$
חדשות טכנולוגיה
טכנולוגי מאקרו ראש כתבה HEADER

מאקרו טכנולוגי

שיאומי - בסין זה עובד, במערב פחות

סטארט־אפ המובייל הסיני, שהושווה לאפל ומוערך ב־46 מיליארד דולר, מתחיל לקרטע. יעד המכירות הוחמץ, השקת הטלפון החדש מתעכבת וכך גם הפריצה למערב

רפאל קאהאן 14:5314.01.16

הצלחתם של הסמארטפונים הסיניים בשנתיים האחרונות הכירה לקהל המערבי לא מעט חברות טכנולוגיה ממדינת הענק: וואווי, ZTE, מייזו, אבל מעל כולן שיאומי (Xiaomi). יצרנית המובייל הצעירה היא כיום הסטארט־אפ השני בשוויו בעולם אחרי אובר ומוערכת ב־46 מיליארד דולר. היא זכתה לכינוי המחמיא "אפל הסינית" בגלל הדמיון בין האייפונים למכשיריה המעוצבים, שרובם זכו לביקורות משבחות. אלא ששורת התפתחויות בשבועות האחרונים מעידה ששיאומי הנוצצת עומדת לפני המשבר הגדול הראשון שלה.

לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל" מפי מקורבים לחברה, שיאומי לא הצליח לעמוד ביעד המכירות הגלובלי שלה לשנת 2015, שעמד על 80 מיליון מכשירים. וואוי הדיחה אותה מתוארה כיצרנית הסמארטפונים המובילה ומכרה בשנה האחרונה 100 מיליון מכשירים, בעיקר בזכות השקת קו סמארטפוני פרימיום וביניים שזכו להצלחה גדולה גם מחוץ לסין. שיאומי, מצדה, עדיין מתבססת על מדינת האם, שכלכלתה עוברת זעזועים לא קטנים בימים אלה.

 

מעלם לא השקיעו במחקר ופיתוח מעלם לא השקיעו במחקר ופיתוח איור: דניאל גולדפרב

 

המסקנה המתבקשת היא ששיאומי צריכה לפנות יותר לשוק הבינלאומי, אלא ששם היא נתקלת בבעיה משפטית. היא מתקשה להיכנס לשוק המערבי בגלל הדמיון העיצובי בין מכשיריה לאלה של אפל, ושלא כמו לנובו, למשל, אין לה נציגות רשמית בארה"ב (או בישראל, אם כי יש יבואן רשמי בדמות המילטון). גם השוק ההודי, שנחשב לאחד החשובים בעולם, מציב לפניה קשיים מאותו סוג. כיום מלחמות הפטנטים אמנם מאפיינות פחות את עולם הטכנולוגיה מאשר לפני שנתיים־שלוש, אך העובדה שתיק הפטנטים של שיאומי דליל במיוחד עדיין עומדת בעוכריה.

 

הדבר נובע ישירות מההיסטוריה של שיאומי, שהוקמה ב־2010 כחברה לייצור מוצרי אלקטרוניקה מתקדמים יחסית במחיר סביר, ומעולם לא טרחה להשקיע יותר מדי במחקר ופיתוח. המומחיות שלה הסתכמה בהרכבה (איכותית) של מוצרי מדף באריזה נאה. בסין זה עובד, אך בשוק הבינלאומי האכיפה המשפטית נוקשה בהרבה. ואם זה לא מספיק, נטייתה של שיאומי להשיק מוצרי אלקטרוניקה כמעט בכל תחום (טלוויזיות, תקשורת, אחסון, מחשבים וטאבלטים) מקשים עליה להתברג כיצרנית פרימיום של ממש.

 

מייסד שיאומי, לי יון מייסד שיאומי, לי יון צילום: בלומברג

 

מה שאמור לשנות את המצב הזה הוא Mi 5, מכשיר הדגל הבא של החברה. כבר ידוע שהוא יצויד במפרט טכני מרשים ויתבסס על סנאפדרגון 820, השבב המתקדם ביותר של קוואלקום שתומך גם באינטליגנציה מלאכותית, כדי להציב תחרות קשה ליצרניות המערביות והסיניות. אלא שלאכזבת המשתמשים והמשקיעים השקתו מתעכבת: תאריך היעד המקורי חלף, וכעת אומרים בשיאומי כי היא תתבצע כנראה רק אחרי כניסת השנה הסינית החדשה, ב־8 בפברואר.

 

הצלחת Mi 5 קריטית לשיאומי לא רק בגלל היקף המכירות המאכזב של מכשיריה, אלא גם בגלל ההכנסה הממוצעת המידרדרת ממכירת כל סמארטפון. אם ב־2014 עמד הנתון הזה על 160 דולר, כיום הוא עומד על 122 דולר בלבד — כך לפי הערכת חברת המחקר IDC הנחשבת לאמינה. וואווי, לשם ההשוואה, הכניסה 209 דולר ממכירת מכשיר יחיד ממוצע ב־2015. אפילו בשוק הסיני, שמתאפיין בהכנסה נמוכה יותר לנפש ומשופע בסמארטפונים זולים, מחיר מכשיר ממוצע (מקומי או זר) עומד על 240 דולר.

 

הדבר מעיד עד כמה שיאומי מתבססת עדיין על מכשיריה הבסיסים יותר, כמו סדרת רדמי (Redmi). מחיר הדגם הזול ביותר בסדרה זו, 2A, עומד על 76 דולר בסין (בארץ אפשר להשיגו ב־630 שקל). השבוע הושק מכשיר חדש בסדרה זו, Redmi 3, שיעלה 107 דולר, ופאבלט בשם Redmi 3 Note שיימכר ב־140 דולר. החברה תתקשה להגדיל את ממוצעיה אם תמשיך להתבסס על מכשירים בטווח המחירים הזה, מה שעלול לגרום למשקיעים לתפוס רגליים קרות בגיוס הבא.

 

MI 5, מצדו, אמור לעלות 400 דולר. אם הוא יזכה להצלחה, ואם שיאומי תפרוץ את מחסום הפטנטים המעיק, הדבר יעזור לה בטווח הקצר. אלא שהמשקיעים מתחילים לתהות לגבי האסטרטגיה הכוללת שלה לשנים הקרובות, ולשאול אם היא באמת יכולה להפוך מההבטחה הגדולה הבאה לאימפריית מובייל אמיתית, לצד אפל, סמסונג או LG. לי יון, האיש מאחורי שיאומי, יצטרך להוכיח השנה שהשווי העצום שהיצרנית נהנית ממנו אינו בגדר בועה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x