דו"ח טכנולוגי
מי צריך דלת אחורית כשיש בית חכם?
האינטרנט של הדברים הוא חלום שהתגשם עבור שירותי הריגול, אנשים לא רוצים לקנות טאבלטים יקרים וארה"ב והאיחוד האירופי מתקשים להגיע להסכם "נמל בטוח"
האפלה? אל תצחיקו אותי
בשנתיים האחרונות, מאז שחשיפות סנודן העלו את המודעות הציבורית לצורך בהצפנה, טוענים שירותי המודיעין והמשטרה של ארה"ב שיש סכנה שהפושעים והטרוריסטים ייכנסו ל"האפלה" (going dark, במקור). הטענה היא ששירותי הצפנה מסוגלים לאפשר לפושעים להתנהל בלי שכוחות השיטור יוכלו לעקוב אחריהם. על כן, אומרים שירותי המודיעין, הם צריכים דלתות אחוריות לשירותים הללו. ועזבו אתכם עכשיו מכך שדלת אחורית היא משהו שגם פושעים יכולים להשתמש בו.
אין שום הוכחה לכך ש"האפלה" כזו אכן מתרחשת, ויש לציין שהטענות על "האפלה" אפשרית מושמעות על ידי ה-FBI, למשל, מאז תחילת שנות ה-90 ותוכנת ההצפנה PGP. דו"ח חדש של מרכז ברקמן מציין שלא רק שאין שום ראיה לכך שיש "האפלה", אלא שהאינטרנט של החפצים יוצר עולם חדש ואמיץ.
הנקודה היא לאו דווקא העובדה שההגנות על מוצרי "האינטרנט של החפצים" מגוחכות, עד כדי כך שיש כבר מנוע חיפוש לתמונות של תינוקות ישנים; הבעיה היא שבאמצעות צו משפטי פשוט, ספקי הבית החכם יצטרכו לספק עליך כמויות בלתי סבירות של מידע. החיישנים החכמים יודעים מתי אתה בבית ומתי לא; חלק מהמכשירים אוספים את טביעות האצבע שלך. די בקלות אפשר לגרום להם להתעלם מצוות פריצה ממשלתי שמתקין keylogger על המחשב שלך. מצלמות האבטחה יוכלו לרגל גם אחריך, והטלוויזיה החכמה של סמסונג תוכל להקליט אותך.
כלומר, בדיוק בזמן שבו השפיונים מתלוננים על כך שהם מאבדים את היכולת לעקוב אחריך, הם מקבלים גישה למידע שלפני 10 שנים היה בלתי נתפס ושגורם לאורוול להסתובב בקברו במהירות כזו שאולי שווה לשקול לחבר אליו טורבינה ולפתור את בעיות האנרגיה של הממלכה המנוטרת. אז למה הם זועקים בקול כל כך גדול? אולי כדי שלא נשים לב.
קטגוריה דועכת
מכירות הטאבלטים רשמו בשנת 2015 ירידה של כ-10% ביחס למכירות שלהם בשנת 2014, כשברבעון הרביעי נרשמה ירידה גדולה יחסית, של כ-13%, בהשוואה לנתונים של הרבעון המקביל ב-2014. זה חשוב, כי הרבעון הרביעי הוא הרבעון של מכירות החגים, רבעון השיא של חברות האלקטרוניקה. כך עולה מנתוני IDC, שמציינים שיש ירידה במכירות הטאבלטים כבר רבעון חמישי ברציפות.
אז לא, הטאבלטים לא "מתים" – בכל זאת, גם ברבעון הרביעי של 2015 נמכרו 65.9 מיליונים מהם – אבל בהחלט רואים סימנים של דעיכה. הירידה הגדולה ביותר היא אצל אפל, שרושמת צמיחה שלילית בתחום של 24.8% משנה לשנה, אבל יש גם חברות שרושמות עלייה. אמזון, למשל, רשמה צמיחה חיובית של 175.7% (!) בין 2014 ל-2015.
אולם יש הבדל ניכר. הטאבלטים של אמזון הם לא מוצרי יוקרה. הם נמכרים בכ-100 דולרים ליחידה ואף אחד לא מנסה להעמיד פנים שאלה מכשירים שמסוגלים ליצור משהו. אלה מכשירי צריכה נטו. הצרכן, אם כן, עדיין מוכן לשלם עבור טאבלטים – אבל הוא לא מוכן להתייחס אליהם כאילו היו מחשב או סמארטפון מושקע. מבחינת אפל, זו בעיה.
אין נמל בטוח
כשבית המשפט האירופי פסל את הסכם העברת המידע בין האיחוד האירופי ובין ארה"ב, משום שהוא מעביר בפועל את המידע של תושבי אירופה לידי שירותי המודיעין האמריקאים, הוא הקצה לאיחוד האירופי שלושה חודשים להשיג הסכם חדש, תאריך שלאחריו תיאסר העברת מידע. התאריך הזה פג שלשום, ב-31 בינואר, ולא נראה ששני הצדדים קרובים להסכמה.
השיחות נמשכות, ויש דיבורים על הצהרה משותפת, אבל יש עדיין פערים ניכרים בין הצדדים – בין השאר, בשאלה איך להגן על המידע כאשר הוא מועבר לארה"ב. מחר (ד') אמורים הרגולטורים האירופאים לדון בנושא, ולא ברור אם בתי המשפט יסכימו לקבל דחייה נוספת.
אם לא יושג הסכם, חברות אמריקאיות שמעבירות דרך קבע מידע של תושבים אירופאים לשרתים בארה"ב – לא רק גוגל ופייסבוק, אלא גם חברות כמו ג'נרל מוטורס – ימצאו את עצמן במצב משפטי לא ברור. קרי, הן עשויות להיתבע על ידי אזרחים אירופאים שידרשו לממש את ההחלטה של בית המשפט. מקורות מדווחים על דריכות במחלקות המשפטיות של החברות האמריקאיות לקראת החלטה. נעדכן.
קצרצרים
1. אחת הצורות היותר מאוסות של האקינג מכונה Swatting, ובה ההאקר חסר החיים משכנע כוח משטרה חמוש (SWAT) שמתבצע פשע אלים שעליהם להסתער עליו. כמובן שפשע כזה לא קיים והתוצאה היא אנשים חפים מפשע שמוצאים את עצמם מול שוטרים חמושים ומוצפי אדרנלין. הטריק בתרגיל הזה הוא להצליח לבצע אותו בלי שהשוטרים יגלו מי אתה ויגיעו גם לדלת ביתך. זה מצריך קצת כישורי מחשב. אחת מחברות הקונגרס האמריקאי, קתרין קלארק, מנהלת מלחמה נגד המנהג הבזוי הזה ולפני 3 חודשים העלתה הצעת חוק שתחמיר את הענישה עליו. כתוצאה מכך, לפני מספר ימים היא נפלה קורבן להתקפה כזו. התוקף, עם זאת, לא עשה את העבודה שלו כמו שצריך. הקול שלו נשמע לשוטרים ממוחשב מדי והמשטרה שלחה למקום שוטרים. יש לקוות שהלוזר יימצא בהקדם, כדי שיגלה בכמה חוסר הומור מתייחסת מערכת המשפט להתקפות על חברי קונגרס.
2. למוסלמים ברחבי העולם נמאס מכך שכל דיון רשת מגיע, תוך שלושה צעדים, לכך שהם מואשמים בטרור, בתמיכה בטרור או בכך שיום אחד הם עתידים לתמוך בטרור. התוצאה היא אתר בשם Tutlub שהמטרה שלו היא לאפשר למוסלמים לנהל דיונים בינם לבין עצמם בלי שיצוץ איזה טמבל שיאשים אותם ברצח ישו. אני לא לגמרי בטוח שאתר למוסלמים בלבד הוא הפתרון, אבל מצד שני אני לא מקבל 300 איומי רצח ביום בגלל מערכת האמונות שלי.
3. פיליפ פלייץ, בן 31 מפנסילבניה, הורשע במזימת ספאם רחבת היקף במסגרתה שלח מיליוני מיילים ומסרונים, שבהם דחף למשתמשים עצבניים עד מבועתים שירותי מחשב ופורנוגרפיה שלא רצו. כישורי המחשב שלו כנראה לא עמדו בדרישות, כי הוא זוהה, נחקר, הועמד לדין והורשע. עכשיו הוא הולך לכלא ל-27 חודשים. המשפט נגד שני שותפים למזימה עדיין מתנהל. במהלך המשפט אמר פלייץ שהחוקים בתחום השיווק האלקטרוני של ארה"ב הם חלק "ממה שעושה את ארצנו לגדולה," כנראה המקבילה המקומית של לשים כיפה לטובת השופט. לא עבד.
4. מי שמשחק במשחק Fallout 4 יגלה בשלב כלשהו את החווה שמנוהלת על ידי רובוטים. המשחק מתרחש בשנת 2287, וביפן החליטו להוכיח שהם יכולים להקדים את העתיד. חברה יפנית בשם Spread הודיעה שהיא פותחת חווה שתופעל כמעט כולה על ידי רובוטים, שיבצעו את כל המלאכות החקלאיות פרט לאחת: הזריעה הראשונית, שעדיין תתבצע על ידי בני אדם. יפה.