יו"ר גוגל: "לפתח 'אוטו-קורקט' נגד שנאה והטרדה ברשת"
במאמר שפירסם יצא אריק שמידט בין השאר נגד השימוש של ארגוני טרור וטרולים ברשתות חברתיות וקרא להפוך את האינטרנט ל"כלי מעצים למטרות חיוביות"
- חברות האינטרנט הגדולות נלחמות בטרור ברשת
- ימי ג'ימייל האחרונים? גוגל מתחילה לנתב משתמשים לאינבוקס
- לוביזם? חפשו בגוגל
"ללא סוג כזה של מנהיגות מצד ממשלות, אזרחים וחברות טכנולוגיה, האינטרנט תהפוך לכלי שיאיץ את ההתפוררות של חברות בעלות יסודות רעועים, וישמש להעצמת האנשים הלא נכונים והקולות הלא נכונים", כתב שמידט, כשהוא מביא כמה דוגמאות לקולות כאלו: "הליבוי של אלימות כלפי המיעוט המוסלמי במיאנמר, חוות של טרולים שמופעלות באופן שיטתי ברוסיה כדי לפגוע בקולות דמוקרטיים וכדי להפיץ מידע שקרי במדיה החברתית, וטרוריסטים שמשתמשים באינטרנט כדי לגייס פעילים".
המאמר של שמידט מגיע על רקע פעילות גוברת של גוגל, פייסבוק, טוויטר וחברות אינטרנט אחרות נגד טרור ובריונות ברשת, במיוחד נגד דעאש ותומכיה. בסוף השבוע, לדוגמה, סגרה פייסבוק את החשבון של טאשפין מאליק, שרצחה יחד עם בעלה סייד פארוק 14 איש בטבח בסן ברנרדינו בקליפונריה בשבוע שעבר, בטענה כי הוא מכיל חומרים שמעודדים אלימות, ויממה קודם לכן נפגשו בכירים בשלוש החברות עם ראש ממשלת צרפת ובכירים אחרים מהאיחוד האירופי לדון בנושא.
גם נשיא ארה"ב ברק אובמה התייחס לסוגיית הקשר בין האינטרנט לטרור העולמי בנאום לאומה שנשא בעקבות הטבח, כאשר אמר כי "רשת האינטרנט מוחקת את המרחקים הגאוגרפיים בין מדינות, ומאפשרת לטרוריסטים להרעיל את מוחותיהם של צעירים כמו הרוצחים מסן ברנרדינו או מבצעי הפיגוע במרתון בבוסטון".
בשעה ששמידט הקפיד לצאת במאמרו נגד צנזורה ממשלתית וטען כי צריך לחזק את כוחו של האינטרנט ככלי להעצמת חופש הביטוי, קשה שלא להבחין בסתירה והבעייתיות המובנית בו - שמידט, שאינו אזרח מודאג מהשורה אלא יו"ר אחת מחברות האינטרנט החזקות והעשירות בעולם, קורא להפרדה בין אנשים וגופים שעושים באינטרנט שימוש חיובי לאלו שעושים ברשת שימוש שלילי לדעתו, ולהפחתת כוחם של האחרונים. אך הוא אינו מציע כל מנגון ציבורי שיאפשר למשתמשי הרשת עצמם להחליט מי ראוי להשמע, ומציב את הגבול על פי טעמו. "האינטרנט איננו רק שרשרת של צינורות שמעבירים מידע ממקום למקום, ללא התחשבות בזהותם של אלו שמקלידים את המסרים או קוראים מהמסך. הטכנולוגיה היא בסופו של דבר כלי בלבד, והאנשים שמשתמשים בה קובעים את הצביון שהיא מקבלת. החדשות הטובות הן שבעזרת אינטואיציה, חמלה ויצירתיות אפשר להיאבק באלימות ובטרור ברשת", הוא סיכם.