$
חדשות טכנולוגיה

ברצלונה 2016

האתגר הגדול של תעשיית הסלולר

הצורך לבנות מחדש את כל רשתות הסלולר כדי שיתאימו לצרכי השוק הנוכחיים הוא האתגר הבא של תעשיית הסלולר, כזה שידרוש ממנה להתרגל לשיתופי פעולה במקום לתחרות

הראל עילם, ברצלונה 16:5028.02.16
תעשיית הסלולר נערכת לאחד האתגרים הגדולים ביותר בהיסטוריה הקצרה שלה - הצורך לשתף פעולה לראשונה ולהגיע להחלטה כיצד לבנות מחדש את כל רשתות הסלולר שמכסות כמעט כל פינה על פני כדור הארץ.

מהפכת הסלולר שינתה את התרבות שלנו בעשור האחרון. היא הפכה את המידע לזמין מאי פעם, היא מיקמה מצלמות רבות כוח וחיישנים מתקדמים בידי כל אזרח, והיא אפילו המציאה מחדש את הכלכלה של רוב מדינות העולם השלישי. בקניה, למשל, לפחות מ-1% מהאזרחים יש חשבון בנק, מכיוון שהדרך מהכפר לעיר ארוכה ומסוכנת, אבל ללמעלה מ-90% יש חשבון בחברת Mpasa, שמאפשר להם להעביר, להפקיד ולמשוך כספים בעזרת הודעות SMS.

רשתות הסלולר לא מותאמות לקצב העניינים החדש רשתות הסלולר לא מותאמות לקצב העניינים החדש

 

אך רשתות הסלולר מעולם לא נבנו על מנת לתמוך בכל מה שאנו מבקשים מהן או עומדים לבקש מהן בעתיד. הן נבנו על מנת לאפשר לנו לבצע שיחות קוליות, ואינן מסוגלות לתמוך בכל השירותים המתקדמים שנדרשים מהן כיום. הפעם האחרונה בה תעשיית הסלולר התכנסה על מנת להגיע להסכמים על סטנדרטים או על מבנה רשתות היתה בשנות השמונים, כאשר פותחו הסטנדרטים של רשתות 3G. זה לקח אז קרוב ל-15 שנים לרשת הסלולר המסחרית הראשונה בעולם המבוססת על 3G לעלות לאוויר ב-2001.

 

למרות שכולנו רגילים כבר לשמוע על "דור רביעי", התעשייה מעולם לא פעלה ביחד כדי להגיע להסכמה על דור רביעי. זהו בעצם רק מיתוג מחדש של מספר טכנולוגיות, ניסיון של חברות סלולר להישמע מהירות ומתקדמות. רק בחודשים האחרונים, התעשייה מתחילה לעבוד ביחד על מנת להגדיר את הדור החמישי. והיא עושה זאת מחוסר ברירה.

 

קצבי תגובה מידיים

בדומה לחוק מור, שבעבר קבע קצב התקדמות מסחרר לטכנולוגיה האנושית ועכשיו נזנח בגלל שהתעשייה מתקרבת לגבולות הפיזיקה, כך אנו נמצאים בפני גבול חדש גם בתחום הסלולר. חוקי הפיזיקה ברורים - על מנת להגדיל את מהירויות השידור, יש לעבוד בקצב גבוה יותר. דהיינו, גלי רדיו בתדרים גבוהים יותר, שטווח השידור שלהם קצר יותר.

 

רשתות דור חמישי ינסו לפתור את הבעיה על ידי מעבר לשידור בתדרים גבוהים במקומות בהם התעשייה יכולה לעשות זאת, על ידי שימוש בטכנולוגיות, תדרים ורשתות שכיום שמורים בעיקר לרשתות ויי-פיי. רשת הסלולר, אם כך, תדע להשתמש ברשתות הוויי-פיי המקומיות ולדלג בין כל הרשתות הזמינות בצורה אינטליגנטית וחכמה.

 

"כל התעשייה היום חושבת על איך היא הופכת להיות מחוברת" מסביר סטיב מולנקוף, מנכ"ל קוואלקום. מולנקוף ובכירים אחרים בתעשייה מעריכים כי עד 2020 יהיו כ-50 מיליארד מכשירים מחוברים בעולם, רובם חיישנים ומוצרים בתעשייה כבדה. "אינטרנט הדברים זה לא משהו עתידי, זה קורה עכשיו. עתיד האינטרנט הוא להיות אלחוטי לחלוטין, אבל זה דורש שינויים במחשבה".

 

סטיב מולנקוף, מנכ"ל קוואלקום סטיב מולנקוף, מנכ"ל קוואלקום צילום: רויטרס

 

מולנקוף מסביר כי תעשייה כבדה, למשל, דורשת קצבי תגובה כמעט מיידים. לא ניתן לנהל רשת חשמל, לדוגמה, בלי לקבל מידע מדויק מדי מאית השנייה. אבל רשתות הסלולר כיום פשוט לא מסוגלות להתמודד עם קצבי העדכון האלו. אם נרצה בעתיד לחבר את כל מוני החשמל והתחנות המקומיות לרשת הסלולר ולא לסיבים אופטיים, נדרש פתרון אחר.

 

רשתות הסלולר החדשות ללא יצטרכו להתמודד רק עם דרישה לזמני תגובה מהירים יותר ועם הצורך לנהל בצורה שוטפת אינספור רשתות מקומיות, אלא גם עם תחנות ממסר ניידות - כך למשל, פייסבוק וגוגל מתנסות בשידור מידע על ידי לווינים נמוכי מסלול, מל"טים ובלוני אוויר. הטריק הוא לחבר את כל המערכות האלו לרשתות הסלולר העתידיות.

 

איישה אוונס, סמנכ"לית חטיבת התקשורת באינטל, אמרה: "תסתכל על רחפנים למשל, על היכולות שלהם להזרים מידע לכל מקום בכדור הארץ, לשלוח חבילות, אפילו להפוך אותם לתחנת שידור. אנחנו צריכים להכין את הרשתות על מנת שיוכלו להתמודד עם תחנת שידור זזה".

 

אוונס מוסיפה: "הרשתות החדשות יצטרכו פתור בעיות חדשות. הן לא רק יהיו מהירות יותר, אלא חכמות, בטוחות ודינמיות, וידעו איך להשתמש בספקטרום טוב יותר".

 

למולנקוף ולאחרים בקוואלקום יש מטרות שאפתניות אפילו יותר. בעולם שבו כל רשת ויי-פיי יכולה להתחבר לרשתות הסלולר, כל רשת ויי-פיי הופכת להיות ספקית שירות בפוטנציה. כבר היום למשל, בזק מאפשרת לחלק מהלקוחות לתפקד כספקי ויי-פיי בחינם. דמיינו שבעתיד הלא מאוד רחוק הנתב הביתי שלכם יהפוך לתחנת ממסר לרשת סלולר, ויאפשר לכם בפועל למכור גישה לרשת לעוברים ולשבים. "זה יהיה שינוי עצום כמו הפתיחה של רשת החשמל לספקים חיצוניים" אמר מולנקוף.

 

לחבר, לא רק לשפר

בתערוכת הסלולר בברצלונה כמעט כל חברות הטכנולוגיה דיברו על רשתות 5G, ברמה כזאת שאף גרמה לתגובה חריפה מצידו של מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק. "הייתי רוצה שנחשוב לא רק על איך אנחנו הופכים את הרשת למהירה יותר לעשירים, אלא איך אנחנו פותחים אותה לכולם", הוא אמר בנאומו בכנס.

 

מארק צוקרברג בברצלונה. עוקץ את התעשייה מארק צוקרברג בברצלונה. עוקץ את התעשייה צילום: רויטרס

 

העקיצה כוונה לחברות התקשורת השונות, שמתמקדות בעיקר בהצגת המהירויות המובטחות של רשתות 5G במקום ביכולות האחרות והחשובות שלה. רשתות 5G יוכלו להגיע למספר גיגה-ביט לשנייה - פי אלף ממהירות הגלישה הסלולרית הממוצעת כיום בארץ.

 

לפי צ'אק רובינס, מנכ"ל סיסקו, המהירויות האלו הכרחיות לדור הבא של השירותים: הזרמת וידאו ומסכים ב-4K ומעלה ואפליקציות מציאות מדומה. אבל אחרים מסכימים עם צוקרברג. "זה נכון שבחלקים גדולים בעולם יש עדיין אנשים בלי רשת 4G או אפילו רשת 3G", אומר מלנקוף. "רק 15% מכל משתמשי הסלולר בעולם גולשים ב-4G. זו עדיין נקודה חשובה עבורנו ואנחנו כל הזמן מפתחים טכנולוגיות שיקלו על פריסת רשתות חדשות. 5G היא טכנולוגיה מהותית, שתקל על מדינות לדלג מעל רשתות סיבים אופטיים ולקפוץ ישר לאינטרנט סלולרי".

 

אירווינד גהאי, סמנכ"ל מוצרי התקשורת בקוואלקום, הוסיף כי רשתות 5G יתמכו גם בטכנולוגיות שיקלו על משתמשים ברשתות סלולר ו-וייפיי ישנות. "זה משהו שכולם יכולים ליהנות ממנו, גם אם יש לך מכשיר בן עשור שלא משתמש ברשתות הוויי-פיי הכי מהירות" מסביר גהאי.

 

ועכשיו כולם ביחד

אבל העתיד הורוד הזה ידרוש שיתוף פעולה יוצא דופן, שידרוש גם בניה מחדש של תשתית הרשת, חוות השרתים השונות, שירותי הענן, אפליקציות, מערכות הפעלה ומכשירי הקצה השונים. "אף חברה לא תוכל לעשות את זה לבד" אומרת אוונס. "אנחנו צריכים כבר היום להתחיל לעשת שינויים לא רק במכשירים, אלא גם בתשתיות, באינטרנט ובתקשורת עצמה".

 

דוגמה לכך היא שיתוף הפעולה בין מהנדסים ישראלים באינטל ובקוואלקום, שעבדו ביחד במשך חודשים על מנת להבטיח שרשתות ה-WiGiG העתידיות (סוג של תקשורת ויי-פיי מהירה במיוחד) יוכלו לתקשר אחת עם השנייה.

 

"לכן אנחנו משתפים פעולה עם כל כך הרבה חברות" אמר מולנקוף. סיסקו מצידה הכריזה על שיתוף פעולה עם אריקסון, שמשתפת פעולה עם אינטל, שעובדת עם נוקיה. "אני לא רואה זאת כתחרות אלא כהזדמנות" אומר מולנקוף. "כל המוצרים והסטנדרטים החדשים שנכנסים לשוק, עדיין דורשים מודמים וכוח עיבוד. שם אנחנו נמצאים".

 

הכותב היה אורח חברת קוואלקום ב-MWC

בטל שלח
    לכל התגובות
    x