יוצרי הרשת כבר לא מסתפקים בלייק
שלל פלטפורמות מקוונות שוברות את המוסכמה שלפיה אי אפשר להתפרנס מכתיבה בפייסבוק או מצילום סרטונים, ומציעות לגולשים דרכים חכמות לתרום ליוצרים האהובים עליהם. חלק מהנתרמים כבר מכניסים אלפי דולרים בחודש
- ועדת שכטר ממליצה: גם גופי תקשורת בעלי תשתית יחויבו להשקיע ביצירה ישראלית
- יום אחרי השיא במכירת פיקאסו: יצירה של מארק רותקו נמכרה ב-46.5 מיליון דולר
- WTP דורשת מבעל השליטה אבנר ארזי לעמוד בהבטחותיו
שירות חדש בשם One Cash מנסה לשנות את המצב הזה באמצעות אפליקציה לאייפון המאפשרת להעביר תרומות כספיות קטנות לכל אדם, קבוצת יוצרים או ארגון שמחזיקים חשבון בטוויטר. "רצינו לפתח אפליקציה שתתמקד בתמיכה ביוצרים ושהשימוש בה יהפוך לחוויה כיפית", סיפר לאתר טק־קראנץ' מנכ"ל One Cash גרג הנריון, שהקים אותו כפרויקט צדדי וללא מטרות רווח בשלב זה.
המאפיין המרכזי של השירות הוא פשטות: בעת ההרשמה מזינים את מספר כרטיס החיוב (כרגע אמריקאי בלבד), מקלידים בטוויטר את שם המשתמש של האדם שרוצים לתרום לו ובוחרים את הסכום. אחר כך תצייץ האפליקציה אוטומטית על תרומתכם, כך שמקבל התרומה וכל חבריכם יידעו שאתם נדיבים. על אף שמה והכוונה לקדם תרומות של דולר אחד האפליקציה מאפשרת לתרום כל סכום, ולפי שעה העברת הכספים אינה כרוכה בעמלה לשום צד.
כחלק מהניסיון להפוך את התהליך למהנה, שילבו בו המפתחים אנימציות של שטרות דולר שמופיעים על המסך לאחר העברת התרומה, ואפשרות להודות לתורם באמצעות תמונת סלפי או הודעת טקסט. קהל היעד העיקרי, אומר הנריון, הם יוצרי תוכן אינטרנטי שהגיעו לקהל צופים גדול דיו להניב הכנסה גדולה מתרומות, אבל לא גדול דיו להרוויח מפרסום. יוטיוב מציעה מודל שיתוף הכנסות עם יוצריה המובילים, אבל אתרים רבים אחרים אינם עושים זאת, וכאן מנסהOne Cash להיכנס לתמונה.
אהבת? תרמת
One Cash מנסה לפשט את תהליך התרומות לאמנים ויוצרים ברשת, אך הוא אינו השירות הראשון שמנסה לסייע להם כספית. מלבד אתרי מימון המונים כמו קיקסטארטר ואינדיגוגו, שמתמקדים באיסוף תרומות סביב פרויקט או מוצר מסוים, בשנים האחרונות פועל האתר Patreon (פטרון), והוא הולך וצובר פופולריות וזמין גם בישראל.
Patreon מאפשר למשתמשיו לקבל תרומות בקביעות, לאו דווקא סביב מיזם מוגבל בזמן. יוצרים בתחומים כמו קולנוע, מוזיקה, צילום וכתיבה נוטים להיעזר בו, והחזקים שבהם מגיעים להכנסות של אלפי דולרים בחודש. יוצרי ערוץ הגיימרים NerdCubed, למשל, נהנים מהכנסות חודשיות של 7,400 דולר דרך השירות, המגיעות מכ־2,200 צופים נלהבים.
בסוף השנה שעברה דיווח האתר על מחזור תרומות חודשי של מיליון דולר לכלל המנויים, המיתרגמים מבחינתו להכנסות חודשיות של 50 אלף דולר (שלא כמו One Cash החינמי, פטרון גובה מהיוצרים עמלה של 5% מכל תרומה). סביר להניח שהמספרים רק גדלו מאז, אם כי בשבועות האחרונים העיבה על הצלחתו של Patreon פריצה למאגר המשתמשים שלו. אחדים מהם קיבלו הודעות סחיטה במייל, אך לדברי החברה הן חסרות בסיס משום שמספרי כרטיסי האשראי אינם נשמרים בשרתיו ועל כן לא דלפו.
כלי נוסף, מעט מורכב יותר לשימוש, הוא Flattr של היזמים פיטר סנדה ולינוס אולסון. בשירות זה המשתמש מגדיר את תקציב התרומות החודשי שלו ומחבר אותו לחשבונותיו באתרים וברשתות חברתיות שונות, כולל פייסבוק ויוטיוב, אך גם בפלטפורמות נפוצות מעט פחות כמו Soundcloud או Vimeo. המערכת תזהה כל לייק לתמונה, ציוץ, סרטון או שיר, ותחלק אוטומטית את התקציב החודשי בין היוצרים.
תרומות ליוצרים שאין להם חשבון Flattr נשמרות בעבורם עד שיעשו זאת (One Cash משתמשת גם היא במודל דומה), ואם לא רוצים לשלם לאחד היוצרים אפשר להסיר אותו ידנית מהרשימה החודשית. ב־Flattr גובים עמלה של 10% מהיוצרים, ובתמורה אפשר לקבל כלים כמו כפתור תרומה שאפשר לשלב באתר, תוסף לדפדפן או כלים לפלטפורמות בלוגים כמו וורדפרס או בלוגר.
לצד השירותים האלה קיימים גם אתרים השומרים על מודל מימון ההמונים של קיקסטארטר ודומיו, אך הופכים אותו למעט יותר גמיש. donate.ly, למשל, מאפשר לאסוף תרומות לכל מטרה וללא מגבלת זמן באמצעות כרטיסי אשראי, תמורת עמלה של 2% ועוד חצי דולר מכל תרומה. אפשר להקים דף קמפיין באתר, או ליצור קוד שישולב בדפים אחרים.
התשלומים פורחים
עליית השירותים למימון יוצרי רשת קשורה לבעיה המרכזית של כלכלת התוכן המקוון. היוצרים אמנם נהנים ממספר חסר תקדים של פלטפורמות להפצת אמנותם, אך רק היוצרים הפופולריים ביותר מסוגלים לגרוף באמצעותן הכנסה קבועה ומשמעותית כיום. גם יוצר סרטון שצבר מיליוני צפיות ביוטיוב, או שיר שזכה לעשרות אלפי השמעות בספוטיפיי, יכניס במקרה הטוב אלפי דולרים בלבד מהאתרים עצמם.
ועם זאת, יוצר שהצליח לבסס לעצמו קהל נאמן ואוהב מספיק, יוכל ליצור הכנסה נוספת ולעתים גבוהה יותר פשוט באמצעות מתן אפשרות להעביר סכומי כסף קטנים לאות הערכה, נוסחה שהוכיחה את יעילותה באינטרנט לא מעט פעמים. להקת רדיוהד היא שפרצה את הדרך בנושא כשאפשרה לרכוש ברשת את In Rainbows, אלבומה ב־2007, בכל מחיר שהגולש בוחר בו ואפילו חינם. המהלך נחשב לאחד החשובים בתולדות תעשיית המוזיקה, והוביל להקות רבות ליישם מודל דומה וקביעת מחיר מינימום להורדה או בלעדיו.
לצד ניסיון חיובי זה, פלטפורמות מימון היוצרים החדשות נהנות מהעניין הגובר בשוק שירותי התשלום בסמארטפון בכללותו. רק בשבוע שעבר הונפקה חברת התשלומים סקוור בבורסת ניו יורק, וכעת היא שווה 4.15 מיליארד דולר. שניים ממוצריה הם Square Cash להעברה דיגיטלית של סכומים קטנים בין חברים ובני משפחה וסנאפקאש, גרסה של אותו השירות למשתמשי סנאפצ'ט.
בחודשים האחרונים גם פייסבוק בוחנת פיצ'ר דומה של העברת כספים באמצעות המסנג'ר, בשלב זה בארה"ב בלבד. בפייפאל השיקו את PayPal.me בספטמבר, כלי שנוצר במרכז הפיתוח הישראלי של החברה ומאפשר העברת כספים פשוטה בין משתמשים, באמצעות דף ייעודי ששוכן בכתובת קבועה. פתרונות אלה עשויים גם הם לסייע ליוצרי הרשת, וסביר להניח שבשנה הקרובה יצוצו בתחום פלטפורמות נוספות.