השוק נערך ליום שאחרי הפיצוץ בעסקת גולן טלקום
גולן טלקום וסלקום הציעו לרשות ההגבלים למכור חלק מפעילות גולן למפעיל וירטואלי כדי לקבל אישור למיזוג ביניהן, אך ההערכות הן שזה לא יספק את הרשות שזימנה את החברות לשימוע בטרם תמסור את הכרעתה הסופית בעוד שבועיים
אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, רשות ההגבלים העסקיים לא תאשר את עסקת המיזוג בין חברות הסלולר סלקום וגולן טלקום.
- רשות ההגבלים העסקיים מתנגדת למיזוג גולן טלקום וסלקום
- ללמוד מאירופה: מיזוג בסלולר מסוכן לתחרות
- מאז ניסיון המיזוג: גולן וסלקום מדממות לקוחות
ביום ראשון הודיעה הרשות לשתי החברות שלשיטתה המיזוג צפוי לפגוע בתחרות בשוק הסלולר, ועל כן היא נוטה שלא לאשר אותו. לפי מתווה העסקה, סלקום מבקשת לקנות את גולן תמורת 1.17 מיליארד שקל, ולוותר לה על חוב של 400 מיליון שקל עבור שימוש של גולן ברשת של סלקום.
במקביל זימנה הרשות את החברות לשימוע כדי לדון איתן באפשרות שאולי יימצאו תנאים מגבילים שהחברות ייקחו על עצמן במסגרת מיזוג, וזאת כדי להפיג את החששות של הרשות מפגיעה בתחרות ומעליית מחירים.
עם זאת, הרשות הציבה לוח זמנים קצר מאוד לפרסום החלטתה בנושא - עד 7 באפריל - מה שככל הנראה מעיד, גם לדעת גורמים בחברות עצמן, שיהיה קשה מאוד לשכנע אותה לשנות את דעתה ולאשר את המיזוג, גם תחת תנאים מגבילים.
בשימוע החברות צפויות לחזור על המנטרה ולפיה המיזוג בין חברות שצמצם את מספר החברות הסלולר בשוק מ־5 ל־4 מעולם לא פגע בתחרות בשוק החופשי או גרם להעלאת מחירים. החברות מתכוונות להציע לממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין שהחברה הממוזגת תמכור חלק מגולן טלקום למפעילה וירטואלית וכך התחרות לא תיפגע. אך עם זאת, כיום אין חברה וירטואלית שתוכל לרכוש נתח כלשהו מגולן.
סלקום וגולן כבר הציעו לרשות את התנאי המגביל הזה כשהגישו בקשה למיזוג. כלומר, עמדתה העקרונית של הרשות שדוחה את המיזוג כבר התחשבה בהצעה הזאת, ולכן סביר שדעת הרשות לא תשתנה גם בשימוע הזה.
החשש העיקרי: פגיעה בתחרות ועליית מחירים
רשות ההגבלים מתנגדת לעסקת המיזוג של גולן וסלקום בעיקר בשל החשש מעליית מחירים שתיגרם מצמצום מספר השחקנים בשוק הסלולר, ומנתח השוק של החברה הממוזגת שצפוי לעמוד על כ־37%.
כמו כן, ברשות חוששים מכך שמיזוגה של גולן לתוך סלקום יביא לכך שהשחקנית היחידה בשוק שאמורה למשוך את המחירים כלפי מטה תהיה Hot mobile.
אלא ש־Hot mobile היא חלק מחברת HOT, שלה יש אינטרסים נוספים בשוק התקשורת. החברה מפעילה גם שירותי טלפוניה קווית ואינטרנט שמהווים את מרכזי הרווח המשמעותיים שלה. לכן ברשות חוששים שאישור המיזוג בין סלקום לגולן יהווה תמריץ ל־Hot mobile ליישר קו עם חברות הסלולר וכך המחירים בשוק כולו ישובו לעלות, זאת לאחר שבשנים האחרונות הם ירדו בחדות בשל התחרות.
גולן וסלקום דוחות כמובן את החשש הזה וגם שולפות את קלף התחרות האידיאלי: לטענתן, אם סלקום לא תרכוש את גולן, גולן עלולה לקרוס ולהגיע לפירוק בבית משפט בשל התחייבויות בהיקף של מאות מיליוני שקלים שאין ביכולתה לעמוד בהן. החברות טוענות שלתחרות ולשוק עדיף שגולן תתקיים במסגרת חברה ממוזגת מאשר לא תתקיים בכלל.
לדברי מומחים בתחום, האיום הזה לא מדיר שינה מעיני בכירי הרשות. ראשית, משום שברשות סבורים שלא כל האופציות האפשריות מוצו, כך שהאופציה - או מיזוג של גולן לסלקום או קריסה - אינה היחידה לדעת הרשות. הרשות חושבת שניתן למצוא רוכש או משקיע אחר לגולן. שנית, מבחינה תחרותית, לא בטוח שקריסה של גולן היא בהכרח דבר רע. ייתכן שהדבר עדיף, כי כך יוכל לבוא משקיע חדש שירכוש מבית המשפט חברה נקייה מחובות ולאחר הסדר נושים, וכך הוא יוכל להמשיך ולייצר תחרות בריאה בשוק הסלולר.
גולן תפסיד הרבה כסף מביטול העסקה
רשות ההגבלים תמסור את הכרעתה בעוד פחות משבועיים. אם היא תדחה את עסקת המיזוג, גולן טלקום תפסיד הרבה כסף.
לגולן טלקום יש חובות בהיקף כולל של 600 מיליון שקל כלפי סלקום; המדינה מתכוונת לחליט ממנה ערבויות בגובה של 80 מיליון שקל ולדרוש בחזרה את סכום הערבות שהיא החזירה לגולן - כ־270 מיליון שקל.
כמו כן, במשרד התקשורת לא מתכוונים לתת לגולן הנחות כלשהן גם אם המיזוג לא ייצא לפועל.
לפני מספר חודשים, המשרד הקים צוות בדיקה ליום שאחרי קריסת גולן, והוא צפוי להגיש את מסקנותיו למנכ"ל המשרד שלמה פילבר בקרוב. לפי הצוות, במידה וגולן תקרוס, הלקוחות של החברה יתפזרו בין החברות האחרות על פי גודלן היחסי והן יחוייבו לתת להם תקופת הסתגלות.
לא רק משרד התקשורת נערך ליום שאחרי גולן. גם השוק נערך לכך וגורמים שונים בו מעריכים שבחודשים הראשונים לאחר קריסת גולן, שבהם הלקוחות יצטרפו לחברות האחרות, תהייה עלייה קלה של מחירים בעקבות היחלשות התחרות, אך לאחר מכן השוק צפוי להתייצב.