חמישים גוונים של גוגל: ה-AI של ענקית החיפוש מתחיל לקרוא רומנים
חוקרי בינה מלאכותית נתנו למחשב לקרוא אלפי רומנים רומנטיים וספרי אירוטיקה זולים. המטרה? ליצור מנוע חיפוש שיודע לספק תוצאות שמנוסחות בצורה אנושית יותר
בשנים האחרונות אנו שומעים על יותר ויותר מערכות בינה מלאכותית שלומדות על ידי ניתוח תמונות, מתכונים, שיחות מקוונות ואפילו ציוצים של דונלד טראמפ - עם תוצאות מטרידות לעיתים. עכשיו, מדענים בגוגל פונים לכיוון חדש, משעשע ולא פחוד מטריד, בנסיון לגרום למערכת הבינה המלאכותית שלהם להבין יותר כיצד בני אדם משוחחים. הם נותנים ל-AI לקרוא אלפי רומנים רומנטיים ואירוטיים.
- רק בגלל הרוח
- התערערות ביחסי סין ואפל: החברה נדרשה לסגור את חנויות הספרים והסרטים הדיגיטליות
- ויתר על הכתר
במהלך החודשים האחרונים, על פי דיווח באתר באזפיד, הזינו אנשי החברה למחשב כ-2,850 ספרי אירוטיקה ורומנים, בעלי שמות יצירתיים כגון "אהבה ללא תנאים" או "תשוקה הרסנית". המטרה? לגרום ל-AI להבין את הדיאלוגים (המפוקפקים למדי וסליזיים בחלקם הגדול), וללמוד כיצד לכתוב דיאלוגים כאלו בעצמו. נותר רק לקוות שגוגל אינה מעוניינת להפוך את חטיבת הרובוטיקה הכושלת שלה למחלקת רובוטי-מין. לאחר מכן התבקשה המערכת, שמבוססת על אלגוריתם רשת עצבית המחקה את דרך הפעולה של המוח האנושי, להשוות את המשפטים שחיברה למשפטי המחברים האנושיים ולשפר את עצמה, וחוזר חלילה.
מרומנים זולים לתוצאות חיפוש
המחקר אמור בסופו של דבר גם לשאת פירות מעשיים שיתבטאו באופן בו מוצרי החברה, כמו מנוע החיפוש, יתקשרו עם משתמשיהם. "התשובות של מנוע החיפוש נוטות להיות מאוד עובדתיות. באמצעות תוצאות המחקר שלנו, אני מקווה, נוכל לספק תקשורת בעלת מנעד רחב יותר של גוונים וסגונות, כזו שתהיה 'שיחתית' יותר", אמר אנדרו דיי, מהנדס התוכנה בגוגל שמוביל את הצוות.
התכנון של גוגל להפוך את ממשקי המשתמש של מוצריה לבעלי שפה אנושית יותר, כאלו שיודעים לשוחח עם המשתמשים, מגיע על רקע יוזמות נרחבות בשבועות האחרונים מצד פייסבוק, מיקרוסופט, סלאק וחברות נוספות לדחוף את השימוש בצ'ט-בוטים כממשק משתמש עבור אפליקציות ושירותים.
החוקרים הסבירו מדוע הם בחרו דווקא בספרות זולה, ולא בסיפורת גבוהה יותר, דווקא בגלל שהם כה נוסחתיים - הם מספרים סיפורים דומים, בעלי מבנה עלילה דומה. מערכת הבינה המלאכותית של החברה יודעת להשוות בין הטקסטים ולזהות מספר דרכים שונות להגיד בפועל את אותו הדבר, וכך לומדת לייצר לעצמה שפה בעלת ניואנסים מגוונים יותר.
האם סופרים מבוססים, אך אולי לא פחות נוסחתיים, כמו דן בראון ורם אורן צריכים להתחיל לדאוג לפרנסתם? יצירת ספר טיסות שנכתב על ידי מחשב אמנם לא היה אחת ממטרות המחקר, אבל דיי אמר כי תיאורטית המערכת תוכל לעשות זאת. כבר כיום ישנן מערכות שכותבות מדרכים טכניים מפורטים בצורה אוטומטית. עם הרמה הספרותית של רבות מהיצירות שנכתבות היום, לא בטוח שזה רעיון כל כך גרוע.