בלעדי לכלכליסט
משרד האוצר בוחן את שירות המוניות ויה מניו יורק
משרד האוצר ועיריית ת"א בודקים הפעלה של השירות שמציע הסטארט־אפ הישראלי בארה"ב. מדובר במוניות שירות המוזמנות באמצעות אפליקציה ויכולות להסיע עד 7 נוסעים בתעריף זול יחסית. כעת נותר לראות אם משרד התחבורה יתקע גם את היוזמה הזאת
משרד האוצר וכמה רשויות מקומיות, ובהן תל אביב, בוחנים את הבאתו לארץ של שירות מוניות השירות של הסטארט־אפ הישראלי Via Transportation שמפעיל שירות מוניות חכמות בניו יורק ובשיקגו, כך נודע ל"כלכליסט".
- לא מחכה לאוטובוס: מובאיט משיקה שירות נסיעות שיתופיות
- הפקידים תומכים במיזם של אובר, השרים נגד
- Gett מוציאה לדרך את שירות המשלוחים
מוניות השירות של ויה נוסעות בתחומים עירוניים מצומצמים כגון מנהטן ומרכז שיקגו ומשנות את מסלולן בהתאם לקריאות מצד נוסעים שמבקשים לעלות עליהן, שמגיעות אל הנהג באמצעות אפליקציה ייעודית. שלא כמו מונית רגילה, מוניות השירות של ויה, שבנויות להסיע עד שבעה נוסעים, אינן מגיעות עד הכתובת המדויקת שנמצא בה המזמין, אלא עוצרות בפינת רחוב מרכזי הסמוך לה. האפליקציה מחשבת את זמן הסטייה מהמסלול שלה לטובת נוסע חדש, ואם הדבר אינו כדאי לה, נבחרת מונית שירות קרובה ממנה אל המשימה.
בארה"ב מתומחרת נסיעה ב־5 דולרים, תעריף זול בהרבה ממונית ויקר מעט מתחבורה המונית כמו אוטובוס ורכבת תחתית. השירות הפך לפופולרי בניו יורק בשנה האחרונה.
הבאת השירות של ויה לערי גוש דן עשויה להקל על עומסי התנועה שנוצרו בעקבות בניית הרכבת הקלה, להוסיף קטגוריה חדשה של אמצעי תחבורה ציבורית יעיל במחיר נוח יחסית, ובאופן כללי להוריד את מספר כלי הרכב על הכביש ובכך להפחית תאונות דרכים וזיהום אוויר.
לאחרונה, החלה ויה לפעול במודל של הפעלת זכיונות שעשוי להתאים גם לישראל משום שחברת הסטארט-אפ אינה נדרשת להקים ולהפעיל אותו. ויה תספק רק את תשתית התוכנה, אבל יהיה עליה לאתר חברת תחבורה שתיקח על עצמה את הקמת השירות ותפעולו.
את תכנית הזכיינות השיקה ויה בחודש שעבר, כאשר העניקה למרצדס את תשתית התוכנה שלה להפעלת מוניות שירות המיוצרות על ידי ענקית הרכב בקליפורניה. נציגי ויה הבהירו לאנשי האוצר והרשויות המקומיות כי בכדי להקים תשתית בישראל יהיה עליהם לאתר חברת תחבורה מקומית- כמו למשל חברת קווי אוטובוסים, חברת הסעות, ייבואן או יצרנית רכב, שייקחו על עצמם את היוזמה להקמת הפרויקט.
את חברת Via הקימו שני יוצאי מסלול תלפיות היוקרתי של צה"ל, דניאל רמות ואורן שובל. עד כה היא גייסה 37 מיליון דולר מרומן אברמוביץ' ומכמה קרנות הון סיכון ובהן פיטנגו, 83North (לשעבר גריילוק ישראל) והרסט. ויה פעילה בהצלחה במנהטן וצמחה פי 10 בטריטוריה מאז מרץ, לצד פעילות במרכז שיקגו.
אם היא תגיע לישראל הדבר יהיה במודל של זכיינות כך שחברת הסעות אוטובוסים תצטרך לקחת על עצמה את קידום הפרויקט. מפעיל תחבורה שיבקש להפעיל את השירות הוא זה שייאלץ לטייל במסדרונות השלטון לאחר שיקבל זיכיון מויה. אלא שמשרד התחבורה לא מתלהב מהפתרון של ויה. למרות הרפורמה הצפויה בענף מוניות השירות, המשרד הוכיח את עצמו כבלתי גמיש באישור שירותים טכנולוגים חדשניים בישראל, כגון שירות אובר X ששר התחבורה מתנגד לו. לדברי שובל, "לא נכנסנו לעובי הקורה של הרגולציה בארץ, כרגע אנחנו חושבים שמבחינה אופרטיבית אנחנו יכולים להרים מערך שירות אפקטיבי לתושבי גוש דן. אם אתה עושה שירות טוב, כולם יכולים להרוויח ממנו".
אנשי איגוד המוניות מדגישים כי השירות של ויה נחשב כעת ללא חוקי כיוון שתקנות התעבורה אוסרות על גבייה פרטנית מנוסעים עבור הסעה ברכב מסחרי. רכב שכזה יכול לקבל תשלום עבור ההזמנה כולה מגורם אחד, כמו למשל בית ספר או חברה מסחרית, תמורת חשבונית. יש להדגיש כי למרות העניין שמביעים גורמי ממשל בשירות של ויה, אף אחד מגורמים אלה ואף לא ויה עצמה בחנו את חוקיות השירות בישראל או את היכולת לשנות את התקנות המקומיות.
אברהם פריד, יו"ר איגוד נהגי קווי השירות, אמר כי "לא ניתן לגוף זר נוסף לקחת נוסעים כאשר הוא לא חייב דבר למדינה". מהאוצר נמסר כי "צוות תחבורה באגף התקציבים בוחן את האופציות בשדרוג התחבורה הציבורית. במסגרת זו נפגשים נציגי האגף מעת לעת עם גורמים חיצוניים מהארץ ומהעולם העוסקים בתחום". ממשרד התחבורה לא התקבלה תגובה.
Via Transportation
שנת הקמה: 2012
תחום פעילות: מוניות שירות חכמות
מייסדים: דניאל רמות ואורן שובל
מספר עובדים: 30
משרדים: ניו יורק ותל אביב