האם מסמכי פנמה יפגעו באנונימיות של אתרי שיתוף הקבצים?
גם פרטיהן של החברות שמנהלות את אתרי שיתוף הקבצים מופיעים במסמכים שדלפו לרשת, החשיפה עשויה לסייע לרשויות לאתר את המפעילים ולסגור את האתרים הפופולריים
ההשלכות של "מסמכי פנמה" ממשיכות להכות גלים בתעשייה, ועכשיו מתעורר חשש כי הדליפה עלולה לפגוע בצורה משמעותית באתרי שיתופי הקבצים. אתר torrentfreak, המתמחה בסיקור קהילת שיתוף הקבצים, דיווח אמש (ג') כי המסמכים כללו גם פרטים שיכולים לשמש לזיהוי המפעילים של מספר אתרי שיתוף קבצים ידועים.
- 'מסמכי פנמה': קרדיט סוויס ו-HSBC מכחישים שימוש במקלטי מס ללקוחותיהם
- מקלטי המס החדשים שצמחו מהזעזועים בכלכלה העולמית
- ההדלפה ששלחה 42 מדינות לחפש את המעלימים שלהן
במהלך סוף השבוע פורסם מסד הנתונים הפנימי של משרד עריכת הדין מוסאק פונסקה, שכלל מיליוני תכתובות פנימיות ורגישות. המשרד נחשב לפירמת עריכת הדין המובילה בעולם לחברות שמעוניינות לפעול מחוץ לגבולות הטריטוריאליים שלהן, ובמיוחד במדינות זעירות המתפקדות כמקלט מס, שאין בהן חוקי הסגרה או שאינן מצייתות לכל דרישות החוק הבינלאומי.
הדליפה סיפקה הצצה נדירה להתנהגות הלא-אתית והחשודה של אינספור חברות, ארגונים ופוליטיקאים. בעקבות החשיפה, התפטר ראש ממשלת איסלנד סיגמונדור דויד גונלאוגסון, לאחר שנודע שהוא הקים מקלט מס באיי הבתולה. לא מעט מידע גם נחשף על לקוחות של בנקים גדולים, פוליטיקאים וראשי מדינות כגון ולדימיר פוטין, לקוחות ישראליים כגון בני שטיינמץ ולקוחות ידוענים, ביניהם גם עשרות כדורגלנים מפורסמים, ביניהם ליונל מסי.
אבל עד כה, החשיפות התמקדו בעיקר בהשלכות על חברות הענק, ולא על משתמשי הקצה. עבור רבים, שימוש בחברות כגון מוסאק פונסקה ומיקום במדינות כגון איי הבתולה לא עניין הונע משיקולי מס, אלא משיקולי פרטיות ואנונימיות. כך למשל, מסד הנתונים כלל את הפרטים של חברת Easy Focus Technology, שהוקמה על ידי שני עובדים לשעבר של חברת מגהאפלוד. החברה הוקמה באיי הבתולה הבריטיים. שני העובדים לשעבר, בראן וואן דר פולק וג'וליוס בנצקו מבוקשים על ידי הממשל האמריקאי בהקשר למגהאפלוד. קים דוטקום, מייסד מגהאפלוד, שנמצא כיום בתהליכי הסגרה לארצות הברית באותו נושא, גם אמר ל-torrentfreak כי השניים גנבו את קוד המקור של מגהאפלוד והתחרו באתר שהקים בצורה ישירה.
אבל לא רק יוצאי מגהאפלוד נפגעו מהדליפה, אלא גם אתרים פיראטיים גדולים ומוכרים יותר. כך למשל, חברת reservella, המנהלת את אתר שיתוף הקבצים הגדול בעולם, The Pirate Bay, היא גם לקוחה של מוסאק פונסקה. החברה רשומה באיי סיישל וחשיפת פרטיה יכולים לסייע לרשויות לאתר את המפעילים של האתר.