פורצי הדרך
לואו קוסט לחלל: השיגור של SpaceX הסתיים בהצלחה
החברה של אלון מאסק הצליחה לבצע לראשונה טיסה של טיל שהונחת על הקרקע בשלמותו. מדובר בצעד ראשון ומשמעותי להוזלה מסיבית של עלויות הטיסה לחלל ואפילו ליישוב מאדים
SpaceX, יצרנית הטילים של אלון מאסק, מייסד טסלה, הודיעה אמש כי הצליחה להנחית ללא תקלה לראשונה טיל ששוגר זמן קצר לפני כן. הטיל שוגר לגובה של כ-200 ק"מ, הוחזר לפני הארץ ונחת נחיתה "רכה". מדובר בפריצת דרך משמעותית שכן הטכנולוגיה תאפשר להוזיל את עלויות השיגור של מטענים ואפילו אסטרונאוטים לחלל.
- בינה מלאכותית זה לכולם: מייסד טסלה משקיע במחקר "לטובת האנושות"
- בזוס והרקטה שלו חוגגים, מאסק מוריד אותם לקרקע
- "עד כמה אתם מוזרים?" - השאלות של המנכ"לים המצליחים בראיונות עבודה
מה שנראה לנו כל כך מובן מאליו בתחום התעופה האווירית - שיגור עצם לאוויר ונחיתתו בחתיכה אחת - הרבה פחות פשוט כשזה מגיע לשיגור עצמים לחלל. כל חתיכה שרקטה שמשוגרת לחלל משילה מעצמה הופכת אותה לקלה יותר ולכן למהירה יותר.הטכנולוגיה של SpaceX תייתר את השימוש ברקטות כאלה ותחסוך מיליונים. בטיל החדש שלה (Space Launch System) נאס"א עדיין משתמשת בטכנולוגיה הישנה והיא זוכה לביקורת רבה על בזבוז המשאבים.
אלון מאסק אינו היחיד במירוץ להוזלת שיגור מטען לחלל. גם מייסד אמזון, ג'ף בזוס, הקים חברה מתחרה לזו של מאסק בשם Blue Origin וגם לטיל שלו היה טיסת ניסוי מוצלחת לפני כחודש. התחרות בין שני יזמי הטכנולוגיה התבטאה בברכה ששיגר בזוס למאסק לאחר היוודע השיגור המוצלח: "ברוך הבא למועדון", מסר בזוס בעוקצנות מסויימת. רכב החלל של בזוס אכן היה הראשון להצליח נחיתה רכה, אך הטיל של מאסק הצליח לבצע זאת לאחר ששוגר לגובה כפול מזה של בזוס וכן הונחת במהירות גבוהה פי שניים, שעל פי המדידות הגיע למאך 7.5.
הטילים של מאסק ובזוס מסמנים עידן חדש בניצול החלל. אחת הבעיות העיקריות של טיסות החלל עד כה הייתה העלות הגבוהה של שיגור מטען, אנושי או דומם, לחלל. הטילים החדשים יאפשרו לחתוך את עלויות השיגור לעשירית מהמחיר כיום ועד למאית העלות בעתיד. מדובר בחיסכון עצום ואחד שיאפשר לשגר מטענים לכיוון הירח או מאדים, תוך הבטחה שניתן יהיה לשגר את החללית חזרה לכדור הארץ.
אלון מאסק ציין בין השאר שאחת המטרות של פיתוח רכב החלל שניתן לשימוש חוזר הוא כיבוש מאדים. "אני רוצה שלאנושות תהיה תכנית גיבוי במקרה שלא נוכל להמשיך לחיות על כדור הארץ", הסביר מאסק במהלך מסיבת העיתונאים שכינס עם היוודע הצלחת טיסת הניסוי.
החללית של מאסק שמכונה פלקון 9 (Falcon 9) מציגה עלויות תפעול נמוכות בהרבה מאלה של טילים מקבילים כיום. בניית הטיל עלתה לדברי מאסק כ-60 מיליון דולר, עלות הדלק המשוערת הגיעה לכ-200 אלף דולר בלבד. כעת החברה צריכה להראות מה העלויות של השמשת הטיל לטיסה חדשה. יש לזכור שמעבורת החלל של נאס"א הייתה כלי טיס שניתן לשימוש חוזר, אך העלויות של השמשתה מחדש היו אסטרונומיות, ודרשו צוות תפעול גדול מאוד.
מאסק יצטרך להוכיח שטיל הפלקון ניתן לשימוש חוזר בעלויות נמוכות יותר. אם הוא יצליח, מדובר בצעד ענק עבור תעשיית שיגור המטענים לחלל הצעירה ובעיקר התקדמות אדירה לדמוקרטיזציה של טיסות חוץ אטמוספריות.