ניצני משבר? ההשקעות בהייטק בארה"ב צנחו ב-25% ברבעון
אחרי שנתיים של עליות מטאוריות בהשקעות בהייטק בארה"ב נראה כי הקרנות האמריקאיות מרגישות ששווי הגיוסים היה מופרך, אפילו אצל חברות כמו דרופבוקס ו-airbnb. הסטארט־אפים הישראליים צפויים להיפגע מכך עוד ברבעון הנוכחי
חורף ההשקעות בסטארט־אפים בארצות הברית מתרחב. על פי דו"ח שפרסמה בסוף השבוע חברת המחקר ונצ'רסורס של דאו ג'ונס, ברבעון הראשון של 2016 חלה ירידה ניכרת של 25% בהשקעות בסטארט־אפים בארה"ב. מדובר בירידה החדה ביותר ברבעון מאז התפוצצה בועת הדוט.קום בתחילת שנות האלפיים, והיא מגיעה אחרי עלייה מטאורית בהשקעות במהלך השנתיים האחרונות. בשנת 2015 גייסו סטארט־אפים בארה"ב 75 מיליארד דולר מקרנות הון סיכון, קרוב לשיא שנרשם בשנת 2000, אז היה סכום ההשקעות בסטארט־אפים 94 מיליארד דולר.
- "ההייטק הישראלי כבר לא זז מהר מספיק"
- "אנו פועלים לשלש את מספר חברות ההייטק והביוטק בירושלים"
- הלמ"ס: ירידה של 5.5% בשנה האחרונה בייצור של ענף ההייטק
ואולם, בדומה לכל משבר בשוק הטכנולוגיה, גם משבר זה צפוי להגיע לישראל, שנסמכת על כספי משקיעים אמריקאים וחשופה בכ־85% להשקעות מקרנות הון סיכון זרות. קרנות פנסיה אמריקאיות, קרנות פרייבט אקוויטי מארה"ב וקרנות הון סיכון אמריקאיות הם המשקיעים הגדולים ביותר בהון הסיכון הישראלי. על פי חברת המחקר IVC, ב־2015 רק 15% מההון שגייסו סטארט־אפים ישראליים הגיע מקרנות הון סיכון ישראליות. בשל כך ועל פי כל התחזיות חורף ההשקעות צפוי להגיע ארצה בקרוב מאוד.
פחות מ־1,000 השקעות ברבעון שלם
על פי הדו"ח של ונצ'רסורס, 13.9 מיליארד דולר הושקעו בסטארט־אפים אמריקאיים ברבעון הראשון של 2016. הם הושקעו ב־884 סטארט־אפים בלבד - המספר הנמוך ביותר זה ארבע שנים. לשם השוואה, ברבעון השלישי של השנה שעברה, שנחשב לרבעון שיא, סטארט־אפים בארצות הברית גייסו כמעט 20 מיליארד דולר. על פי הדו"ח, גם השווי החציוני של חברות הסטארט־אפ הפרטיות התנפץ - משיא של 61.5 מיליון דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ל־18.5 מיליון דולר בלבד ברבעון הראשון.
רק אתמול חשף "הוול סטריט ג'ורנל" כי קרן הענק T. Rowe Price חתכה לאחרונה באופן ניכר את שוויין של חברות סטארט־אפ שהיא מושקעת בהן. בין השאר היא הפחיתה בכ־12% את שוויו של אתר עיצוב הפנים והשיפוץ Houzz של בני הזוג הישראלים עדי ואלון טטרקו, ב־21% את השווי של שירות ההתראות Evernote וב־6% את השווי של airbnb. את שוויו של דרופבוקס הפחיתה T. Rowe Price ב-16%, מחיקה שגרמה לשווי חברת האחסון להיות נמוך ב־12% מזה הקרן שילמה עליו ב־2012.
ההשראה השלילית שמוצאים בשוק ההון
המחיקות בשווי חברות הטכנולוגיה כמו גם הירידה הדרמטית בהשקעות הן בין היתר תוצר של ההרגשה השלילית בקרב המשקיעים הנוגעת לתיקון שנערך בחודשים האחרונים בשוק הציבורי. הירידה החדה במדד הנאסד"ק (שהתרסק בינואר ב־16%, אך מאז הספיק לעלות בכ־15%) והמשבר בשוק ההון בסין יצרו בקרב המשקיעים תחושה כי גם שוויין של החברות הפרטיות היה גבוה מדי.
משקיעים השתמשו בירידה של שוקי ההון שאירעה בסוף 2015 כדי לצנן את השווי של החברות הפרטיות, ובמקביל קיצצו מהותית יציאה לסבבי גיוס גדולים בהיקפים גבוהים מ־100 מיליון דולר. למעשה, ברבעון הראשון של 2016, לראשונה מזה שבע שנים, לא יצאה חברת סטארט־אפ שמגובה על ידי קרן הון סיכון להנפקה בניו יורק.
מלבד הפחתה משמעותית של כמות המזומנים הזמינים להשקעה המשבר מונע מחברות סטארט־אפ רבות לגייס הון תוך גילום עליית השווי ביחס לגיוס הקודם, וכך מכתים אותן בירידת שווי, אות שעשויה להתפרש כקלון עבור חברות רבות, בעיקר בשווקים תחרותיים.
הדו"ח של ונצ'רסורס מתמקד בסטארט־אפים שממומנים בידי לפחות קרן הון סיכון אחת, ומתעלם מחברות שגייסו ממשקיעים פרטיים בלבד, מה שיכול ליצור תמונה חלקית. נוסף על כך, בתמונה לא נמצאים סטארט־אפים שממומנים בידי חברות מסחריות אחרות או קרנות הון פרטיות (פרייבט אקוויטי). עם זאת, בהשפעה דרמטית זאת יש כדי להצביע על אווירה של קיפאון כלכלי שנושבת מעמק הסיליקון.
בעקבות כך בדאו ג'ונס מעריכים כי חברות סטארט־אפ ייאלצו להסתמך בזמן הקרוב ובמהירות רבה על מודלים עסקיים שיניבו להם הכנסות ותזרים מזומנים בטווח הקצר. זאת במקום להתמקד בבניית מוצר בעל חוויית משתמש ולצפות להכנסות בשלב מאוחר יותר, בדומה להתפתחות של פייסבוק.
מלבד זאת, הימשכות אווירת הנכאים בעמק הסיליקון עלולה להביא לגל של קיצוצים משמעותיים בהוצאות השיווק של חברות סטארט־אפ, פיטורים וביטול תוכניות שאפתניות להתרחב לתחומים חדשים.
האמונה בכלכלת השיתוף צונחת
ענף הסטארט־אפים שנפגע בצורה הקשה ביותר בארה"ב, כך על פי הדו"ח, הוא אפליקציות המשלוחים וכלכלת השיתוף. היקף ההשקעות בו ירד ב־63% ברבעון הראשון של השנה ביחס לרבעון הרביעי. ככל הנראה, הירידה נובעת מאופטימיות יתר של המשקיעים - שחשבו בעבר כי כל אפליקציה שתהפוך את הטלפון האישי לשלט רחוק להזמנת שירותים תצמח ותהפוך לרווחית.
חברות משמעותיות בתחום נאלצו לסגור את שעריהן. דוגמאות לכך הן SideCar, אפליקציית ההסעות הפרטיות שבהשראתה הוקמה אובר, שנסגרה בחודשים האחרונים; Shuddle, שהתחרתה בשירות ההסעות לילדים של אובר ונסגרה במהלך סוף השבוע; ואפליקציית המשלוחים SpoonRocket, שנסגרה בחודש שעבר.
מלבד זאת, ענקית משלוחי האוכל DoorDash ספגה לאחרונה ירידה של 16% במחיר המניות שלה בשוק הפרטי, לאחר שביקשה לגייס הון בשווי גבוה יותר. גם שירות תיוגי המיקום פורסקוור ספג ירידה של 69% בשוויו בסבב גיוס שנערך לפני שלושה חודשים, ומפתחת מסדי הנתונים Couchbase גייסה 30 מיליון דולר ושווייה ירד ב־40%.
בכל זאת, נתון אופטימי לישראלים
עם זאת, הדו"ח מפיק נתון אופטימי לשוק הסטארט־אפים הישראליים - מדובר בשוק הבנוי מיותר חברות תוכנה ארגונית מאשר חברות מוצר הפונות ללקוח הסופי. היקף ההשקעות שגייס ברבעון הראשון של 2016 צמח ב־3% ביחס לרבעון הרביעי, ושוק חברות הביומד - שחזק גם הוא בישראל - צמח ב־7% בהשקעות.