בלעדי לכלכליסט
אחרי מחדל של שנה: אפליקציית "מאגר כלבים" תפסיק לחשוף את פרטי הבעלים
משרד החקלאות השיק לפני חודשים רבים אפליקציה המיועדת לבעלי כלבים - אבל עם חור אבטחה רציני, המאפשר לכל אדם לדלות את פרטיהם האישיים. גרסה חדשה תתקן את הבעיה בקרוב, אבל גם לא בצורה מושלמת
יותר משנה אחרי חשיפת "מחדל הכלבים", במהלכו התגלה כי מאגר הפרטים האישיים של מאות אלפי בעלי כלבים בישראל פרוץ לרווחה, משרד החקלאות יסגור את חור האבטחה. כך נודע ל"כלכליסט". עם זאת, מדובר במהלך שתועלתו לאזרח מוגבלת, שכן גורמים שהיו מעוניינים בכך יכלו ועדיין יכולים להעתיק ולשמור את פרטי המידע שבמאגר.
- שובו של כלב התבונה
- רובוט-כלב: בלי פרווה, אבל מכשכש בזנב כשתחזרו הביתה
- מלחמת הכלבלבים: איפה מורדים? לך תביא מורדים!
לפני שנה, התעוררה סערה ציבורית לאחר שהתברר שאפליקציית "מאגר כלבים" של משרד החלקאות מספקת למשתמשים גישה לרשימה המלאה של כל בעלי הכלבים בישראל בעבר ובהווה - לצד פרטים אישיים חשובים כמו מספר הטלפון או כתובת המגורים. השימוש באפליקציה פשוט מאוד, וכל שצריך לעשות הוא להקליד את שמו של בעל הכלב. כתוצאה, תוצג רשומה ובה שם הכלב ופרטים נרחבים על גזעו, צבעו, האם סורס או עוקר, האם חוסן נגד כלבת ומי היה הרופא המחסן, וכן הפרטים האישיים של הבעלים.
באופן זה ניתן היה, בין השאר, לדלות פרטים אישיים רבים על ידוענים, שחלק ניכר מהם לא מופיע בשירותי מודיעין דוגמת 144. כך למשל היה ניתן למצוא במאגר שחקנים, בכירים בצבא ואף חברי כנסת. זאת, בנוסף לפגיעה בפרטיות של בעלי כלבים מהשורה, שלא ששים לכך שכל אדם יוכל לבדוק בקלות האם ברשותם כלב ומה היא כתובת המגורים שלהם. מספר מומחים גם הביעו חשש שהאפליקציה שימשה כלי בידי פושעים על מנת לאתר ולגנוב כלבים גזעיים יקרי ערך.
בזמן פרסום הפרשה בנובמבר 2014, דחה משרד החקלאות את הביקורת נגדו והצדיק את קיום האפליקציה בטענה שטובת הציבור גוברת על הזכות לפרטיות. ואולם עתה מבצע המשרד תפנית של 180 מעלות במדיניות שלו. בעתיד, האפליקציה תשנה את אופן הפעילות שלה כך שאפשר חיפוש פרטים רק לפי מספר השבב של הכלב.
"לאור התגובות שהתקבלו בציבור, ועל מנת לצמצם את הפגיעה בצנעת הפרט, אני ממליצים לתקן את התקנות באופן שבו תבוטל אפשרות החיפוש לפי שם הבעלים", כתב שר החקלאות אורי אריאל בתגובה לפנייה בנושא מצד ח"כ תמר זנדברג (מרצ). “כך, לציבור תהיה אפשרות לקבל מידע רק באמצעות הקלדת מספר השבב. אפשרות זו הולמת ומתאימה למטרת הקמתו של המאגר, נותנת שירות הולם ולציבור וכן מצמצמת משמעותית את הטענות שהועלו בנוגע לצנעת הפרט וזאת מבלי שיהיה צורך בשינוי נגישות המאגר לכלל הציבור".
עם זאת, אריאל מציין שלמהלך תהיה השפעה על השימושיות של המאגר. “התיקון עלול לפגוע ביכולת הציבור לאתר במהירות כלב שנשך ואת היסטוריית חיסוני הכלבת שלו, אשר שם בעליו ידוע לננשך אך מספר השבב אינו ידוע לו כפי שקורה לרוב במקרי נשיכה", הוא כתב. נציין שבמקרים מסוג זה הרשויות הרלוונטיות, דוגמת הווטרינר העירוני, לא צפויות להתקשות באיתור המידע המבוקש.
ח"כ זנדברג אמרה בתגובה ל"כלכליסט": “ההחלטה שהתקבלה מצמצמת את הפגיעה בפרטיות ויחד עם זאת שומרת על התועלת של איתור מהיר של כלבים שאבדו. חבל על השנה שעברה מאז שהתגלה המחדל ועד עכשיו, ועדיין ניתן לאתר פרטי אזרחים לפי שם. אני מקווה שהרשויות ייזהרו יותר בפעם הבאה שהן מחליטות להקים מאגר הכולל פרטים אישיים של אזרחים”.
המהלך של משרד החקלאות אמנם מבורך, אבל במידה רבה הינו בבחינת סגירת הדלתות אחרי שהסוסים כבר ברחו מהאורווה. בשנה שבה היה המאגר פתוח לכלל הציבור, יכלו גורמים שונים, לו רצו בכך, ליצור עותקים מלאים שלו לצרכים שונים (למשל, שליחת מסרים שיווקיים ממוקדים לבעלי כלבים). גם לאחר השינוי, עותקים אלו עדיין יהיו זמינים לגורמים שיצרו אותם לכאורה, ולא מן הנמנע שבעתיד אחד מהם ידלוף לרשת ויהיה נגיש לכל המעוניין בכך.