$
אינטרנט

יד שנייה מענקית רשת: כולם מגלים את המוצרים המשומשים

השוק המנומנם של מכירות יד שנייה מקוונות, שנשלט בידי קרייגסליסט בארצות הברית ואתרים מקומיים בעולם, מתחיל להתעורר. קרנות הון סיכון משקיעות באפליקציות גלובליות חדשות שמציעות למוכרים ולקונים חוויה נוחה וקהילתית, וגם פייסבוק וענקית הקניות Shopify חזקות

נמרוד צוק 13:2518.11.15
צילומי מסך מתוך אפליקציה חדשה ומסתורית מבית פייסבוק החלו לצוץ ברחבי הרשת בשבועות האחרונים. האפליקציה, לוקאל מרקט, היא לוח קנייה ומכירה של מוצרי יד שנייה כמו מכוניות, ביגוד, ספרים ועתיקות. ברשת החברתית לא אישרו ששירות כזה עומד לצאת לשוק, אך מנהל המוצר הראשי שלה כריס קוקס ציין כי באינדונזיה הפכו דפים ברשת החברתית לתחליף נפוץ לאתרי מודעות כמו קרייגסליסט. גם הישראלים מכירים את התופעה בדמות עמודים פופולריים כמו פשפשוק, ונראה שכעת צוקרברג מבקש להפיק מהמגמה הזאת רווח.

 

כשתושק לוקאל מרקט היא ממש לא תהיה לבד. רק בסוף השבוע השיקה Shopify הקנדית אפליקציה חדשה בשם Sello. האפליקציה, שזמינה בשלב זה בארה"ב, בבריטניה ובקנדה, פשוטה ונוחה: מצלמים את הפריט שרוצים למכור, מוסיפים כותרת ותיאור קצר, נוקבים במחיר המבוקש, משתפים ברשתות החברתיות — וזהו.

 

מימין: האפליקציות Close5 של איביי, LocalMarket של פייסבוק ו-ThredUp. ענף שהופך לגלובלי מימין: האפליקציות Close5 של איביי, LocalMarket של פייסבוק ו-ThredUp. ענף שהופך לגלובלי

 

 

Shopify היא לא הראשונה שמנסה להשתמש בסמארטפון כדי להפוך קנייה ומכירה של מוצרים משומשים לנוחה יותר. ואולם, היא לא סתם עוד שחקנית: האתר המרכזי שלה הוא מהגדולים בעולם בתחום הקניות, בעל מחזור עסקאות שמכפיל את עצמו מדי שנה ושיתופי פעולה עם חברות כמו אמזון, פינטרסט ופייסבוק עצמה.

 

כשמצרפים לכך השקעות בהיקפים גדולים מצד קרנות הון סיכון בולטות, נראה שהענף המנומנם למדי של אפליקציות ושירותים למכירת מוצרי יד שנייה מתעורר במהירות. אם כיום ברוב המדינות לוחות המודעות המקוונים הדומיננטיים מופעלים בידי חברות מקומיות, כעת מגיע תורם של התאגידים הגלובליים להצטרף למשחק ולשכלל אותו.

 

לנצח את הדינוזאור

 

במבט ראשון קשה למצוא משהו מיוחד באפליקציית Letgo שהושקה בפברואר האחרון: מדובר בלוח מודעות מקומי, פשוט וחינמי בסמארטפון, שרשם עד היום יותר ממיליון הורדות וכחצי מיליון מודעות שפורסמו בו. ואולם, היא נהנתה מההשקעה הגדולה ביותר בתחום בשנה האחרונה, כשגייסה לדבריה 100 מיליון דולר מחברת המדיה וההשקעות הדרום־אפריקאית נאספרס, הפעילה בעצמה בתחום הלקוחות המקוונים.

 

אפליקציית LetsGo אפליקציית LetsGo

 

מייסד Letgo אלכס אוקסנפורד עומד גם בראש OLX, חברה המפעילה לוחות בשווקים כמו פולין, הודו וברזיל ומשרתת כרבע מיליארד משתמשים. Letgo, מצדה, הציבה מטרה עסקית שאפתנית הרבה יותר מהמדינות המתפתחות: השוק האמריקאי והדינוזאור ששולט בו ביד רמה כבר 20 שנה, Craigslist (קרייגסליסט).

 

האתר של קרייג ניומרק וג'ים באקמאסטר הוא חיית אינטרנט מוזרה. דף הבית שלו נראה כאילו לא עודכן מאז שנות התשעים, מנוע החיפוש פרימיטיבי למדי ואין לו אפליקציית מובייל של ממש. למרות זאת, גם היום אין בארה"ב שירות מודעות שמתקרב אליו בפופולריות בכל הנוגע למכירת חפצים משומשים, מלבד איביי — שלצד האתר המרכזי מפעילה בעצמה זה כשנה את אפליקציית המכירות המקומיות Close5.

 

קרייגסליסט אמנם פעיל ב־700 ערים ועיירות, בארה"ב ובכמה מדינות אחרות, אך מייסדיו לא מינפו את המותג המצליח כדי להגדיל את ההכנסות המוערכות בכמה מאות מיליוני דולרים בשנה, בעיקר ממודעות דרושים ונדל"ן. הם לא מכרו שטחי פרסום נוספים מלבד המודעות עצמן ולא יצאו להנפקה בבורסה. לכאורה מטרה נייחת שרק מחכה לשחקן החדש שיבוא וישבש את השוק, אך למעשה אתר רב־עוצמה הנהנה מקהל משתמשים נאמן.

 

מימין: אפליקציית HappySale ו-Sello מימין: אפליקציית HappySale ו-Sello

 

בין הגופים שהחליטו להיענות לאתגר בולטת קרן ההון סיכון הידועה סקויה. באפריל האחרון היא הובילה סבב גיוס באפליקציית VarageSale הקנדית. האפליקציה מנסה ליצור חוויה מקומית וקהילתית סביב קנייה ומכירה של חפצים משומשים, מעין גרסה דיגיטלית למסורת מכירות החצר האמריקאית. היא בנויה מזירות מכירה שאליהן יכולים להיכנס רק אנשים הקרובים גיאוגרפית לביתו של המוכר, ומעודדת אותם לדבר ביניהם.

 

מתחרה נוספת שמגייסת סכומי כסף גדולים כעת היא Wallapop מברצלונה, שכבר זכתה להשקעות בהיקף המוערך ב־40–25 מיליון דולר, ומתכוונת לגייס עוד 100 מיליון דולר בחודשים הקרובים. לצדן בולטות DePop הבריטית, OfferUp מסיאטל וגם HappySale הישראלית של היזמים ראם שרמן ודורון ניר, שכבר הגיעה ל־100 אלף משתמשים פעילים בחודש.

 

"היקף השוק הזה מוערך ביותר מ־100 מיליארד דולר, ובשנים האחרונות אנחנו רואים שהקונים והמוכרים נודדים מהמחשב האישי למובייל ומתחברים בעיקר משם", אומר ניר ל"כלכליסט". "הבעיה היא שבתחום הזה חוויית המשתמש דרך המובייל לא מספיק טובה ברוב המקרים, ולא עומדת בסטנדרטים שאנשים התרגלו אליהם בתחומים אחרים. זו ההזדמנות העסקית הגדולה שאנחנו זיהינו, לצד לא מעט חברות אחרות. נוצר פה מירוץ חימוש מטורף, ומי שינצח בו יכול לגרוף מיליארדי דולרים רבים".

 

להערכת ניר, חלק גדול מהמימון שזורם לסטארט־אפים בתחום בחודשים האחרונים מושקע בפרסום ובשיווק, וכן לגיוס משתמשים חדשים באופן אגרסיבי, במקום דרך צמיחה אורגנית או הפצה ויראלית. "אני מתקשה להאמין שזה יעבוד ומעדיף להתרחב לכמה שיותר שווקים כמו נדל"ן, רכב ובעלי מקצוע, כדי לתת למשתמשים סיבה לחזור אלינו", מוסיף ניר.

 

עכשיו זה באופנה

 

במקביל לאפליקציות הכלליות למוצרי יד שנייה, לא מעט כספים זורמים לתת־הענף שמתמקד בקנייה ומכירה של פריטי אופנה משומשים. בספטמבר האחרון זכה סטארט־אפ בשם ThredUp, שוק מקוון לבגדים מיד שנייה, להשקעה של כ־80 מיליון דולר מגולדמן זאקס. בבלומברג מציינים כי השוק כולו גייס השקעות הון סיכון בהיקף של 400 מיליון דולר בשנים האחרונות, כולל אתרים כמו RealReal The המתמקד במותגי מעצבים (40 מיליון דולר), אוTradesy שמתמחה בין היתר בתיקים משומשים ובשמלות כלה (30 מיליון דולר). שירותים אלה נהנים מהקושי של אתרים כמו אמזון ואיביי לענות על צרכים ייחודיים של חובבי אופנה.

 

עדיין קשה להעריך מי מכל השירותים המדוברים ישרוד בשנים הקרובות, לנוכח מספר השחקניות הרב והאופי המבוזר והמקומי של הענף. למשתמש הסופי התחרות הזאת היא כמובן בשורה חיובית: מי שרוצה לקנות מקרר חדש או למכור חולצה נהנה מהרבה יותר אפשרויות, ומספר המשתמשים בפלטפורמות הגלובליות מתחיל להגיע להיקפים גדולים מספיק להפוך אותן לשימושיות באמת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x