיסטוריה" - גם הפעם בשל דיווחים פיננסיים כוזבים שניפחו את שווי הנרכשת. לאחר מכן רכש את פאלם ורצה להפוך את HP למעצמת מובייל - חלום שהתנפץ תוך שנה. וויטמן, שהחליפה אותו, ביטלה כמעט כל החלטה אסטרטגית שביצע.
ליאו אפותקר צילום: בלומברג
מה תשיג HP בפיצול?
אנליסטים ציניים מציינים כי הדבר הטוב היחידי שיכול לצאת מהתהליך זה שלחברות אחרות יהיה קל יותר לרכוש את HP בעתיד. האופטימיסטים יגידו שהסיבה המובילה לפיצול היא תחרותיות; על הנייר, הפיצול עשוי לאפשר ל-HP לפעול ביותר שווקים ומול יותר לקוחות - כפי שהפיצול של פייפאל מאיביי מאפשר לה לפעול גם עם מתחרים של חברת האם. המהלך עבד היטב גם למוטורלה - ואיפשר למוטורולה סולושנס לגשת למכרזים צבאיים ותאגידיים ולמוטורולה מוביליטי להימכר (בתחילה לגוגל, לאחר מכן ללנובו).
ואולם, הגמישות של חברה מפוצלת פחות תופסת במקרה של HP: אין שום דבר שלא יכלה לעשות בעבר ועתה תוכל ושתי החברות החדשות לא צפויות להתחרות זו. לא מן הנמנע שהיתרון האמיתי יהיה תפעולי - שכן HP היא חברה ותיקה שזקוקה נואשות לשינוי, לרוח חדשה. וויטמן מקווה שהחברה המפוצלת תהיה ממוקדת ויעילה יותר.
"HP צריכה משהו עמוק יותר משינוי ארגוני" כתב השבוע טוני סגונאצ'י, אנליסט בחברת סנפורד וברנשטיין. "אין שום דבר קסום בשינויים האלו, לאף אחת משתי החברות החדשות". עד כמה תרם הפיצול ל-HP בת שני הראשים? נדע רק בינואר 2016, עם פרסום הדו"חות הרבעוניים הראשונים של שתי החברות.