דיווח: אובר מעוניינת לרכוש צי של מכוניות אוטונומיות
החברה מתמודדת עם לא מעט ביקורת על תנאי ההעסקה שלה מחד ועל התנהלות הנהגים שלה מאידך וייתכן שהיא מעוניינת לבצע שינוי מהותי במודל העסקי שלה
גם זאת דרך לפתור את בעיות כוח האדם: אובר נמצאת כעת במגעים מתקדמים לרכישת אלפי מכוניות אוטונומיות שישמשו אותה כמוניות ללא נהג. כך דיווח במהלך סוף השבוע "וול סטריט ג'ורנל". דיווח נפרד במגזין הגרמני Manager Magazin טוען כי אובר עומדת לרכוש 100 אלף כלי רכב מסדרת S-Class מבית חברת מרצדס, אם כי דיווח זה מוטל בספק. לסדרת הלימוזנות S-Class יש יכולות אוטונומיות מוגבלות אבל לא מלאות, ולפי ה"וול סטריט הג'ורנל", אובר מחפשת פתרון מלא. "הם בהחלט נמצאים בשוק" אמר המקור של הג'ורנל, שציין שהחברה פנתה לעשרות גופים בתעשיית הרכב. "הם רוצים מכוניות ללא נהג".
- דיווח: אובר קיבלה אלפי תלונות על אונס והטרדה
- אחרי מיליון מייל: המכונית החכמה של גוגל גרמה לתאונה הראשונה שלה
- המדינה מתניעה פיילוט לקליטת רכב ללא נהג
במידה והדיווח הזה נכון, מדובר לא רק בשינוי טכנולוגי עבור אובר, אלא בשינוי מהותי במודל העסקי שלה. ברוב המדינות ברחבי העולם, אובר מפעילה בעיקר את שירות ההסעות הפרטיות שלה, שבו אנשים מהשורה מתפקדים כנהגים מקצועיים. החברה אינה מחזיקה בכלי הרכב ולפי ההגדרה שלה, הנהגים אפילו אינם העובדים שלה. גם כאשר אובר התרחבה לתחום שליחויות המזון והסעות במעבורות והליקופטרים, היא עבדה בשיתוף פעולה עם מפעילים מקומיים, ולא רכשה את כלי הרכב. אם אובר אכן תרכוש את הלימוזינות המדוברות או כלי רכב ללא נהג אחר, הדבר יהפוך אותה למפעילה ישירה ולא עקיפה.
העניין של אובר בטכנולוגיות מתקדמות ומוניות ללא נהג אינו חדש – מנכ"ל אובר, טראוויס קלאניק כבר התבטא בחיוב בנושא רכבים ללא נהג, ואף אמר כי בעתיד החברה תחליף את נהגיה במוניות אוטומטיות – הצהרה שרק חיזקה את התסכול של נהגי החברה הנוכחיים. אובר גם משתפת פעולה עם מרכז המחקר של אוניברסיטת קרנגי-מלון בפיתוח רכבים ללא נהג, ולפני כחודש הם החלו לבחון את הרכבים ברחובות פיטסבורג.
לפני כשנה, אמר קלאניק: "הסיבה שאנחנו גובים כיום מחיר גבוה מנוסעים היא שאתה לא משלם רק בעבור השימוש ברכב, אלא גם בעבור שכר הנהג. כאשר לא יהיה צורך לשלם את שכר הנהג, להשתמש במוניות יהיה זול יותר מלהחזיק מכונית פרטית, וכשזה יקרה נראה את תופעת כלי הרכב הפרטיים מתחילה להיעלם מהעולם".
אבל מאחורי ההצהרה הזאת עומד לא רק חזון עתידני חיובי, אלא גם מציאות עכשווית קשה – אובר צריכה להתמודד עם מאבקים מצד ארגוני מוניות, ממשלות מקומיות, ועדי עובדים מתהווים, בעיות במערכת סינון הנהגים שלה וגם לא מעט תלונות על הטרדות שמבצעים הנהגים שלה. הגורם האנושי הוא בעוכרי אובר, והיא נואשת להפטר ממנו.
אובר לא לבד. בקיץ האחרון, החל ביפן מיזם של מוניות ללא נהג ולא מעט חברות כיום חושבות על הדרכים שבהם גם ניתן ליצור מהפך בעולם התחבורה הציבורית וההובלה על ידי יצירת אוטובוסים ומשאיות ללא נהג, כאשר הניסויים הראשונים בנושא כבר עלו על כבישי אירופה השנה. אנליסטים בחברת Exane מעריכים כי ב-2020 שוק הרכב ללא נהג יוערך ב-25 מיליארד דולר, וכי טכנולוגיות רכבים חכמים ורכבים ללא-נהג יהיו "הגורם המבדיל העיקרי בתעשיית הרכב". למעלה מ-20 חברות טכנולוגיה ורכב, ביניהן גוגל, פורד, אאודי, BMW, בוש ומובילאיי הישראלית, עובדות כיום על פיתוח טכנולוגיות רכבים אוטנומיים.