מייסד אלטייר שנמכרה לסוני: "מי שמחפש תשואה לא נכנס לשוק השבבים"
עסקת הענק של החברה מהוד השרון: ערן אשד, שהחברה שייסד נמכרה אתמול לסוני ב־212 מיליון דולר, משוכנע שהמשקיעים מרוצים אף שהתשואה לה זכו לא נחשבת גבוהה
עם ההכרזה הרשמית אתמול על האקזיט היפני המשמעותי הראשון בישראל, מכירת חברת השבבים אלטייר לסוני, המייסדים לא פתחו בקבוקי שמפנייה. ערן אשד, אחד ממייסדי החברה שנמכרה בכ־212 מיליון דולר לענקית היפנית אומר כי גם אתמול הוא היה רחוק מלהרגיש על פסגת העולם. "אלטייר כבר קיימת עשר שנים והספקנו לראות כל כך הרבה עליות ומורדות. זו היתה רכבת הרים מטורפת ולמדנו לא לקפוץ מעל לפופיק כשטוב וגם לא להכנס לדכאון בזמנים קשים".
- מתחת לרדאר, סוני מפעילה מרכז מו"פ בישראל כבר מ־2012
- טושיבה תמכור חלק מחטיבת השבבים שלה
- מולטיפיי מנס ציונה מגייסת 17 מיליון דולר
אלא שעבור המשקיעים הרבים באלטייר, הקרנות JVP, BRM, בסמר, גיזה, פסיפיק ויזרע וחברת סאנדיסק מדובר בהחמצה. בחברה הושקעו 135־כ מיליון דולר ולכן המכירה אמנם תחזיר את ההשקעה, ואף תייצר להם רווח, אך אין זה האקזיט החלומי שהמשקיעים שאפו לו. אשד מסרב לקבל את העמדה הזו ומתעקש: "תשאל את המשקיעים בעצמך, הם מרוצים. מתוך 10 חברות בתחום השבבים תשע נסגרות ומחזירות אפס תשואה או שרושמות הפסדים כבדים. מי שמחפש תשואה לא נכנס לשוק השבבים. בסופו של דבר, המשקיעים כאן השקיעו פחות וקיבלו יותר. ישנן מעט מאוד חברות בתחום שבאמת מגיעות לתשואה של פי 7. תסתכל על חברות גדולות מסביב, כולן סגרו את תחום המובייל אצלן. ואז באים ושואלים אותנו אם זו לא אכזבה מבחינתנו. אני חושב שזה סיפור ענק".
אשד מודה כי החברה מעולם לא שקלה להסגר, למרות שהיא פועלת בתחום כל כך קשה. "לא תמיד עמדנו בתחזיות ושווקים הם עניין מתעתע, אבל המשקיעים תמיד גיבו אותנו".
זוהי העסקה הגדולה ביותר בתחום אינטרנט הדברים (IOT) וכן הרכישה משמעותית ראשונה של חברה יפנית בישראל, כזו שתהפוך את אלטייר ליחידה עסקית אסטרטגית עבור יצרנית האלקטרוניקה היפנית. מדובר גם ברכישה הגדולה ביותר של סוני בתחום האלקטרוניקה מחוץ ליפן — החברה ביצעה רכישות גדולות יותר רק בתחום הטלווזיה והקולנוע.
220 עובדי אלטייר ישולבו בסוני כמרכז עסקי עצמאי, תוך הבטחה שאיש לא יפוטר בעקבות העסקה. בנוסף, העובדים קיבלו תכנית תמריצים שתאפשר להם לקבל עשרות אלפי דולרים אם יישארו לעבוד בחברה למשך שלוש שנים לפחות. המייסדים עודד מלמד, ערן אשד ויגאל ביטרן צפויים לגרוף מיליוני דולרים מהעסקה.
אלטייר פיתחה שבב שמאפשר תקשורת מדור רביעי (LTE) זול, זעיר וחסכוני בחשמל. בשוק ה־IOT, בו עצמים חכמים כמו שעונים, משקפיים, מכוניות, ואפילו פנסים מתחברים לרשת, היתה אלטייר כמעט חלוצה יחידה עם הטכנולוגיה המתקדמת של LTE, למעט הענקית האמריקאית קוואלקום עמה היא מתחרה מזה עשור.
אלטייר תמשיך לפעול באופן עצמאי ותהיה כפופה לחטיבת המוליכים למחצה של סוני. אלטייר לא תשלב את השבבים שלה רק במוצרי סוני, אלא תוכל למכור שבבים בשמה של החברה היפנית גם עבור יצרניות אלקטרוניקה אחרות. עם זאת, עדיין לא נקבע אם אלטייר תעבוד עם חטיבת המובייל של סוני, יצרנית מכשירי האקספריה, אך אשד אומר כי הדבר עשוי להתקיים בעתיד.
"נושא הקישוריות בין אדם לאדם הגיע לרוויה מבחינה טכנולוגית", אומר אשד. "הרי כמה עוד ידיים ואוזניים אפשר לחבר. אז חיפשנו מה עוד אפשר לחבר והגענו לטרנד אינטרנט הדברים. פיתחנו את השבב היחיד בעולם מבוסס LTE לשוק אינטרנט הדברים, לכל המתחרים יש שבבים יקרים יותר, גדולים יותר, עם צריכת חשמל גדולה יותר. לקחנו הימור והוא היה מושכל".
כבר כיום מחברים השבבים של אלטייר לרשת רכבים חכמים שמדווחים על התנהגות הנהג לחברת הביטוח, פנסי תאורת רחוב שמנטרים את מצב התאורה ואת מזג האוויר, מוני גז ומים, גשרים שמנטרים את הרעידות שלהם ואפילו פחי אשפה שמנטרים את מפלס האשפה. "אפשר לראות שבבים שכאלה גם ברחפנים ובמחשוב לביש, כאשר המכנה המשותף לכולם הוא שהם צריכים להיות זולים וקטנים ובעלי צריכת חשמל נמוכה, וזה מה שסוני קנו מאיתנו בעצם".