$
המדריך

בדיקת כלכליסט

בלקברי Priv: לא באנו ליהנות

היצרנית הקנדית מנסה לשלב בין מקלדת פיזית למסך מגע, אבל התאמת התוכנה לחומרה לא מוצלחת וההתמקדות המוגזמת בשימוש הארגוני מגבילה מאוד את חוויית המשתמש

רפאל קאהאן 16:2207.03.16

מכשיר הבלקברי פריב החדש הוא הניסיון הראשון של היצרנית הקנדית (RIM לשעבר) להציע סמארטפון מודרני מבוסס אנדרואיד עם מקלדת מקשים פיזית. המכשיר, שהגיע למדפים הישראלים כמעט חצי שנה לאחר השקתו בעולם, מציע חוויית שימוש שכמעט ונעלמה ממחוזותינו ומיועד בעיקר לשוק הארגוני. האם המכשיר הזה יחזיר את בלקברי לחזית יצרניות החומרה כמו סמסונג ו-LG? על השאלה הזו צריך לענות במספר מישורים.

עיצוב ומבנה: סליידר אלגנטי

אחת הבעיות העיקריות שעמדו בפני המעצבים של בלקברי הייתה כיצד לייצר סמארטפון מודרני עם מסך מגע גדול שיכלול גם מקלדת פיזית. הפיתרון: מכשיר בתצורת סליידר, זאת אומרת שהמקלדת נשלפת על ידי הזזת המסך למעלה. בבלקברי רצו מכשיר שייראה כמו סמל סטטוס, ומבחינת מראה הם הצליחו. חלקו האחורי מורכב מפלסטיק איכותי ורך למגע והמסך קמור בשוליו - ככל הנראה על מנת לשפר את האחיזה.

עיצוב אלגנטי אך לא יוקרתי עיצוב אלגנטי אך לא יוקרתי צילום: רפי קאהאן

 

איכות ההרכבה והחומרים שנבחרו, לעומת זאת, קצת פחות מוצלחים. בגלל שהמכשיר מורכב משני חלקים נעים, השימוש בפלסטיק נדרש ככל הנראה כדי לשמור על משקל סביר. שימוש במתכת בכל המכשיר היה עשוי להפוך את הפריב ללבנה לא נעימה לתפעול.

 

מבחינת כפתורי השליטה - המעצבים בחרו למקם את אלה שאחראים על עוצמת הקול בצד ימין ואת כפתור ההפעלה בצד שמאל. בחירה תמוהה מבחינה ארגונומית, וכזו שכמעט לא תמצאו באף מכשיר דגל אחר. אבל בבלקברי מאמינים שלא תשתמשו בכפתור ההפעלה בכל מקרה, משום שניתן להדליק את המסך על ידי פתיחת המקלדת או על ידי הקשה כפולה.

 


 

בחירה לא ברורה נוספת היא מיקום כפתור נוסף בין כפתורי עוצמת הקול. מה הוא עושה? לא הרבה, כל ייעודו הוא הקפצה של חלון שליטה על עוצמת הקול על גבי המסך, וזאת גם כאשר המסך כבוי. למה זה טוב? לבלקברי הפתרונות. שקע ההטענה בפורמט מיקרו USB ושקע האוזניות ממוקמים בתחתית המכשיר. אינני חסיד גדול של מיקום שקע האוזניות בתחתית, לטעמי עדיף לו לשכון בחלקו העליון, אבל זה כבר עניין של העדפה אישית. לבסוף, בחלק התחתון נמצאת גם השבכת הרמקול. על המקלדת ארחיב בהמשך. בקיצור, הפריב מזכיר רכב שרד - לא יפה במיוחד אבל אלגנטי, כל מה שחסר זה דגלון קטן על המכסה והוא מוכן לקבל ראשי מדינות.

 

ממשק ומערכת: הפספוס ועונשו

בלקברי כנראה עדיין לא הפנימה את המעבר מסמארטפון מבוסס מקלדת לסמארטפון שמשלב מקלדת ומסך מגע. מכשיריה הקודמים של החברה ידעו להציע חוויית שימוש טובה עבור חובבי המקשים וייחודית עבור חובבי מכשירי המגע בזכות מערכת ההפעלה הביתית BB10. בפריב, הפרדיגמה השתנתה לחלוטין ובלקברי פספסה לגמרי את היעדים שלה.

 

כפתורים קטנים לאצבעות דקות כפתורים קטנים לאצבעות דקות צילום: רפי קאהאן

 

אחת מנקודות החוזק של מכשירי הבלקברי היא שניתן להקליד על המקלדות שלהם הרבה יותר בקלות מאשר על מקלדות וירטואליות. זה לא יתאים לכולם - אך יש סיבה טובה לכך שגם במחשבים או בטאבלטים עסקיים עדיין כוללים מקלדת מכנית ולא מסתמכים על כפתורי מגע. אולם על מנת להסתיר את המקלדת בפריב היה צריך לדחוס אותה מעט יותר מדי. התוצאה היא חווית שימוש בעייתית עבור מי שאצבעותיו אינן דקות. אני מעריך שאימון היה מגביר את הדיוק ויש גם את מערכת זיהוי המילים המצוינת של החברה שיודעת ללמוד את אוצר המילים שלכם ביעילות.

 

המקלדת הווירטואלית מציעה חוויית שימוש טובה, בדיוק כמו אצל המתחרים. אבל כל זה מתבטל אל מול הבחירה התמוהה ביותר של בלקברי - מנגנון החלפת שפת ההקלדה. עבור מי שמקליד בשתי שפות, כל מעבר בין שפות ידרוש 3 פעולות: הקשה על כפתור במקלדת הווירטואלית (גם כאשר המקלדת הפיזית פעילה!), בחירה בשפת ההקלדה מתוך חלונית וסגירת החלונית. הפעולה הזו דורשת לכל הפחות 2-3 שניות של תפעול. זה אולי נראה קטנוני, אבל זו טרחה לא מועטה עבור מי שנמצא כרגע באמצע צ'ט. זאת ועוד, בגלל שמקשי המקלדת קטנים מאוד, קשה מאוד לראות היכן נמצאות האותיות העבריות שנדחסו לצד האותיות הלטיניות על כל מקש. בקיצור - עבור מקלדת שהייתה אמורה להציע את חוויית ההקלדה הטובה ביותר זו בהחלט אכזבה מרה.

 

מנגנון פתיחת המקדלת לא אינטואיטיבי מנגנון פתיחת המקדלת לא אינטואיטיבי צילום: רפי קאהאן

 

מבחינת הממשק, מדובר על גרסה כמעט בסיסית של אנדרואיד 5.1.1, ללא תוספות למעט שכבת אבטחת המידע של בלקברי. במסך הקמור בסגנון הגלקסי Edge לא מוסיף יותר מדי מבחינת ממשק למעט מגירת משימות שניתן לפתוח על ידי מחווה מהצד. עוד נקודה לרעתו של המכשיר היא מנגנון פתיחת המקלדת. התנועה הטבעית היא להניח את האגודל על המסך ולדחוף למעלה - אך כאן יוצא שפעמים רבות לחצתי על כפתורים שלא הייתי מעוניין להפעיל. התנועה הנכונה היא לדחוף את המסך מהמגרעת בתחתית המסך. לא אינטואיטיבי ולא נוח.

 

מצלמה ואפליקציות: מצלמה אחורית טובה, סלפי נוראית ואפס אפליקציות

אחת הבעיות של מכשירי הבלקברי לדורותיהם היתה ביצועי מצלמה ממוצעים למדי. על מנת לפתור את הבעיה הרכיבו במכשיר חיישן ועדשה איכותיים. מצלמת ה-18 מגה פיקסלים האחורית מציעה את כל הפינוקים של מצלמות מכשירי הדגל המתחרים: ייצוב תמונה אופטי ופלאש לד כפול. הביצועים שלה לעומת המפרט מעט מאכזבים וזו בעיקר בעיית תוכנה כנראה. לעומת זאת מצלמת הסלפי בת ה-2 מגה פיקסלים היא ביזיון שאפילו במכשירים סיניים במאה דולר כבר לא מרכיבים.

 

מצלמה אחורית מצוינת. וזהו מצלמה אחורית מצוינת. וזהו צילום: רפי קאהאן

 

אפליקציות אין. זאת אומרת יש את אלה של גוגל. בבלקברי לא חשבו שצריך אפליקציות גלריה או נגן וידאו ומוזיקה. לא שחסרות כאלה בגוגל פליי - אבל היינו מצפים ליותר מאמץ. חבילת אפליקציות אבטחת המידע של החברה, לעומת זאת, מציעה את כל החשודים המיידיים: אפליקציית הצ'אט BBM, אפליקציית DTEK שתבדוק את מצב האבטחה של המכשיר ואפליקציות הניהול והדואר הענייניות - כראוי לייעוד הארגוני שלהן.

 

ביצועים וזמן סוללה: מנוע חלש וטווח מוגבל

עם ערכת שבבים כמו הסנאפדרגון 808 משושת הליבות, היינו מצפים לביצועים סבירים. אבל, כמו בשאר המכשיר, גם כאן בלקברי פספסה. התאמת התוכנה לחומרה לא בוצעה במיטבה, מה שאומר שאם על מכשירים של LG ניתן לקבל חוויה מעולה מערכה חלשה, בבלקברי (למעט עבור שימוש לצרכים משרדיים) המכשיר לא יצלח לשום שימוש מולטימדיה, ובמיוחד לא לגיימינג.

 

סוללה מרשימה, שלא שורדת אפילו יום עבודה סוללה מרשימה, שלא שורדת אפילו יום עבודה צילום: רפי קאהאן

 

גם הסוללה (האימתנית) לא מציעה ביצועים יוצאי דופן, היא פשוט לא שורדת יותר משלושת רבעי יום עבודה ממוצע. המכשיר מצוייד בטעינה מהירה, אך לצערנו לא חשבו לנכון לכלול מטען תומך בערכה, כך שתיאלצו להוציא עוד כסף.

 

המכשיר עצמו פועל במהירות סבירה ומעבר בין מסכי הבית מתבצע ללא המתבצורה חלקה, אבל גם כאן ביצועי המולטימדיה הגרועים ניכרים. אפילו הרמקול מציג איכות קול חלושה יחסית. המסך עצמו - הגם שהוא מציע הפרדה גבוהה – מתקשה להתמודד עם אור שמש ישיר. למרות שעבור מכשיר שמיועד למשרדים זה לא ממש בעייתי, אלא אם כן אתם מבלים את זמניכם בדרכים בשליחות החברה. לסיכום: זה לא מכשיר למי שרוצה ליהנות, זה מכשיר עבודה נטו.

 

סיכום ואלטרנטיבות: מאובטח, אבל לא ממלא את ההבטחה

לסכם מכשיר כמו הפריב תוך התייחסות למכלול הנושאים אליהם אני מתייחס במכשירים שמיועדים לשוק הצרכני יהיה בעייתי. מדובר במכשיר נישתי שיעניין בעיקר מנהלים בארגונים או אנשי ממשל ופקידים בכירים. זו סביבתו הטבעית ולשם הוא מיועד. עם זאת, אני עדיין סבור שבלקברי עשתה הרבה יותר מדי טעויות בשימושיות של המכשיר. אלמלא היתרון של מנגנון אבטחת המידע, הציון הסופי היה נמוך אפילו יותר.

 

בעיה נוספת היא המחיר השערורייתי שלו בישראל - 4,200 שקל לא כולל מע"מ (כ-5,030 שקל כולל מע"מ). אני שהיבואן הרשמי מייעד אותו בעיקר לקניינים ארגוניים - אבל במחיר כזה אפשר למצוא מכשירים לא פחות טובים, גם אם הם לא מצוידים במקלדת. הנוט 5 של סמסונג שמצויד במערכת ה-KNOX, שאגב פותחה בסיוע בלקברי עצמה, מציע ביצועים הרבה יותר טובים וסטיילוס שמהווה אלטרנטיבה טובה למקלדת בסמארטפון מבוסס מגע. היתרון היחיד של המכשיר הוא בקרב חברות, ארגונים או ממשלות שהחליטו להשקיע בפתרון בלקברי מאובטח מקצה לקצה. אבל גם כאן, בלקברי מציעה את הפתרון שלה לכל המכשירים כיום בשוק, לפחות ברמת מערכות הניהול והאבטחה מרחוק.

 

ציון כלכליסט: 7

מערכת הפעלה: אנדרואיד || גודל מסך: 5.4 אינץ' || רזולוציה: 1,440 על 2,560 || מצלמה ראשית: 18מגה-פיקסל || מצלמת סלפי: 2 מגה-פיקסל || מעבד: 6 ליבות, ארבע במהירות 1.44 גיגה-הרץ ושתיים במהירות 1.8 גיגה-הרץ || זיכרון פעולה: 3 גיגה-בייט || נפח אחסון: 32 גיגה-בייט || עובי: 9.4 מ"מ || מחיר: 5,030 שקל || משקל: 192 גרם

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x